Egyre több az innovatív, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartó megoldás.

Az építészetnek és az építőiparnak nagyobb szüksége van az innovációra a környezetvédelem terén, mint valaha - tartják sokan a szakma képviselői és kritikusai közül. Ennek egyik lehetséges eszköze az anyagok újrahasznosítása, mutatunk most négy jó példát arra, hogyan lehet olyan homlokzatokat készíteni, melyek kiállják a fenntarthatóság próbáját.

A világjárvány megjelenése arra készteti a tervezőket, a döntéshozókat és a lakosságot egyaránt, hogy átgondolják a városokhoz, a közterületekhez, az épületekhez és otthonokhoz való alapvető viszonyulást. Sokan nehezményezik, hogy az építész szakma hallgat, amikor állást kellene foglalni társadalmi és környezetvédelmi kérdésekben, miközben a szakmának már régen a folyamatok élére kellett volna állnia. A kritikák ellenére egyre több az innovatív, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartó megoldás, vannak példák arra, hogyan lehet műanyag rekeszből, fagyisdobozból, kidobott ablakokból, műanyag székből homlokzatot készíteni.

Naju Art Museum - Dél-Korea

A Hyunje Joo_Baukunst építészetiroda 1500 műanyag rekeszbe csomagolta a dél-koreai múzeumépületet, létrehozva ezáltal egy olyan rugalmas és áttetsző homlokzatot, amely minimalizálja a külső és a belső tér elválasztását. Ha az épületet bármikor elbontanák, a kosarakat más épületekhez is fel lehetne használni.

Fotó: Hyunje Joo_BaukunstFotó: Hyunje Joo_Baukunst

Bima Microlibrary - Indonézia

Nemcsak az újrahasznosítás kérdését oldotta meg az indonéz SHAU Bandung építésziroda akkor, amikor egy könyvtár homlokzatához 2000 fagylaltosdobozt használt fel, hanem a dobozok fordított elrendezésével különleges üzenetet is küldött a környezetének: buku adalah jendela dunia, vagyis a könyvek a világ ablakai. Az üzenet az épület bal felső részéből lefelé haladva elolvasható. A homlokzat nem csupán az épület misszióját kürtöli szét, de a dobozok egyfajta természetes izzóként is funkcionálnak a belső térben a napfény szétszórásával.

Fotó: SHAU Bandung Fotó: SHAU Bandung

Vegan House - Vietnám

A projekt nulladik lépéseként a felújítás előtt a ház tulajdonosa rengeteg kidobott anyagot gyűjtött össze, benne bútorokkal, ablakokkal és lámpaernyőkkel. A Block Architects építésziroda feladata az volt, hogy figyelembe véve a rendelkezésre álló büdzsé szűkösséget, találja ki, hogyan lehet ezeket a tárgyakat felhasználni az épülethez úgy, hogy egy friss, fiatalos otthont hozzon létre, de a ház klasszikus elemei se tűnjenek el. Így lett az ablakokból homlokzat.

Fotó: Quang TranFotó: Quang Tran

Gallery of Furniture - Csehország

Az irodabútorok gyártására szakosodott cseh MY DVA group brno-i bemutatótermének homlokzatát 900 fekete műanyag ülés borítja, az ötlet a CHYBIK + KRISTOF Architects fiatal építészeitől jött. Az eredetileg teljesen jellegtelen épület egy könnyen megjegyezhető részévé vált a városnak.

Foto: Lukas PelechFotó: Foto: Lukas PelechHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szálcement, fém és kerámia – tetőre, homlokzatra

Szálcement, fém és kerámia – tetőre, homlokzatra

Az átszellőztetett homlokzatburkolatok forintban mérhető hasznot hoznak az energiatakarékosságuk révén.

Kenyai női startupra kapta fel a fejét a designvilág

Kenyai női startupra kapta fel a fejét a designvilág

Nzambi Matee újrahasznosított műanyagból készít járó, és ezért már ENSZ-díjat is kapott.

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Újrahasznosított műanyag, fairtrade kávé, napelemek, energiatakarékos égők – valóban zöld mind?

Hirdetés