Inspiráló gondolatok és hordható művészet – szeptember végén újra itt a Kortárs Ékszerhét Budapest

Szeptember 22-én kezdetét veszi az idei Kortárs Ékszerhét Budapest (Budapest Jewelry Week). A rendezvény több szempontból hiánypótló szerepet tölt be a kulturális vérkeringésben: egyszerre nyújt remek szakmai előrelépési lehetőséget az alkotók számára és kínál alkalmat a kortárs ékszerművészet szélesebb körben való népszerűsítésére.
 

Az OCTOGON online mint az esemény médiapartnere szeptember 22-én egy, a szerkesztőség által kiválasztott alkotónak OCTOGON-díjat ad át, amelyhez egy online megjelenés is társul majd!Idén ősszel 9. alkalommal kerül megrendezésre a Kortárs Ékszerhét Budapest (Budapest Jewelry Week) a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) háttértámogatásával. Az Ékszerhét kétéves tematikája sokaknak ismerős lehet már, páros években egy számos helyszínen zajló kiállítás-sorozattal találkozhatunk, míg a páratlan években – így idén is – egy nemzetközi pályázati anyagból rendezett kiállítás kerül bemutatásra.


A szervezők évről évre komoly figyelmet fordítanak arra, hogy a beérkezett pályaművek elbírálását olyan zsűri végezze, melynek tagjai nemcsak magasan kvalifikáltak, de műfajuk ismert és elismert alkotóiként vannak számontartva. Megbízható értékítéletüknek köszönhetően egy kimagasló minőségű kiállítási anyag jött létre. Ebben az évben magyar oldalról Fábián Veronika, nemzetközi oldalról pedig az észt Julia Maria Künnap, illetve a belga David Huycke alkották a pártatlan bírálóbizottságot.

A jelentkezőkre rendkívül inspirálóan hatott az aktuális nemzetközi pályázat hívószava, a Re:Action. Legalábbis erre enged következtetni a korábbi éveket magasan túlszárnyaló, több, mint 150 pályamű beérkezése. A Fábián, Künnap és Huycke által kiválasztott 47 alkotás a Hybridart Space-ben tekinthető majd meg, ahol idén első alkalommal a zsűritagok kiemelkedő munkái teszik teljessé a központi kiállítás anyagát.
 


Az Ékszerhét egy nagyszabású, díjátadóval egybekötött nyitóeseménnyel veszi kezdetét szeptember 22-én a Hybridart Space-ben. A pénteken átadásra kerülő elismerések számos külföldi kiállítási lehetőséggel és értékes ajándékcsomagokkal járnak együtt. Ráadásul ezek a nyeremények túlmutatnak önmagukon, hiszen a díjazottak számára friss szakmai kapcsolatok kialakítását és új művészeti alkotások születését teszik lehetővé. Külön öröm, hogy a hazai és külföldi alkotók mellett a háromfős zsűriből Fábián Veronika és David Huycke személyes részvételére is számíthatunk az este folyamán.

Az érdeklődőknek két hét áll a rendelkezésére a központi kiállítás megtekintésére. Az ékszerek szerelmesei mellett a szervezők továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a szakmabelieket megcélzó közösségformáló programokra, amik az elmúlt öt évben már-már hagyománnyá váltak. A Biró Zsófia Gizella, Roskó Mária, Seprényi Georgina és Tengely Nóra alkotta csapat minden évben igyekszik megteremteni az alkalmat arra, hogy a hazai alkotók értékes szakmai tudással gazdagodhassanak. Ennek érdekében neves művészeket és egyéb ékszerszcénához tartozó szakembereket hívnak meg előadásokat, workshopokat tartani különféle témákban. Emellett edukációs szándékkal változatos tematikájú tárlatvezetéseket és foglalkozásokat szerveznek, hogy a szakmán kívülieket is bevonják, ezzel elősegítve az alkotók és a befogadó közönség közötti kapcsolatteremtést. 

Ennek jegyében a megnyitó esemény másnapján, szeptember 23-án szombaton délelőtt kerül sor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével David Huycke szakmai előadására az egyetem Auditóriumában, ahol a művész személyes életútját, különleges granulációs technikáját ismerheti meg a közönség.
 


A személyes bevonódás elősegítése hívta életre az idén debütáló művészetpedagógiai foglalkozást Bence Bettina (Ludwig Múzeum) múzeumpedagógus vezetésével, ahol a résztvevők az interaktív tárlatvezetés és beszélgetés mellett kreatív feladatokon keresztül kerülhetnek közelebb ehhez a speciális művészeti ághoz. Az Ékszerhét egyik legkülönlegesebb programja az a kettős tárlatvezetés lesz, ahol Hamvai Kinga, az MNB Arts and Culture művészeti divíziójának vezetője az MNB Ingatlanholding Kft. gyűjteménye és a Kortárs Ékszerhét Budapest központi kiállítási anyaga között kalauzolja a látogatókat egy izgalmas esemény keretében.

A említett előadások és tárlatvezetések mellett kimondottan az alkotói közegnek kedvez Lőrincz Réka szakmai workshopja. A nemzetközileg elismert művész egy háromnapos önismereti tréninggel készül a Kredenc műteremben szeptember 29. és október 1. között. Réka alkotói tevékenységén túl évek óta foglalkozik mentálhigiénés problémákkal és azok alternatív kezelésével, ahol a személyes elakadások okozta nehézségekre igyekszik megoldást találni, elősegítve a résztvevők egyéni és szakmai fejlődését.
 

A BJW egy olyan egyedülálló kezdeményezés a kortárs ékszer területén, melynek számos pozitív kulturális és gazdasági hozadéka van. A szervezőcsapat meglehetősen nagy figyelmet fordít külföldi ismeretségek kiépítésére, ami egyre gazdagabb kapcsolati hálót eredményez. Ennek következményeként az esemény képes a magyar fővárosba vonzani alkotókat a világ minden tájáról, hiszen a pályaművek beküldése mellett a jelentkezők gyakran személyesen is ellátogatnak az eseményre, ahonnan a legtöbb résztvevő pozitív tapasztalatokkal, vagy akár életre szóló élményekkel távozik.


 

Budapest Jewelry Week | Web | Facebook | Instagram 


 

Forrás: sajtóanyag

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés