Hirdetés

Az Új Néprajzi Múzeum beltéri üveg válaszfalait a GMB csapata kivitelezte.

A Liget Budapest Projekt részeként a Városligetben öt új kulturális és szabadidős létesítmény épül, melyek egyike az Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont. A múzeum – története során először – végre egy olyan épületben kap helyet, amelyet a páratlan etnográfiai gyűjtemény igényei szerint terveztek meg. A létesítmény beltéri üveg válaszfalait a GMB Solutions Zrt. kivitelezte, a gyártó az Orosháza Glas Kft.

 

A 34 ezer m2-es épületben az állandó és időszakos kiállítások mellett helyet kap egy látogatóközpont, gyermekmúzeum, könyvtár, rendezvényterek, üzemeltetési irodák, kereskedelmi és szolgáltató terek, gyűjtemények és raktárak. Az együveges DEKO FG rendszerű beltéri üveg válaszfalakról a GMB Solutions csapata gondoskodott.

 

 

Nem mindennapi volt a feladat, hiszen egy speciális funkciójú, ráadásul szokatlanul nagy méretű létesítményről van szó, így egy átlagos projekthez képest jelentősen több belső üvegfelületet kellet megvalósítani: 2840 m2 üvegfalat építettek be 125 darab üvegajtóval, melyek közül egyik sem standard kialakítású. A legmagasabb üvegtábla 4303 mm, a legszélesebb 2603 mm, a legmagasabb üvegfal pedig 7938 mm, amely méretéből adódóan függőlegesen két részre osztott. Mindemellett a múzeum funkcióiból fakadóan speciális tervezési előírásoknak kellett megfelelni, például a menekülési útvonalba eső ajtókat pánikvasalattal kellett ellátni, illetve az esetleges nagy tömegterhelést is elviselő speciális üvegtípusokat kellet alkalmazni.

 


A feladat legnagyobb kihívását a funkció és a látvány összehangolása jelentette, ugyanis sok esetben csak a gyártási határok súrolásával lehetett az építészeti koncepciót megvalósítani.

„Nagyon különleges, igazi kreatív csapatmunkát igénylő feladatról volt szó. Például ahhoz, hogy a pánikvasalattal ellátott hanggátló üvegajtó menekülési szempontból az előírt szélességgel és vasalatokkal rendelkezzen, de közben megjelenésében is megfeleljen a megrendelői elvárásoknak, bizonyos szempontból egy teljesen új ajtót kellett fejlesztenünk.

Szintén különleges kihívást jelentett a központi térben elhelyezkedő látványlépcsőt határoló üvegfalnak a kivitelezése, ugyanis annak érdekében, hogy a lépcső melletti üvegek kiosztása esztétikus maradjon, átlagosan 4,2 m magas és 2,4 m széles üvegtáblákat kellett beépítenünk, ami 410 kg-os súlyt jelentett úgy, hogy a helyszín csak kézi anyagmozgatást tett lehetővé” – emelte ki Gál Péter, a GMB Solutions Zrt. vezérigazgatója.

 

Az új Néprajzi Múzeum végre egy gyönyörű, modern, a kor elvárásainak megfelelő épületben fogadja a látogatókat.
 

 


 

 

GMB Solutions Zrt. | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn | Pinterest | Youtube

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A GMB Solutions Zrt. előkészítő mérnököt keres

A GMB Solutions Zrt. előkészítő mérnököt keres

A GMB Solutions Zrt. a DEKO üvegfalak kizárólagos magyarországi forgalmazója munkatársat keres ELŐKÉSZÍTŐ MÉRNÖK pozícióra (pályakezdők jelentkezését is várják).

„Meggörbült” üvegfelületek a Magyar Zene Házában

„Meggörbült” üvegfelületek a Magyar Zene Házában

A GMB Solutions szállította az épület egyedi üvegfalait.

Gyerekszoba csillagos égbolttal

Gyerekszoba csillagos égbolttal

Koppenhágában nehéz dolog a homlokzathoz hozzányúlni, ezért inkább a meglévő keretekkel tették izgalmasabbá a házat.

Hirdetés