A Tectona Grandis Kertberendezés szakértői osztják meg velünk, hogy milyen trendek uralják a 2021-es évet kint, a kertben.

A tavalyi év érthetően a kerti fejlesztések éve volt: a medencék kereslete áttörte a plafont, a kültéri melegítők is egytől egyig elfogytak, és az időjárásálló kerti pihenők vették át a beltéri kanapék helyét. Még a kerttel, terasszal nem rendelkezők is megpróbáltak létrehozni valami kültéri ihletésű sarkot – ennyire vágyott a világ a természetre és a szabad térre. Ez semmit sem változott az újév kezdete óta, éppen ellenkezőleg: a hosszú tél és a továbbra is tomboló világjárvány sosem látott vágyat szított bennünk a derűs külterek után. Ez pedig több új kültéri bútor trendet is útjára indított.

És nem, ez az év végképp nem az „unalmas” kerti bútorokról szól. Akárcsak sokfelé a design világában, a kültereken is a room in a box megjelenés a trend. Az emberek felismerték, hogy kültéri élettereikhez szeretettel fordulva egyéni karaktert adhatnak azoknak.

Ráadásul ez az újfajta önkifejezés és kísérletezés rengeteg örömet is ad. A kert már nem az a hely, ahova kidobunk egy akármilyen étkezőasztalt meg néhány széket és kész.

A következőkben szakértők osztják meg velünk, hogy milyen trendek uralják majd a 2021-es évet.

Kényelemből bármennyit

Mivel az emberek több időt töltenek otthon, egyre több figyelmet fordítanak egy pihentető és meghitt kültéri környezet létrehozására, így a kényelem észben tartása a legfontosabb. Megnőtt a meghitt kárpitos bútorok iránti kereslet. Érthető, hiszen biztosítják, hogy kinti bútoraink is ugyanolyan kényelmesek legyenek, mint amilyen szépek.

Luxusszintű élmények

Megnőtt a luxusszintű kültéri élmények iránti igény is, mert az emberek ’jobb híján’ haza szeretnék vinni a luxusszállodákban töltött nyaralás élményét a kertjükbe. Többre vágyunk egy kültéri étkezéseket lebonyolító helynél meg egy-két napágynál. Lényegében egy második nappalit akarunk létrehozni a szabad ég alatt – egy olyan helyet, ahol csak jól kell éreznünk magunkat. 

Kültéri konyhák

A kültéri főzés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ez 2021-re még nagyobb lendületet kapott. Olyannyira, hogy a Nemzeti Konyha és Fürdő Szövetség (NKBA) 2021-es designtrendek felmérése szerint a háztulajdonosok hatvan százaléka tervez vagy szeretne kültéri konyhát. A jó hír az, hogy a kínálat is felismerte ezt az igényt. Ráadásul az új, moduláris megoldások minden vevői igényt ki tudnak végre elégíteni.

Intimitást és védelmet nyújtó elemek

Ahogy nő a kültéren töltött időnk, úgy nő az intimitás, az árnyékolás és a természeti elemektől való védelem iránti igényünk is. Legyen az akár egy elkülönített rész a nyugodt jógázáshoz, vagy egy hely, ahol nem csillog a laptopod képernyője. Ez az intim kültéri élettér létrehozható tájalakítással, növényzettel, növényfallal, kerti objektumokkal, pergolával, de stílusos bútorokkal, spanyolfallal vagy szövetfüggönyökkel is.

Kerti élet egész évben

Ha már luxusszintű kültéri környezetet teremtünk, jogosan szeretnénk azt egész évben élvezni. Hogyan lehet ezt megvalósítani? Nyilván olyan bútorokkal és kiegészítőkkel, amelyek megadják ennek a lehetőségét. Mindjárt itt a fűtés, melegítés, a tűz kérdése. Nem baj, ha nem tudsz egy valódi tűzteret építtetni, számos új lehetőség jelent meg ennek kiváltására.

