Hirdetés

Tavaly Red Dot-díjat kapott érte, most ingyen kinyomtathatod.

Mint mindenki, Puskás Marcell is önkéntes karanténban tölti ezeket a heteket, a négy fal között pedig sokat töprengett azon, hogyan segíthetne másokat ebben a helyzetben. Aztán úgy döntött: elkészíti, és ingyen letölthetővé teszi a tavaly nyáron Red Dot-díjat nyert Happiness Diary poszter változatát.

„27 éves koromra nem lettem világhírű rocksztár, nem írtam egyetlen ikonikus dalt, avagy könyvet sem. Nem tudok gitározni, és színpadon is még csak egyszer álltam. Viszont ma, a Happiness Diaryért Red Dot Design Award díjat kaptam Communication Design kategóriában” – közölte szűk egy éve a jó hírt Puskás Marcell.

Azóta lehet, hogy már állt újra színpadon, a gitározással nem tudjuk, hogy áll, a lendülete viszont biztosan nem csökkent:

És ami közös mindháromban, a görbe tükör, a fricska a megszokott rutinjainknak, a fogyasztás-önsajnálat-lájkvadászat ördögi köreinek megszakítása.

Most azonban egy picit más a tónus: a Happiness diary poszterré konvertálása egy baráti gesztus, segítség a mindennapokra, amiben látnoki módon benne van (illetve volt már tavaly) a jelenlegi helyzet kínos realitása, hogy ti. a naptárat nekünk kell megtölteni, teleírni, jobban, mint valaha is, elvégre a naptár jelenleg – lévén a világ karanténba szorult – üres.

Ha kitépnénk a hónapokat márciustól augusztusig, nem számítana semmit.

„Nem mindig azt kapod, amit akarsz” – idézte a híres filozófust, Mick Jaggert tavaly Puskás. Hát nem igazabb, mint valaha? 

„Boldogság? Öröm? Azonnali kielégülés? Tévedés. Ez a poszter nem fog boldoggá tenni – jelentette ki a designer. – Sokan törekszünk a boldogságra, de vajon el is érjük azt? Mi egyáltalán a boldogság, és ha létezik, vajon meddig tart? A következő célig? Egy új kapcsolatig? 1000 új követőig? A következő iPhone-ig? Most boldog vagy?”

A Happiness Diaryból született poszter ugyan nem tesz boldoggá, de „segítségével napról napra nyomon követheted hangulatodat és érzéseidet is. Akárcsak egy klasszikus napló, munkám is a rendszerességen alapul, ugyanis napi, heti, havi és éves bontásban figyelheted meg magadat. A poszteren befejezetlen mondatok, igaz-hamis állítások, pozitív-negatív érzelmek, valamint rajzolásra szánt területek is helyet kapnak.”

Vagyis töltsük ki magunk ezeket a napokat, szó szerint és átvitt értelemben is, ne csak munkával, de emberi kapcsolatokkal, kíváncsisággal, befogadással, új utak keresésével, borral, és olykor talán boldogsággal is.

„Mindezek mellett a kognitív viselkedésterápia elveit követve munkám segítséget nyújt abban, hogy elsőként azonosíthasd, majd meg is változtathasd a problémás gondolkodási szokásaidat boldogságod elérése érdekében – mondja a tervező. – Írj, rajzolj, színezz, vagy csinálj, amit csak szeretnél a poszterrel.”

Az 50x70 centis poszter ingyen letölthető és kinyomtatható a karantén idején. És még felhasználóbarát is, mivel „tudom, hogy nem most fognak az emberek 50x70 centis posztereket nyomtatni nyomdákban”. Puskás tehát átszerkesztette, kiosztotta négy A4-es lapra, így bárki egy egyszerű nyomtatóval kinyomtathatja, összeragaszthatja.

Puskás munkáját más designerek is méltatták, márpedig a szakmán belüli elismerés duplán számít. Szóval várakozás helyett inkább töltsd le a posztert akár négy A4-es oldalra kiosztva vagy 50x70cm-es méretben!

Utóirat: A projekt munkálatai alatt az alkotó feltétel nélküli boldogságot érzett.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Boldog Valentin-napot! Akkor is, ha még a macskád is utál

Boldog Valentin-napot! Akkor is, ha még a macskád is utál

Puskás Marcell új design-performansza görbe tükröt tart a Valentin-napnak. Meg általában 2020-nak.

Best of design 2019

Best of design 2019

A Red Dot magyar díjazottjaitól kezdve Kengo Kuma cipőjéig.

Itt az ajándék, ami megmentheti a karácsonyt

Itt az ajándék, ami megmentheti a karácsonyt

Puskás Marcell kreatív erőt merített az ünnepek előtti őrületből, és valódi történeteket ajánl karácsonyi ajándéknak.

Hirdetés