Hirdetés

A Bialetti Bookban még valódi kávét is lapozgathatunk.

Hirdetés

Fabian Oefner emblematikus tárgyakat alakít át könyvekké: felszeleteli vagy elemeire bontja őket, és műgyantába önti; elsősorban műszaki tárgyak lapozgatható változatát készíti el így. Egyik legutóbbi munkája a kotyogósok királyának tartott Bialetti kávéfőzője – amit a benne lévő kávéval együtt őrzött meg a jövőnek.

A Bialettit 12 szeletre hasították a Studio Oefnerben, majd műgyantába öntötték. „Általában egy könyv illusztrációkat tartalmaz, amelyek két dimenzióba képezik le a valóságot – írta Fabian Oefner az Octogonnak. – A térbeli könyvvel

megkerüljük az absztrakciót, és közvetlenül kétdimenziós képbe transzponálja a valóságot. A könyvet végiglapozva egy jól ismert tárgy teljesen újszerű képeit látjuk. Végeredményben sokkal intenzívebben érzékeljük a teret, a dimenziókat, az anyagszerűséget és az időt.” 

A térrel, idővel és realitással folytatott kísérletek óhatatlanul fikcióhoz vezetnek vagy inkább zavarba hoznak: valódiak is, nem is. Oefner azt reméli, jobban értjük majd a valóságot, ha elemeire boncoljuk, és vizsgálgatjuk.

A rendkívül módszeres eljárást a tudományos megközelítés ihlette, ugyanakkor játékos is, enged teret a váratlan pillanatoknak. Kiváló példa erre a Disintegrating sorozat, ahol mintha szétrobbanás közben figyelhetnénk meg autókat, és azok alkatrészeit – ez azonban már egy fotózási eljárás, egy sohasem volt pillanat hiperrealisztikus ábrázolása, több száz munkaóra árán.

Hasonló kísérleteket láthatunk még a Studio Oefner honlapján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar designsiker Barcelonában

Magyar designsiker Barcelonában

A MOME-s Priskin János elnyerte a Jumpthegap a legjobb projektért járó tízezer eurós fődíját, tanuló kategóriában.

Hogyan vigyük közelebb az elektromosságot a gyerekekhez?

Hogyan vigyük közelebb az elektromosságot a gyerekekhez?

Mező Zsófia a reál tantárgyak élvezhetőbbé tételére dolgozta ki a Picta elektronika fejlesztőcsomagot.

Debrecenben épül Európa legmodernebb logisztikai és csomagolóüzeme

Debrecenben épül Európa legmodernebb logisztikai és csomagolóüzeme

Megkezdődött a német Deufol cég debreceni gyárának építése a repülőtér melletti gazdasági övezetben.

Hirdetés