Zöld átállás az építésgazdaságban: tudásmegosztás és közösségépítés felsőfokon

Mint szerteágazó tapasztalatokkal bíró fenntarthatósági és klímavédelmi szakember, lassan egy éve tevékenykedik a hazai építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platform, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) elnökeként Szarvas Gábor. Az idén immár 15 éve, a World Green Building Council nemzetközi közösség tagjaként működő és a fenntartható épített környezet megvalósítását célzó, szemléletformáló és oktatási tevékenységeket végző hazai egyesület tagjainak száma évről évre nő, az építésgazdaság minden területéről egyre többen csatlakoznak a szakmai platformhoz. Szarvas Gábort kérdeztük a tavalyi év eredményeiről, és arról, hogy milyen célkitűzései vannak az egyesületnek 2024-ben.

Tavaly választották meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnökévé. Mit tart a legnagyobb sikereknek az elmúlt évből?

A 2023-as év során több változáson is átmentünk, de ami a legfontosabb, hogy 30 új tagja lett az egyesületnek. Új ügyvezető titkárunk, Dr. Hegedűs Éva nagy tapasztalattal építi a szervezetet és vonja be a tagokat az egyesület működésébe, egyre több lehetőséget biztosítva a szakmai tapasztalatcserére, illetve együttműködésre. A HuGBC eseményei nagyon sikeresek voltak, és tavaly sem veszítettek népszerűségükből: a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő online Green Talk-on a legújabb trendekkel, jó gyakorlatokkal foglalkozunk. A Green Brunch üzleti reggelink networking és közös gondolkodási, együttműködési alkalom, ahol a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat a tagjaink egy-egy innovatív témában. Az évről évre megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Építés Hetére tavaly több mint 300 fő volt kíváncsi, míg éves nagykonferenciánk, a Green Future Conference kiváló német jó gyakorlatokat, a zéró karbon épületek hazai helyzetképét és az építési ágazat jó példáit mutatta be a környezettudatos építés iránt elkötelezett szakembereknek.


Milyen értékeket, tudást hozott a HuGBC nemzetközi munkája a hazai építésgazdaságnak? 

Több nemzetközi projektben is részt vettünk. A „RetrofitHUB” névre keresztelt 3 éves és idén januárban lezárult projektben a horvát és a lengyel társszervezeteinkkel dolgoztunk együtt azzal a céllal, hogy a lakossági épületenergetikai felújításokban érdekelt felek megismerjék és megtanulják milyen módszerekkel és hogyan érdemes a társasházi felújításokat elindítani és lebonyolítani. Az energetikai felújítás és az energetikai korszerűsítés előnyeit az éghajlati hatások ellensúlyozása, a reziliencia, az adaptáció és az energiahatékonyság látószögéből közelítette meg a projekt. 


A projektmunka eredménye egy, a HuGBC gondozásában megjelent szakmai kiadványunk is: az „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” c. kézikönyv. A könyvbemutatón nagyon sokan voltak kíváncsiak a kiadványra, egyértelműen kiderült, hogy igen magas a motivációs hajlandóság a társasházi felújítási projektek beindítására és az ingyenesen letölthető könyv hiánypótló segítség mind a lakók, mind a közös képviselők és szakemberek számára. 
A HuGBC 2023-ban kezdte meg az „Advancing Net Zero” globális program hazai megvalósítását is, hogy támogassa és felgyorsítsa a magyarországi nettó zéró karbon kibocsátási célok elérését, és elősegítse a hazai építésgazdasági szereplők kibocsátáscsökkentését. Az iparági egyeztetés első lépéseként egyesületünk Zéró Karbon Ajánlás címen készített átfogó útmutatót és szemléletformáló, tudásmegosztó eseményeket tartottunk, a legjobb gyakorlatok megosztása céljából. A program idén is folytatódik.


Milyen változásokat tapasztalt a hazai üzleti környezetben, és hogyan kívánja ezekben a változásokban támogatni a tagokat és a partnereket az egyesület tevékenységével?

