A három évente kiadott Philippe Rotthier European Prize of Architecture zsűrije a 27 kiemelt projekt közé választotta a kollektív műterem által tervezett Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont épületét – közölte lapunkkal Kovács Zoltán, a Kollektív Műterem vezető tervezője.

A díjazott és kiemelt projektekről Brüsszelben 2021. október 23-án nyílik kiállítás a CIVA alapítvány épületében (Rue de l’Ermitage 55). Az épületet egy éve, az OCTOGON 2020/4-es (160-as) lapszámában mutattuk be, Minden megvan címmel, Götz Eszter írásával. 

Idézzük most a koncepció bemutatását a Kollektív Műterem leírásában:

Zsámbék, középkori vár maradványok, barokk kastély, szerzetesi iskola és rendház, tanítóképző főiskola. Végül a Premontrei rend művészeti általános iskolát és gimnáziumot tart fenn az ódon falak között. Az épület helyenként romos, komoly statikai problémákkal.

A felújítás koncepciója három építészeti alapkérdés köré szerveződik. Az épület nem rendelkezik közösségi terekkel, a korszerű oktatási és pszichikai környezetet a középfolyosós épület nem tudja biztosítani, és nincs megfelelő méretű sportpálya. A telek morfológiai helyzete a vár előzményekből adódóan a bővítést nem teszi lehetővé, a szükséges funkciókat alapvetően a meglévő kontúron belül kell megadni. Új főbejáratot kell képezni, mert a meglévő barokk kapu előtt a domboldalt elhordták, és a gyerekek fogadására alkalmas, gépkocsival is megközelíthető, megfelelő méretű fogadó teret kell létrehozni. A legfontosabb kérdés a hely identitásának meghatározása. Az iskola a kastély melléképülete volna, vagy saját jelentéssel bír? A zsámbéki lakosok mára nagyrészt nem tudják, hogy a településük egy vár köré szerveződött. Elképzeltük milyen lenne, ha a keresztes nővérek meghagyták volna a várromokat, és az épületeket azok közé helyezték volna. Vissza lehet forgatni az időt? A vár anyaga megvan, beépítették az iskola falaiba. Az anyag képes megidézni a kort, hordozza a formát adó kezek lenyomatát. Meg lehet idézni a román bazilikát építő premontrei szerzetesek szellemét?

Olyan műemléki rekonstrukciót terveztünk, ahol az építés összes korszaka megmutatja, és építőanyagával képviseli magát. A szükséges funkciókat a meglévő terek átalakításával, kiegészítésével gondoltuk megadni. A belső udvar mentén a termeket kibontottuk, és egy kétszintes, változó dinamikájú hosszú közösségi teret hoztunk létre. Itt a meglévő falszerkezetet, a vár köveit megmutattuk, és kivezettük a déli homlokzaton vágott főbejáratig. Az alapokat megerősítettük, és a meglévő szétnyíló falakat új vasbeton belső merevítéssel fogtuk össze. A tornatermet a meglévő 1937-ben épült kisebb tornaszoba falát meghagyva alakítottuk ki. A kortárs szerkezetek is az anyagszerűség elvét követik, és szigorúan funkcionálisak. A keresztes nővérek által emelt egyszerű, szigorú homlokzati architektúra mai átiratát alkalmaztuk a homlokzatokon.

megbízó: Gödöllői Premontrei Perjelség
2100 Gödöllő, Takács Menyhért utca 1.

Holnapy Dénes Márton O.Praem.
Ullmann Péter Ágoston O.Praem

építészet, belsőépítészet: kollektív műterem Kft.

tervező: Kovács Zoltán, Golda János
felelős tervező: Kovács Zoltán
projektvezető építész: Csontos Gyula

építész munkatársak:
Madari Gabriella
Alkér Katalin
Jani Anna
Nagy Gábor
Ostoroczky Nóra
Páhy Réka
Pászli Herta
Tóth Annamária
Tusor Katalin
Ujfalussy Domonkos
Vermes Dániel

tervezés: 2014-2015
kivitelezés: 2015-2020
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mikrotörténet-írás

Mikrotörténet-írás

Arács, Szent György Pince. Cikkünk az OCTOGON magazin 173-as (2022/1-es) lapszámából.

TOP TRIÓ | DMB műterem

TOP TRIÓ | DMB műterem

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Többlettartalom a múlt értő építészeti feldolgozásával

Többlettartalom a múlt értő építészeti feldolgozásával

A Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont bővítése.

Hirdetés