Két izgalmas „műkincs-nyomozást” is kínál ma a hajrájához ért Garten Balaton.

Augusztus 21-én zárul a Garten Balaton kortárs művészeti vására és eseménysorozata, de a hosszúhétvége előtt érdemes még szétnézni az utolsó napok programjai közt. Mi most kettőt emelünk ki, mindkettő ma (aug. 19.) este lesz, és mindkettő műkincsekkel és nyomozással kapcsolatos: az Artmagazin estje a műkereskedelem illegális oldalát járja körül, míg a Kertmoziban egy budapesti műkincsrablásról – 1983-ban hét képet elloptak a Szépművészeti Múzeumból – készült olasz dokumentumfilmet vetítenek.

Műkincsek nyomában (pódiumbeszélgetés)
augusztus 19., csütörtök 19 óra
Nagy Gyula Galéria kertje (8228 Lovas, Fő utca 12.)

Krimibe illő est a művészet sötét oldaláról. Legendás műkincsrablásokról és hamisításokról beszélget Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője és Bezsenyi Tamás kriminológus A kortárs műkereskedelem – kár tagadni – fellendülő iparág, az utóbbi évek egyik nagy sikertörténete úgy külföldön, mint itthon. Az átlag polgár sokszor tátott szájjal olvassa az aukciós házak leütési árait.

De hol van a fénynek az árnyoldala, és hogyan kapcsolódhat az alvilág és bűnözés a sikerekhez? A két beszélgetőtárs ezekre a kérdésekre keresi a választ a műkereskedelem pogány madonnái után Ötvös Csöpiként eredve. Lopások, hamisítások, csalások – a kádár korból a jelenbe nyúlva. A műkereskedelem számos területét bevilágítja a kékfény ezen az estén. 

A Budapest-művelet (Kertmozi)
feliratos olasz dokumentumfilm, 50 perc, 2019
augusztus 19., csütörtök 19 óra
Nagy Gyula Galéria kertje (8228 Lovas, Fő utca 12.)

1983-ban a Szépművészeti Múzeumból egy ország megdöbbenésére hét képet elloptak, köztük Raffaello Esterházy Madonnáját. Az olasz dokumentumfilm a legendás műkincsrablásnak ered nyomába. Tavaly volt 35 éve, hogy a festményeket bravúros nemzetközi együttműködéssel a nyomozók megtalálták és visszahozták Magyarországra.
 
A betörés nem csak azért okozott mély megdöbbenést, mert a Kádár-rendszer által sugallt kiemelkedő közbiztonsági helyzettel szemben mást mutatott, hanem mert ebben az ügyben látványosan összegződött a korszak valamennyi visszássága. A hivatalos jelentések dicshimnuszaival ellentétben a slamposság, a nemtörődömség, a motiválatlanság és a belefásult érdektelenség – írja a Garten Balaton oldala.

(...)

Miután a képek előkerültek, 1984-ben – 1945 után először – Budapestre érkezett az olasz miniszterelnök, Bettino Craxi. És annak ellenére, hogy hivatalosan ezt soha nem erősítették meg, az egész ország a maffia szerepéről kezdett beszélni. Ezt erősíthette az is, miszerint az elkövetőket nem adták ki Magyarországnak, az esetet rekord gyorsasággal lezárták. 

A filmben az azóta is titokban tartott ügyet próbálták felgöngyölíteni, a betöréstől a képek megtalálásáig. (...) Az egykori résztvevők visszaemlékezései – kiegészülve azokéval, akik nem vállalták a szereplést – az alkotók célja és reményei szerint egyszer majd a nyolcvanas évek Magyarországának megkerülhetetlen történeti forrásává válnak. Ezért forgatták a Budapest-műveletet.

A teljes ismertetőt és a film előzetesét a Garten Balaton oldalán találod.

Jegyárak: 2500 Ft-os napijegy, a helyszínen készpénzes és bankkártyás fizetési lehetőség biztosított.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor Raffaellót loptak a Szépművészeti Múzeumból

Amikor Raffaellót loptak a Szépművészeti Múzeumból

Két izgalmas „műkincs-nyomozást” is kínál ma a hajrájához ért Garten Balaton.

Kortárs művészeti hetek a Balatonnál

Kortárs művészeti hetek a Balatonnál

Képzőművészet, szobrászat és fotográfia áll az idei Garten Balaton középpontjában.

Hirdetés