Tavaly megjelent az ESG törvény, illetve az ingatlanpiacon a zöld hitelezés és a zöld befektetési lehetőségek keresése kapcsán nagyfokú érdeklődés mutatkozott az EU Taxonómiának megfelelő épületek iránti. Egyesületünk már több mint 2 éve foglalkozik a témával, szakértőként együttműködtünk a Magyar Nemzeti Bankkal és tavaly óta független hitelesítési szolgáltatást is nyújtunk a zöld ingatlan hitelezési eljárások részeként.
Az EU taxonómia és az úgynevezett egyszerűsített magyar követelmények hitelesítése mellett képzést és tagjaink révén szakértői támogatást is biztosítunk az ingatlanpiaci szereplőknek, növelve ezzel a prémium zöld ingatlanok számát. A zöld épület minősítések terén egyesületünkkel annak szeretnénk lendületet adni, hogy tényleg arra használják az épületminősítéseket, mint amire azok valók. Optimális lenne, ha mindenki felmérné jelenlegi teljesítményét és a legmagasabb színvonal elérésére törekedne.  Ebben a folyamatban a HuGBC már aktív és újonnan létrejött munkacsoportjainak is nagy szerepe lesz. Itt megosztásra kerülhetnek a nemzetközi minősítési rendszerekkel és a hazai és EU-s ESG szabályozásokkal kapcsolatos tapasztalatok, problémák. Egyesületünk pedig aktív szerepet szeretne vállalni a hazai és nemzetközi szervezetekkel való szakmai egyeztetésekben a legjobb gyakorlatok elterjesztése és a hazai akadályok leküzdése érdekében. 
 

Milyen új célokat és tevékenységeket tűzött ki az egyesület az idei évre?

Elmondhatjuk, hogy az immár 15 éve működő szakmai szervezetünk egyre magasabb szakmai színvonalat tud képviselni. Ezáltal egyre hatékonyabb generátorai lehetünk a hazai zöld átállásnak az építésgazdaságban. Idén szeretnénk fókuszt helyezni a szakmai szolgáltások fejlesztésére, valamint a közösségépítésre és tagjainknak szeretnénk több lehetőséget biztosítani a tudásmegosztásra és networkingre. Azt látjuk, hogy nagyon sok tudás és jó gyakorlat van már az iparágban jelen és szeretnénk, ha a szervezetünk egy élő, mozgásban lévő központ lenne, ahol folyamatosan áramolnak ezek az információk és ahol mindig egymásra találnak az egymást kereső szakemberek, hogy még több környezettudatos megoldást és innovációt építsenek be működésükbe. Pontosan ezért találtuk ki azokat az új programjainkat, ahol lehetőség van minderre. Az új „Office Breakfast” és „HuGBC Bemutatjuk!” eseménysorozataink célja a fenntartható épített környezet szakmai támogatása, a HuGBC tagjai környezettudatos megoldásainak és innovációinak terjesztésével. Idén az éves konferenciánk megszokott formáján is változtatunk, szeretnénk megmozgatni a tagok kreativitását is. Erről hamarosan beszámolunk!


Hogyan és milyen területeken fogja támogatni a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete az ingatlanszektor zöld átállását?

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy két új nemzetközi szakmai projektet is elnyertünk. A Building Life és a TOP CLeveR projektek egyaránt nagyon értékes és erős stratégiai és szakmai támogatást, know-how-t, tudást hoznak a következő években a hazai építőipar és ingatlanszektor számára a zöld átállásához. 
A #BUILDINGLIFE projekt célja nem kisebb, mint az építőipar dekarbonizációja 2050-ig. Az Európai Zöld Megállapodás megvalósítása érdekében a World Green Building Council tíz európai GBC-vel működik együtt a #BuildingLife programban, Európa klímasemlegessége érdekében nemzeti és regionális dekarbonizációs ütemtervek kidolgozásával segítve elő az építőipar kibocsátásának és környezeti hatásainak csökkentését.A kampány a nemzeti kormányokhoz és az Európai Bizottsághoz intéz felhívást, hogy jogszabályokkal, politikai döntésekkel is támogassák a projekt célját: az épületek életciklusa során keletkező kibocsátásának csökkentését. Ez magában foglalja az épültek teljes életciklusa során keletkező összes kibocsátást: az épületek és építőanyagok gyártási, szállítási, építési és élettartam-végi fázisainak környezeti hatásait is.

