A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása.
 

Munkácsy Mihály nyolc éves korában került Békéscsabára, a város múzeuma 1951 óta viseli a nevét. 2021-ben a múzeumban új állandó kiállítás nyílt. Felépülésével jelentősen átalakultak a múzeum belső terei, az új tárlat pedig több lépésben, újrarendezve mutatja be a gyűjtemény anyagát. 
 

Lieb Mihály, a 19. század magyar festészetének legünnepeltebb, nemzetközileg is elismert mestere. Ugye így senki nem találja ki, kiről van szó? Ez a Mihály Munkácson született 1844-ben – így lett később Munkácsy Mihály. Nyolc éves korában aztán Békéscsabára került, ahol árván asztalos inasként kezdett dolgozni – csak később vált belőle magyar festőművész és még később, – jó száz év múlva, 1951-ben nevezték el róla a békéscsabai múzeumot.

Amikor a névadó Mihály testvéreivel árvaságra jutott, Békéscsabára, nagybátyjához került, aki asztalos inasnak adta. A műhelyben hat hosszú évig gyalult, faragott, aztán megismerkedett Szamossy Elek vándor portréfestővel, akitől első leckéit kapta a képzőművészetből. Huszonöt esztendős volt, amikor első nagy műve, a Siralomházban, elkészült néhány éven belül híres lett, felvette a Munkácsy nevet, és külföldre ment. De ünnepelt párizsi festőként is visszajárt Békéscsabára anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz illetve nagynénjéhez, Steinerné Reök Saroltához. 1994 óta az ő egykori házában működik a Munkácsy Emlékház. 

Munkácsy Mihály Múzeum életében az hozta a legnagyobb szabású változást, amikor 2021-ben megnyílt az új állandó kiállítás. A mai múzeum klasszicizáló épületét az 1899-ben alapított Békéscsabai Múzeum-Egyesület mint a Közművelődés Házát építette fel 1914-re. A munkálatok a helyi építész, Wágner József és Ádám Gusztáv tervei alapján, Békéscsaba anyagi támogatása mellett készültek el – az épület a kiállításokon kívül előadások, hangversenyek rendezésére is alkalmas nagytermet, könyvtárt és műtermet is foglalt magába. Ezt a felosztott és többféle teret kellett az új állandó kiállításnak élményszerűen összefűznie.
 


A kiállítás felépülésével jelentősen átalakultak a múzeum belső terei, az új tárlat több lépésben, újrarendezve mutatja be a gyűjtemény anyagát, amely a földtörténet kezdeteitől indul és számos olyan különleges tárgyat vonultat fel, mint például a Szent László pénzeinek hívott – de valójában 40-50 millió éves – nummuliteszek (őskövületek). A régészeti anyagok között látható a legalább ötezer éves, teljesen egyedülálló kevermesi megalit a maga misztikusan titokzatos ábráival. A múzeum páratlanul szép állat- és növénytani gyűjteménnyel rendelkezik – olykor ritkaságnak számító, a százéves kort is meghaladó Békés megyei leletekkel. Igen gazdag a Békéscsaba és a csabai tótok történetét elmesélő néprajzi tárgyak együttese is. A múzeum őrzi hazánkban a legtöbb Munkácsy Mihály relikviát, tárgyi gyűjteménye a leggazdagabb. A látogató az épület dísztermében végül Munkácsy Mihály műveit is megcsodálhatja.

A kiállítás a múzeum alagsori tereiben a tárgyak bemutatását fókuszba helyező absztrakt kiállítási installációval épült fel, míg a földszinti terekben felépített tornyok, házak, padlás falu és város épített környezeteként látványosan mesél, és a kiállítási tartalom szerves részeként segíti a történetmesélést.

A projekt részeként épült meg egy gyerekfoglalkoztató- és egy előadótér is, mely egy mozgatható fallal  többfunkciósan is működhet. A gyerekfoglalkoztatóban felépült egy greenbox „mini stúdió” is, ahol a gyerekek akár a kiállításról készült rövid híradókat is készíthetnek.
 


Az interaktív elemekkel kiegészülő új, állandó kiállítás a Múzeum alagsori és földszinti tereit egybefűzve, az épületet körbe-körbe járva jut el végül a projekt csúcspontjának is felfogható Munkácsy kiállításig. Az új kiállítás összességében hozzávetőleg 2500 tárgyat vonultat fel, ez a mennyiség nemcsak a tárgyak múzeumba szállításakor, de a kiállításba való beépítésekor, elhelyezésekor is több hét megfeszített munkát kívánt. A kiállítás és a Múzeum központi terében bemutatott Munkácsy tárlaton látható személyes és jellemző kultusztárgyak között szerepel Munkácsy sétabotja, hajtincse, de érmék és kitüntetései is. A korabeli fényképek és Munkácsy festmények bemutatják a festő életútját, a technika pedig a kiállítótérben több oldalról is látványosan támogatja a befogadói élményt.

Dinamikus világítástechnikával éleszthetők fel a kiállítótér egyes elemei, szabályozott sorrendben és teljes fényükben jelennek meg a kiállításon bemutatott festmények. Ez a kiállítótér centruma, a kiállítás egyik központi eleme: olyan „varázsdoboz”, ami a kiállításon megtett hosszú út ajándéka. Mint doboz a dobozban, hologramként is megidézi a fiatal Munkácsy Mihályt, aki békéscsabai élményeiről mesél.

A Munkácsy Mihály Múzeum tárlata több szinten is fontos üzenetet hordoz. Segíti a helyi értékek tudatosítását, megismertetését, de Békéscsaba és a megye történetének kortárs bemutatásával a múzeum helyét és jelentőségét is megerősíti a múzeumok országos hálózatában. Munkácsy Mihály egyedülálló karrierjének bemutatásával a nemzetközi szintű horizontra is kitekint. A Munkácsy-negyed projekt a Modern Városok Program keretében zajló projektsorozat, amelynek fókuszában a város és a megye történetét bemutató múzeumi tárlat kiemelt szerepet foglal el.

A Munkácsy Múzeum megújulása egy nagyszabású, Békéscsaba több pontján zajló városi léptékű építkezés fontos része is. A közterek és hidak megújítása mellett a városban megvalósuló fejlesztések között érdemes megemlíteni a Munkácsy Emlékház és az Omaszta park megújítását, valamint az Ursziny-Beliczey kúria fejlesztését. 
 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Utazás térben és időben

Utazás térben és időben

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása.
 

Áramlás

Áramlás

A Del Carmen bisztró csordogáló higanyra emlékeztető falak között várja vendégeit.

Év háza 2022: Indul a közönségszavazás!

Év háza 2022: Indul a közönségszavazás!

Melyik családi ház és középület tetszik Önnek a legjobban?

Hirdetés