Varga Imre 100

Centenáriumi kiállítás az óbudai Varga Imre Gyűjteményben

Varga Imre (1923–2019) Kossuth-díjas szobrász idén novemberben lenne százéves. A jeles évforduló alkalmából a Varga Imre Gyűjtemény (BTM Budapest Galéria) jubileumi tárlattal emlékezik meg. A kiállítás a mester életművének több kiválasztott alkotását szeretné más megközelítésben bemutatni: hogyan lett a megbízásból, a kezdeti gondolatból ércbe öntött mestermű? Eddig ismeretlen, a hagyatékból származó előtanulmányok, látványtervek bemutatásával olyan közismert alkotások kerülnek új megvilágításba, mint például a Vatikáni magyar kápolna berendezése, a Dohány utcai zsinagóga udvarán álló Mártíremlékmű, az óbudai Várakozók („Esernyősök”) szoborcsoport vagy a Károlyi Mihály-emlékmű.
 

Varga Imre: Női fej

Az életmű rendkívül sokrétű, nem csak plasztikai alkotásokat tartalmaz: a maketteken túl például rajzokat és festményeket is. Ez utóbbiak révén bepillantást nyerhetünk az alkotói folyamatba, illetve abba is, hogyan zajlott a műveinek köztéri elhelyezése. Miképp viszonyult Varga Imre egy-egy történelmi személyiséghez vagy eseményhez, melyről szobrot rendeltek tőle? Saját szubjektív hozzáállása mennyire tükröződött egy-egy műben? 

Varga Imre a szocializmus korszakának egyik legtöbbet foglalkoztatott hivatalos művésze volt Magyarországon, több tucatnyi köztéri politikai emlékmű, történelmi személyiségek és ismert művészek portréi, valamint zsánerszobrok szobrásza. 

A Képzőművészeti Főiskolát 1950-56 között végezte el, mestere Mikus Sándor és Pátzay Pál voltak. Az ötvenes évek végén induló művész a Varga Imre Gyűjtemény megnyitásának idejére (1983) már jelentős életművel rendelkezett, és a modern magyar szobrászat fontos személyiségévé emelkedett. Stílusát dekoratív modern és posztmodern stílusként határozhatjuk meg. Jellemzői az ironikus szemlélet, a klasszikus monumentalista köztéri szobrászat eszköztárának újraértelmezése. Alakjai a korábbi politikai emlékmű szobrászat figuráinak merev pózából kimozdulva gyakran hétköznapi testtartásban jelennek meg. A szobrok főalakját legtöbbször díszlet elemek, berendezési tárgyak közé helyezi, mintegy színpadra állítja. Varga a szobrászat számos műfajában alkotott, a köztéritől a kisplasztikáig és az éremművészetig, de életművének gerincét a köztéri politikai és dekoratív kompozíciók alkotják. 
 

Varga Imre: Bartók BélaVarga Imre: Tanulmány cím nélkül


A rendszerváltás előtt Varga Imre a pártvezetés és kultúrpolitika kiemelt művészeként számos nagy köztéri szobrászati megbízáshoz jutott. 1980 és 1990 között országgyűlési képviselő, a Hazafias Népfront alelnöke, a Fészek Művészklub elnöke. Ezek a tények magyarázzák, miért nyílhatott 1983-ban önálló bemutató helye még életében. A Varga Imre Gyűjtemény a korábban önálló, jelenleg a 2011 óta a Budapesti Történeti Múzeum tagintézményeként működő Budapest Galériához tartozik.

A gyűjtemény műtárgy anyaga a Magyar Állam (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) tulajdona, kezelője a BTM Budapest Galéria. A gyűjtemény nagy számban tartalmazza Varga Imre köztéri szobrainak 1:1 méretű, bronzból készült másolatait (Például Derkovits, Radnóti, Móricz, Professzor, A tűnő idő) és kismintáit, valamint kisplasztika-változatait. Ez egyben a kiállítás különlegessége is, ahol a látogató közelről is megszemlélheti a köztéri elhelyezésükben nem mindig megközelíthető szobrokat.

 

Varga Imre: Szt. Erzsébet és Lajos 1983.
 

A jubileumi tárlathoz kapcsolódó programok:

2023. november 3., péntek, 16.00 

Varga Imre 100 - Tárlatvezetés a jubileumi kiállításon
A részvétel ingyenes.
Helyszín: Varga Imre Gyűjtemény, 1033, Bp. Laktanya u. 7.

2023. november 4., szombat, 10.00 - 13.00 
Esernyősök - alkotónap a Varga Imre 100 című kiállításon
Óbuda főterének sarkán négy esernyős hölgy várakozik. Vajon kik lehetnek ők? Mi járhat a fejükben? Hová mehetnek, mit csinálhatnak éppen? Varga Imre Várakozók című szoborcsoportja a Gyűjtemény közvetlen közelében a Szindbád téren található, kisméretű tervváltozata a kiállítás része. Az Esernyősökkel együtt az ősz beköltözik a kiállítótérbe, és különféle színes játékok, alkotási lehetőségek várják a látogatókat. 
A program korhatár nélkül ingyenes.
Helyszín: Varga Imre Gyűjtemény, 1033, Bp. Laktanya u. 7.

2023. november 4., szombat, 11.30
Mindenki hozzon magával egy esernyőt! - Flashmob a Várakozók szoborcsoportjánál, a Szindbád téren 
Varga Imre Várakozók című szoborcsoportját a legtöbben Esernyősök címen emlegetik. A szombati alkotónap részeként az érdeklődők és az arra járók mind esernyős szobrokká válhatnak Óbuda Fő terének sarkán. 
A program korhatár nélkül ingyenes.
Helyszín: 1033, Bp. Szindbád tér

2023. november 4., szombat, 16.00              
Varga Imre 100 - Tárlatvezetés a jubileumi kiállításon                                    
A részvétel ingyenes.                                    
Helyszín: Varga Imre Gyűjtemény, 1033, Bp. Laktanya u. 7.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Először került NFT-munka magyar múzeumi gyűjteménybe

Először került NFT-munka magyar múzeumi gyűjteménybe

A BarabásiLab egyik hálózati munkája látható a Ludwig Múzeumban.

Pályázati felhívás a Magyar Logók című könyvben való részvételre

Pályázati felhívás a Magyar Logók című könyvben való részvételre

Most egyszerűsítették a logók beküldésének folyamatát a nemes cél érdekében.

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

Nem tűnnek el az életünkből az állomások ikonikus padjai.

Hirdetés