A TOP CLeveR projekt célja, hogy olyan építőipari szakembereket és munkásokat képezzen és fejlesszen, akik rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az építőipar meg tudjon felelni az egész életen át tartó szén-dioxid és körkörös megközelítés kihívásainak.
A projektben résztvevő Olaszország, Szlovénia, Spanyolország, Magyarország, Horvátország és Lengyelország szakértői együtt dolgoznak ki olyan szakmai oktatási és képzési programokat az építőipari szakemberek és munkások számára, amelyek segítenek az egész életen át tartó szén-dioxid-kibocsátás, a körforgásos építészet, az erőforrás-hatékonyság, és a közel nulla energiaigényű épületekkel kapcsolatos legújabb gyakorlatok elterjesztésében.


A HuGBC kiemelt célja a tudásmegosztás és ismeretterjesztés. A TopClever projekt milyen módon viszi tovább, emeli magasabbra a szervezet eddigi oktatási tevékenységét?

Hat európai GBC-vel és a WGBC-vel együttműködésben 3 évig kutatjuk, teszteljük, majd hozzuk létre azokat a képzéseket és tréningeket, amelyek pótolják azokat a hiányos készségeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy szembenézzünk a teljes életciklusú szén-dioxid és körkörös megközelítés megvalósításával az épület életciklusa során. A HuGBC-nek eddig is fontos célja volt az ismeretterjesztés, de ezzel az új nemzetközi projekttel óriási szintet lépünk. Eltökélt szándékunk az építőipari szakemberek és építőipari munkások fejlesztése és képzése minden szinten. Ezzel áthidalva az egyik legfontosabb tényezőt a nemzetközi zöld átállásban való hazai helytállásban. A Top Clever jövőbeli képzései kulcsfontosságú környezeti kihívásokra adnak majd választ.


Miért jó és miért érdemes a HuGBC közösségének tagja lenni? 

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete mára a környezettudatos építés témában jártas szakemberek egyedülálló hazai közössége lett, kiváló szakemberek képviseltetik magukat rendszeres programjainkon és szakmai rendezvényeinken is. Nemzetközi jó gyakorlatok tekintetében teljesen egyedülálló tudást tudunk megosztani tagjainkkal. Nagy örömünkre szolgál, hogy tagjaink száma intenzíven nőtt az elmúlt évben és nagyfokú érdeklődést tapasztalunk. De ezen nem csodálkozunk, hiszen az építőiparban is elindult a zöld átállás, ezért szinte elengedhetetlen minden piaci szereplő számára a folyamatos tanulás, a megfelelő ismeretek megszerzése, a nemzetközi jó gyakorlatok beépítése a működésbe.

Ugyanakkor a körforgásos építészet és a zéró karbon építkezés gyakorlatával még sokakat kell megismertessünk. Az építőipar évente a világon kinyert erőforrások csaknem felét fogyasztja és a klímaváltozást okozó szén-dioxid kibocsátások közel 40%-a is az épületekhez köthető. Vagyis hatalmas a felelősségünk, ami alól nem bújhatunk ki, ha meg szeretnénk védeni a környezetünket. De a zöld átállás, a környezetbarát megoldások alkalmazása az üzleti kockázatokat is csökkenti és hozzásegít a hosszútávú versenyképesség megőrzéséhez. Egyesületünk ebben kívánja támogatni tagjait és partnereit 2024-ben is. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már közérthető illusztrációk is segítik a tervezést a HuGBC társasház felújítási útmutatójában

Már közérthető illusztrációk is segítik a tervezést a HuGBC társasház felújítási útmutatójában

Hasznos információk következnek tervezőknek és azoknak, akik felújítandó társasházban élnek.

Interjú a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnökével

Interjú a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnökével

Zöld átállás az építésgazdaságban: tudásmegosztás és közösségépítés felsőfokon

Társasház felújítás energiahatékonyan?

Társasház felújítás energiahatékonyan?

Hiánypótló gyakorlati kézikönyvet adott ki a HuGBC

Hirdetés