Hirdetés

Öt gyártó-tervező párossal indult el az inkubációs program

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2023-ban is elindította inkubációs programját a nemzetközi designszektor egyik legismertebb ikonjával, Rossana Orlandival együttműködésben. A design LAB curated by Rossana Orlandi program népszerű volt a pályázók körében, akik közül a szakmai zsűri öt gyártó-tervező párost választott ki annak érdekében, hogy közös munka keretében megvalósíthassák projektjüket. Az idei év hívószavai, hogy a nemzetközi sztenderdek szerint is magas minőségű, innovatív termékek szülessenek meg, amelyekben a kulturális értékek és tradíciók is visszaköszönnek. 


A Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-ban azzal a céllal indította el első design LAB programját, hogy ösztönözze a kreatív szcéna szereplői közötti együttműködéseket. Az inkubációs program minden évben eredményesen kapcsolja össze a gyártók és tervezők munkáját és teremt lehetőséget arra, hogy szakmai keretek között, magas színtű mentorálással kísérve valósíthassák meg az egyedi, de a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő, sorozatgyártható termékeiket. A programhoz 2023-ban csatlakozott a nemzetközi design szcéna egyik legkiemelkedőbb alakja, Rossana Orlandi, aki a design LAB teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be és mentorálja a párosokat. 

„A hazai designipari szereplők és gyártói bázis erősítése érdekében fontos mérföldkő, hogy Rossana Orlandi csatlakozott a design LAB programhoz. Az együttműködés egyik fontos előzménye, hogy a 2023 őszén megrendezett Milan Design Weeken három magyar tervező összesen nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában volt megtekinthető. Azon túl, hogy szakmai ikonként mentorálásával folyamatosan végig kíséri a kiválasztott gyártó-tervező párosok munkáját az inkubációs programban, a részvétele nagyobb nemzetközi láthatóságot is jelent a hazai márkák számára. A párosodok visszajelzései szerint pályájuk eddigi egyik legmeghatározóbb lehetősége, hogy Rossana Orlandival dolgozhatnak együtt. Mi magunk is kíváncsiak vagyunk a közös munkák eredményére, fontos számunkra az együttműködés-ösztönzés, amely ebben a programunkban egyértelmű hangsúlyt kap.”

– összegezte Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat és Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese. 

A design LAB curated by Rossana Orlandi programra először a tervezők számára nyílt meg a lehetőség a jelentkezésre, összesen 22 hazai designer adta le látványterveit, akiknek 35 termékötlete versenyezett a programba jutásért. A jelentkezési felhívás második fordulójában pedig a gyártók az első szakasz során minősített és kiválasztott látványterveket készítő tervezőkkel közösen pályázhattak. 
 


Rossana Orlandi vezetésével bíráló bizottság hozott döntést a programban résztvevők köréről. A kiválasztott gyártó-tervező párosok a 360 Design Budapest kiállításon mutatták be projektterveiket a közönség előtt. A program során kiemelt szempont, hogy olyan termékek valósuljanak meg, amelyekben a magyar kulturális örökség értékei is visszaköszönnek, ennek jegyében a kiválasztott párosok koncepcióiban is felfedezhető az innovatív technikák és a tradíciók hangsúlyozásának izgalmas összhangja. 

A Barlang Műhely Kft. és Studio Komok – Juhász Nobert együttműködésében az Átló projekt egy játékos geometriai kísérletezésből megszülető bútorcsaládot prezentál. Ahogy neve is tükrözi, az átlót, mint egyszerű geometriai jelenséget helyezi reflektorfénybe, az átló, mint analógia pedig az emberi kapcsolatok fontosságáról is üzen.

A Bloomaire projekt a Lumoconcept Kft. és a Co & Co Designcommunication - Alchhabi Diána kollaborációjának eredményeképp valósul meg. A Bloomaire egy kinetikus mozgású csillár kollekció, a termékkollaboráció elegánsan ötvözi a művészetet, a természetet és a technológiát, megteremtve a fény új térbeli dimenzióját.

A Szelíd Kövek projekt a Multifelt Factory Kft. és Pócs Judit közös munkája. A bútorok és design panelek formavilágát a tengerben csiszolt kövek ihlették, amelyek a közösségi terekben hozzájárulnak a bensőséges, de modern hangulathoz. Olyan akusztikai megoldásokkal, amelyek a funkcionalitás mellett hagyományőrző és magas színvonalú művészeti értéket is képviselnek. 

A Nezozen Kft. és Kele Sára kollaborációja a Pontum projekt. A tömörfa bútorkollekciót Budapest hídjai inspirálták. A kollekció minimalista esztétikája a hidak formavilágával mutat párhuzamot, egyben tükrözi az összekötés, az emberek közötti hidak építésének fontosságát is. 

A magyar mondabeli lények projekt Zakar Clayart Design Kft. és Abodi Dóra együttműködésével valósul meg. A koncepció abból indul ki, hogy a mitológiai lények tovább élnek a magyar népmesében és népművészetben, az irodalomban és a képzőművészetben. A belsőépítészeti megoldásokat magában foglaló kollekció főszereplőit mítoszok és népmesék ihlették.
 


A közös munka már kezdetét vette, az MDDÜ még az idei évben, gyárlátogatások keretében kíséri figyelemmel a program megvalósulásának mérföldköveit. A párosoknak pedig lehetősége lesz arra, hogy Rossana Orlandi szakmai útmutatásai alapján tovább fejlesszék munkafolyamataikat. Az elmúlt években a design LAB programok keretében több tucat izgalmas termék született meg a kreativitás és a sokoldalúság jegyében. A 2023-ban kezdődő, várhatóan 2024 márciusáig tartó program során is fontos cél, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképes, fenntarthatósági és innovációs szempontból egyaránt kiemelkedő projektek valósuljon meg.
 

A design LAB curated by Rossana Orlandi program hozzájárul az MDDÜ azon célkitűzéséhez, hogy a hazai design iparági szereplőinek lehetőségeit bővíteni tudja, ösztönözze az ágazat exportképességét, valamint olyan stratégiai együttműködéseket valósítson meg, amelyek kaput nyitnak a nemzetközi színtérre.Forrás: sajtóanyag

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar tervezők Európa egyik legnívósabb lakberendezési kiállításán

Magyar tervezők Európa egyik legnívósabb lakberendezési kiállításán

Megnyitott a Maison&Objet szakvásár, ahol tíz magyar formatervező munkái láthatóak. 

Együtt fejleszti a hazai divat- és designipart az MDDÜ és a HEPA

Együtt fejleszti a hazai divat- és designipart az MDDÜ és a HEPA

A megállapodásnak köszönhetően a magyar iparági szereplők hosszú távú szakmai támogatásban részesülhetnek.

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Elkészültek az MDDÜ által indított első design LAB program párosainak szériaérett alkotásai.

Hirdetés