Hirdetés

A zsűri a hét pályázat közül Kondor-Szilágyi Mária: REZIDUUM - The Frequency of Architecture című pályázatát nyilvánította nyertesnek.

A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a velencei Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását. A 2021. november 22-én közé tett pályázati felhívásra hét érvényes pályázat érkezett be. A pályázók 2022. március 8-án a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be a kiállítási tervüket a szakmai zsűri előtt.

 

A PÁLYÁZÓK NEVE ÉS PÁLYÁZATUK CÍME

Bodó Sándor: Transmission – Párhuzamos valóságaink
É. Kiss Piroska: Kilátás, belátás
Gulyás Gábor: Szakralitás és természet. Makovecz Imre
Kondor-Szilágyi Mária: REZIDUUM – The Frequency of Architecture
Kőszeghy Flóra: Léptékvesztés
Tüdős Anna: Séta az éjjeli nap alatt. Paprika-ökológiák feltérképezése
Végh Júlia: BiNATURALISM

 

A zsűri a hét pályázat közül Kondor-Szilágyi Mária: REZIDUUM - The Frequency of Architecture című pályázatát nyilvánította nyertesnek. A kiállítási projekt résztvevői: Ferencz Marcel építész (az épületet tervező NAPUR architect vezető tervezője), Z. Halmágyi Judit építész, Mátrai Péter építész-zeneszerző és Haász Ferenc világítástervező.
 

 

A NYERTES PÁLYÁZAT

A projekt kiindulópontjai azok a kortárs ornamentikaátiratok, amelyek az átadás előtt álló új Néprajzi Múzeum homlokzati árnyékoló fémrácsán jelennek meg. A múzeumban őrzött különféle népek hagyományaiból származó mintákat a tervezők a legelemibb formákra, ősi keresztöltésre egyszerűsítették, majd tovább redukálták. Így keletkezett az a mintegy félmillió pixelből álló, raszterszerkezetű fémrács, amely végigfut az épület homlokzatán. Az ornamentika a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként az idén 150 éves Néprajzi Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményét szimbolizálja. A projekt zeneszerzője, Mátrai Péter ezt a pixelmintázatot írta át hangjegyekké, így a fémrács motívumsora lejátszható kottává alakult. Ezt a mintázatot szólaltatja majd meg a Magyar Pavilon kiállítása, ugyanazzal az szándékkal, mint maga az új épület, amely a kortárs művészet eszközeivel teszi hozzáférhetővé a néphagyományt, és annak örökérvényű tartalmait. 

A tervezett velencei kiállítás izgalmas, kortárs összművészeti kísérlet: az archaikus motívumkincsből előbb építészeti ornamentika lett, majd e leképezhető formáktól eljutunk a legéteribb formáig, a megszólaltatott hangokig – a zenéig. Ez a zene képezi a kiállítás hang-, fény- és térinstallációjának az alapját. Az épület hangjait fantáziahangszerek segítségével a közönség is megszólaltathatja majd a pavilonban.

 

A BÍRÁLÓBIZOTTSÁG TAGJAI:

Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Velencei Biennále Irodája vezetője,
Dr. Fabényi Julia művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa (a zsűri elnöke),
Freivogel Gábor építész (Nürnberg),
Golda János építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége alelnöke, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja,
Martinkó József építészetkritikus, az Octogon folyóirat főszerkesztője,
Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgatóhelyettese.


A 18. Velencei Építészei Biennále tervezett időpontja: 2023. május 20. – november 26. (Sajtónapok: május 18–19.) Főkurátor Lesley Lokko (Ghána/Skócia) építész, szakíró.

 

Forrás: Ludwig Múzeum
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csodák Kertje

Csodák Kertje

A BME hallgatóinak pályázatát várja Újbuda

Tizenhét magyar pályázó verseng a Brick Awardért

Tizenhét magyar pályázó verseng a Brick Awardért

Kimagasló számú nevezés érkezett a világ legrangosabb téglaépítészeti díjára

Hirdetés