PRAELUDIUM  egy nagyobb lélegzetű kezdeményezés és kiállítás-sorozat előjátéka a MOdern MŰtár (MOMŰ) induló eseménye.

PRAELUDIUM címmel új képzőművészeti kiállítás nyílik augusztus 20-án, 17 órakor a balatonfüredi Vaszary Galéria Széchenyi-termében. A tárlat – ahogy a cím is sugallja – voltaképpen egy nagyobb lélegzetű kezdeményezés és kiállítás-sorozat előjátéka, a Balatonfüreden tervezett MOdern MŰtár (MOMŰ) induló eseménye. A MOMŰ a Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény képzőművészeti és fotográfiai anyagából áll. A kiállítást Geskó Judit művészettörténész nyitja meg, a vendégeket Balatonfüred polgármestere, dr. Bóka István köszönti.

A balatonfüredi Vaszary Villa

A modern és kortárs, zömében a nemzetközi geometrikus, illetve a konkrét művészetet reprezentáló gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból Balatonfüredre, és része lesz az Európai Kulturális Főváros 2023 rendezvénysorozat eseményeinek.

Szöllősi-Nagy András (hidrológus, egyetemi tanár) és Nemes Judit (festőművész) a hetvenes évek elején kezdtek képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten. A szerény kezdetben a gyűjtemény építését az Európai Iskola néhány, akkor még élő művészének műve határozta meg. 

A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött. Akkori gyűjtői koncepciójuk és célkitűzésük a XX. században Franciaországban élő magyar művészek - ideértve a fotográfusokat is - még fellelhető munkáinak gyűjtése volt. 

A kilencvenes évek közepén megváltozott a koncepció: a nemzetközi konstruktivista – geometrikus - konkrét művészet került a gyűjtemény homlokterébe. Elsőként a francia geometrikus művészet képviselői, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival gazdagodott a magyar művészek alkotásai mellett a több ezer műből álló gyűjtemény. 

A most nyíló, bemutatkozó tárlat a képzőművészeti gyűjtemény szűkített keresztmetszetét adja hazai és nemzetközi művészek alkotásaiból: Bob Bonies, Botos Péter, Gael Bourmaud, Jean-François Dubreuil, Ézsiás István, Gáyor Tibor, Haász István, Hans-Jörg Glattfelder, Gerhard Hotter, Lantos Ferenc, Maurer Dóra, Molnár Vera, Claude Pasquet, Torsten Ridell, Sigurd Rompza, Albert Rubens, Sanchez és Zalavári József műveivel.

Köszöntőt mond: Dr. Bóka István, Balatonfüred Város polgármestere.
A tárlatot Geskó Judit művészettörténész, Szépművészeti Múzeum, nyitja meg.

A kiállítás megtekinthető:2021.augusztus 21-től 2022. január 9-ig.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új képzőművészeti kiállítás Balatonfüreden

Új képzőművészeti kiállítás Balatonfüreden

PRAELUDIUM  egy nagyobb lélegzetű kezdeményezés és kiállítás-sorozat előjátéka a MOdern MŰtár (MOMŰ) induló eseménye.

Makettvilág

Makettvilág

Olajos Ilka fotográfus Panel című kiállítása.

Ahol a beton magáért beszél

Ahol a beton magáért beszél

Kemenes Vulkánpark Celldömölkön.

Hirdetés