Kovács Kristóf Stúdió lámpa mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

Kovács Kristóf a MOME Formatervező művész MA szakán készült mestermunkájában a fény tér- és hangulatképző hatásait vizsgálva alkotta meg stúdió lámpáját. A munkát a diplomázó leírásával közöljük.
 


Szakdolgozatom tárgya a fény tér- és hangulatképző hatása, reflektálva személyes és közösségi problémákra. Kutatásom olyan pszichológiai kérdések köré összpontosul, mint a fény és depresszió kapcsolata.

Milyen mentális és fiziológiai hatásai vannak a fény hiányának? Mi a különbség a természetes és mesterséges fény között? Milyen fények segítik a munkavégzést? Hogyan tudjuk befolyásolni az embereket különböző fényhatásokkal? Milyen különbségek vannak a funkcionális, illetve a hangulatvilágítás között? A fény káros hatásaira is kitérve.

Mindezek mellett egy ajánlatot teszek arra vonatkozóan, hogy milyenek az ideális fénybeállítások az otthonunkban. Mik azok a részletek, amire érdemes odafigyelni, ha a megfelelő hatást szeretnénk elérni. Itt gondolok az otthoni munkavégzés fokozására vagy éppen a pihenésre.
 


Ennek továbbgondolása a mestermunkám, amely egy stúdió lámpa, otthoni használatra. Azért választottam ezt a tárgyat kiindulásként, mert fotózással is foglalkozom, és egy ilyen eszközzel szinte bármilyen fényviszonyt be lehet állítani egy adott térben. Itt főként az otthoni munkavégzés elősegítése volt a cél, ezt később majd továbbfejlesztetem. A mostani koncepcióban több világítótest kap helyet, amelyek segítségével a kedvünk szerint állíthatjuk be lakásunk megvilágítását, különböző hangulatokat vagy téri élményeket előidézve.
 

 

Tervező: Kovács Kristóf
Mestermunka: Stúdió lámpa
Tervezési év: 2020-22
Témavezető és konzulens: Püspök Balázs

 

Kovács Kristóf | Behance | Instagram
MOME | Web | Facebook | Instagram  

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tér- és hangulatképzés fénnyel

Tér- és hangulatképzés fénnyel

Kovács Kristóf Stúdió lámpa mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

„A design jelen van a mindennapjainkban”

„A design jelen van a mindennapjainkban”

A 360 Design Budapest kiállításon Kovács Kristóf Seat, Pedestal és Divide munkái is megtekinthetők.

Athén történelmi dohánygyárából kulturális centrum lesz

Athén történelmi dohánygyárából kulturális centrum lesz

Az Oszmán Birodalomtól való függetlenség 200. évfordulójára.

Hirdetés