Az idei Határtalan Design kiállítás egyik kiemelt témája a szociális érzékenység, a sztereotípiáktól mentes szemlélet, az integráció erősítése. Ezúttal három olyan designprojektet mutatunk be, melyek mindegyike ezt a fajta társadalomtudatos aspektust képviseli: a szlovák textiltervező és designkutató, Zuzana Zmateková szlovákiai roma gyerekekkel közösen készített Amenage textilkollekciója, a svájci Susann Schweitzer Afrikában, helyi szakemberek közreműködésével létrejött fair trade Poplin Project-je és az itthon. hazai designmárka egyik tervezője, Király Adrienn „itt-ott" játékkollekciója, amely vajdasági kézművesekkel és kisiparosok bevonásával, a nagyszülő és gyerek/unoka kapcsolatának erősítésén alapul.

 

Zuzana Zmateková (SK) | Amenage nyomott textil

A szlovák textiltervező és designkutató szabadúszóként párhuzamosan dolgozik Stockholmban, Helsinkiben és Pozsonyban. Érdeklődésének középpontjában az újgenerációs technológiák, a különleges struktúrák és faktúrák állnak, munkái megjelenésükben és tartalmukban egyaránt innovatívak. Több nemzetközi divatmárka és sportruházati cég megbízásait teljesíti, de előszeretettel vesz részt különféle együttműködésekben, amelyek során környezeti és társadalmi kérdéseket dolgoz fel szubjektív és érzékeny módon.  

Az Amenage nyomott textilek tervét szlovákiai roma gyerekekkel közösen készítette. A projekt célja a roma kultúra pozitív, az ismert sztereotípiáktól mentes bemutatása volt, ezzel is segítve a közösség tagjainak integrációját. A folyamat részeként került sor arra a workshopra, ahol az elkészült gyerekrajzok jelentették a későbbi printek alapját. A projektet több, a kisebbségek érdekeit képviselő szervezet támogatta. Zmateková 2021-ben társadalom és környezet kategóriában elnyerte a Slovak National Product Design Awardot. 
 


 

Susann Schweitzer (CH) | Poplin Project

A svájci textiltervező 2017-ben hozta létre a Poplin Project névre keresztelt vállalkozását. A brand nem csupán egy slow fashion divatmárka, amely kifejezetten nyugat-afrikai motívumokkal nyomott, tradicionális textilipari technikákkal készülő anyagokra fókuszál, de egy szociálisan érzékeny, nagy odaadással menedzselt méltányos kereskedelmi kezdeményezés is egyben. A tervező rajong a nyugat-afrikai kultúráért, ahol a mai napig használnak olyan hagyományos eljárásokat, mint a batikolás vagy az ikat. Ezekből a kézzel festett, nyomott vagy éppen szövött textíliákból a női és férfiruhák mellett lakberendezési és öltözékkiegészítők is készülnek. A termékek mindegyikében az afrikai textilek egyedi motívum- és színvilágához egyszerű, de kifinomult szabásvonalak társulnak, amelyek könnyedén beilleszthetők a „nyugati” ruhatárakba és otthonokba is.

A projekt ötlete egy hosszabb elefántcsontparti látogatás során született. Az a felismerés hívta életre, hogy a holminkat sokkal jobban értékeljük, ha egyedi, kézzel készül, saját története van, és egy jó ügyet támogat. A tervek és a prototípusok Svájcban készülnek, de a kivitelezés teljes folyamata Afrikában, helyi szakemberek közreműködésével zajlik, és azokat a sérülékeny helyi kisvállalkozásokat segíti, amelyek másképp nem jutnának a megélhetéshez szükséges csekély jövedelemhez sem. 
 


 

Király Adrienn | „itt-ott" játékkollekció

Király Adrienn 2020 óta Szalai Bálinttal közösen építi saját designstúdióját és márkáját itthon. néven, amelynek fontos elemi a vajdasági kézművesekkel és kisiparosokkal közösen létrehozott tárgykollekciók. A projekt azon túlmenően, hogy a készítők számára motivációt nyújt a szakmai örökség fenntartására, szélesebb piaci lehetőségeket teremt, sőt pozitív társadalmi változások beindulását is elősegíti. 

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj ideje alatt Adrienn egy, a saját brand szellemiségével rokon, annak kínálatába szervesen beilleszthető, a helyi értékeket fókuszba helyező játékállat-sorozatot valósított meg. A tárgyak a gyerekjátékoknál leggyakrabban használt alapanyagból, tömör fából készülnek esztergályozással. A technológia meghatározza a formaalakítási lehetőségeket, ezért a designer forgástestekből indult ki, amelyek helyenként faragással is megmunkálhatók. A felületkezelés során kizárólag káros anyagoktól mentes pácokkal dolgozott, amelyek egységes és tartós fedést biztosítanak, ugyanakkor láttatni engedik a fa erezetét. Mivel Magyarország és a Vajdaság földrajzi sajátosságaiban, növény- és állatvilágában és kultúrájában is sok hasonlóságot mutat, a választott állatokkal – nyúl, sündisznó és gólya –  országhatároktól függetlenül könnyedén azonosul a megcélzott 4+ éves korosztály. 
 


Az inspirációt a térségre jellemző elvándorlás negatív tapasztalata és az egymástól távol élő családtagok kapcsolatát erősítő közös élmények megélésének vágya jelentette. A játékcsomagok elsősorban a nagyszülők és az unokák közötti kommunikációt támogatják, és két hasonló, egy párt alkotó állatkából állnak. Mivel a gyerekek esetében a tárgyhoz való kötődés kialakulását jelentősen növeli az azzal létrejövő interakció, ezért az alkotó egy olyan szituáció megteremtésére törekedett, ahol a csomagokat együtt bontják fel a családtagok és a figurákat egyszerre, de önállóan állítják össze.

A kisgyerekek számára a mesélés és a bábozás az élmények feldolgozásának és a gondolatok megfogalmazásának elsődleges eszköze, így a figura hosszútávon is a kapcsolattartás személyes, élményszerű eszközévé válhat. Bár a végleges tervek elkészüléséhez az alapélményt a nagyszülő és unoka kapcsolata adta, a termék más élethelyzetekre is adaptálható, így akár egy távkapcsolatban élő fiatal pár, egymástól távol élő testvérek, közeli barátok számára is vonzó, dekorációs értékkel bíró ajándéktárgy lehet. 
 

A Határtalan Design kiállítás alapító kurátorai Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező. 

 

Határtalan Design | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kőszeghy Flóra építész-képzőművész kiállítása

Kőszeghy Flóra építész-képzőművész kiállítása

SPATIAL CUTS VOL.3.  – LAS címmel a Kahan Art Space-ben.

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a múzeum. Ezen a napon a belépés ingyenes! 

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

A Vaszary Galériában, a Pintér Aukciósház meghívására.

Hirdetés