A kompakt tűzrakóktól az asztalba épített gázlángos megoldásokon át a feketén sugárzó infra technológiával működő melegítőkig, számos kreatív módon teheted a szezonon kívüli időszakot is kellemessé. Ráadásul ezeknek az eszközöknek a legtöbbje még látványával is feldobja a teraszodat, kertedet.

De a kültéri szőnyegek, takarók és a hangulatos világítás is növelhetik komfortérzetünket a hidegebb hónapokban vagy egy hűvösebb éjszakán. Ugyanilyen népszerűek a páraszóró rendszerek és a kültéri ventilátorok is, amelyek lehetővé teszik, hogy a nagyon forró nyári napokon ne kelljen a házba menekülni a hőség elől. Bár ezek a termékek és ötletek nem újak, az, hogy segítségükkel a rendszertelenül használt kerti terek mindennapi életünk helyszíneivé válhatnak, idén különösen népszerűvé teszik őket.

Multifunkciós terek és bútorok

Nagyobb kihasználtságuk miatt a külterek rugalmas felhasználása kulcsfontosságúvá vált. A kerti bútor tervezése ezért már nemcsak a stílusról szól, hanem arról is, hogy hogyan, hányféleképpen élünk benne. A tervezők még több időt fordítanak arra, hogy az anyagok és formák ne csak hosszú ideig szolgáljanak ki minket, hanem számos funkciót is kielégítsenek. Most fontosabb, mint bármikor, hogy egy szépséges, ugyanakkor funkciógazdag teret hozzunk létre, mely maximálisan kihasznál minden egyes négyzetmétert. Ha kell, a terasz iroda, játszószoba, edzőterem, étkező vagy épp a konyhád, hálószobád is lehet. Készülj fel az olyan kültéri bútorokra, melyek átalakíthatóak, mint például a több ülőhelyet vagy távolságtartást biztosító, széthúzható moduláris bútorok. De megnőtt az igény a nagy méretre bővíthető, kihúzható asztalok iránt is, melyeknél az egész család vagy baráti társaság is leülhet, vagy éppen ki lehet teríteni rajtuk az otthoni munkánál használt kellékeket. Ha meg túl sok helyet foglal, pár mozdulattal kisebbre varázsoljuk. 

Közösségi előkertek

Blythe Yost, a Tilly online kerttervező cég vezérigazgatója és társalapítója szerint „az előkertek jelentik a ház legújabb kiterjesztését”. Egy ház előtti kültéri élettér létrehozása nemcsak a rendelkezésre álló tér maximális kihasználásáról szól, hanem közösségünk megvendégeléséről is. Egy közösségi előkert kevésbé formális, mint egy hátsókert, és egyszerűségében is rejlik vonzereje. Egy kávézóasztallal és néhány székkel, egy hintával vagy egy kényelmes paddal élet költözik egy olyan helyre, melyet csak távolról néztünk vagy átmentünk rajta.

Kültéri technológiák

Végül, de nem utolsó sorban velünk együtt a házban használt technológiák is kiköltözhetnek a kertbe. A streamelt filmnézés és az otthoni munka miatt sokan szereltek fel kültéri Wi-Fi erősítőket, de a kültéri mozik és irodák iránt is élénk érdeklődés mutatkozik. A zenerendszer és a televízió beszerelése pedig továbbra is az egyik leggyakoribb kültéri technológiai igény. 

Inspirálódj itt. Töltsd le a 2021-es kerti bútor katalógusunkat!
 
Tectonagrandis.hu 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Október nyolcadika a Fabunio Design Selection új jelentkezési határideje.

Öt fiatal alkotó a Plydesign-pályázat finisében

Öt fiatal alkotó a Plydesign-pályázat finisében

Barta Fanni, Kovács Anna, Schillinger Laura, Sütheő Áron és Varga Ildikó a PLY DESIGN HOUSE pályázat döntőjében.

Hallgatók terveztek és készítetek bútorokat a Budai Arborétumba

Hallgatók terveztek és készítetek bútorokat a Budai Arborétumba

Hétfőn indul az egyhetes közösségi installáció-építés a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium szervezésében.

Hirdetés