Hirdetés

A tematikát az egyetem a HuGBC Oktatási Munkacsoportjával együtt állította össze. 

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatói a február 22-én indult tavaszi félévben felvehették A fenntartható építészet alapjai című tárgyat is. A tízhetes program tematikáját – az Egyetem kezdeményezésére – közösen állította össze Csizmadi Péter DLA, a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja, valamint a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) Oktatási Munkacsoportjának elméleti és szakmagyakorló szakemberei.

Az egyetem Építőművész MA, valamint Belsőépítész, tervezőművész MA szakos első éves hallgatói számára az új tantárgy a tanterv része lett, ugyanakkor más hallhatók számára szabadon is választható. 

Csizmadi Péter – Fotó: METU

„A fenntarthatóság az egyik legégetőbb társadalmi kérdés jelenleg, s mint ilyet az egyetemi szintű oktatás nem hagyhat figyelmen kívül – mondta Csizmadi Péter, aki egyetemi docensként nemcsak dékán, hanem tanszékvezető is. – A METU alkotóegyetemként elkötelezett abban, hogy hallgatóinak naprakész és használható tudást biztosítson. Ezt nem is lehetne hatékonyabban teljesíteni, minthogy a kötelező tudásanyagok átadása mellett a világban jelenlévő problémákra irányítjuk a fókuszt, és a tudományterületek elismert szakértőinek segítségével próbáljuk árnyalni a helyzetet és gondolkodásra késztetni a hallgatókat.”

Az egyetem számára fontos volt, hogy az előadók általános és átfogó képet mutassanak a hallgatóknak a világot feszítő egyik legnagyobb feladatról. Így tudják majd kontextusba helyezni saját tervezői gondolkodásukat, illetve saját szerepüket tervezőként abban, hogyan lehet támogatni a fenntartható gondolkodást azon a területen, ahol majd működni fognak.

Mind a tanszék oktatói, mind az érintett szak hallgatói között a téma aktualitása miatt nagy volt az érdeklődés és a várakozás. A program kezdete óta lezajlott előadások igazolták a tanszék jó döntését, hogy érdemes a témát beemelni az oktatás keretei közé.

Mind a hallgatói aktivitás (mely kiterjed más évfolyamokra is), mind az előadók szuggesztív, tartalmas előadásai megerősítették az egyetem döntéshozóit abban, hogy már most érdemes a kurzus továbbfejlesztésén gondolkodni a HuGBC-vel közösen.

„A képzés különböző nézőpontokból vezet be a környezettudatos építés területére. Sorra veszi a tervezésnél figyelembe veendő kérdéseket: az építőanyag-gyártás és -szállítás környezeti hatásait, az épület életciklusának fontos elemeit, az üzemeltetés és energiafelhasználás kérdéseit, sőt kiterjed az épület fenntarthatóságát komolyan befolyásoló pszichológiai hatásokra is – mondta Szentesi Mária, a HuGBC Oktatási Munkacsoportjának vezetője. – Emellett azt is megmutatja, hogy a különböző épületminősítési rendszerek hogyan számszerűsítik az épület környezetre gyakorolt hatását. Egyesületünk egyik kiemelt feladata a széles körű szakmai szemléletformálás, melyet kifejezetten fontosnak tartunk a leendő szakmagyakorlók esetében.”

Korábban – az akkor még a Szent István Egyetemhez tartozó – Ybl Miklós Építéstudományi Karon zajlott le sikeresen ez a választható tantárgy, szintén a HuGBC jóvoltából. Az Egyesület a szeptember induló félévben tervez hasonló kurzust indítani a Pécsi Tudományegyetemen, valamint tárgyal a Budapesti Műszaki Egyetemmel is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

 METU X HUB | FRISS DIPLOMA

METU X HUB | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Kozmikus Geodéziai Obszervatórium | FRISS DIPLOMA

Kozmikus Geodéziai Obszervatórium | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Főtér az Infoparkban | FRISS DIPLOMA

Főtér az Infoparkban | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés