Zsolnay Light Art Fényfestőversenyen az épület architektúrájával és szakralitásával harmonizáló megoldásokat várnak. 

Közel 170 kültéri és beltéri programmal, fényfestéssel, fényinstallációval, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel jelentkezik idén a Zsolnay Fényfesztivál. A július 1-4-ig meghirdetett rendezvényt a szervezők akkor is megrendezik, ha a járvány miatt esetleg nem volna lehetséges – abban az esetben természetesen az online térben.

A Pécsi Székesegyház

Magyarország első és egyetlen tematikus fényfesztiválja az eddigi négy éve alatt komoly népszerűségre tett szert, 2019-ben például 80 ezer látogatott vonzott Pécs mediterrán hangulatú belvárosába. A helyszín épített örökségére értékes alkotásokat komponáltak, ezzel is növelve az UNESCO világörökség részét képező értékek ismertségét – írja az esemény honlapja.

A számtalan program közül kiemelkedik a Zsolnay Light Art fényfestőverseny és a Carpet I am nevű fényszőnyeg festő pályázat – és mindkettőre lehet még jelentkezni. 

A Zsolnay Light Art a Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója. A világ legjobb fényfestői a pécsi Székesegyházat varázsolják újjá háromdimenziós rövidfilm alkotásaikkal. A bazilika oldalhajóját, a tornyokat, a tetőt és a hátsó tornyokat is lefedi majd a vetítés. A zsűrizést egy öttagú nemzetközi szakmai bizottság látja el, a shortlistre kerülő pályázatok automatikusan ezer-ezer eurót kapnak. „A Zsolnay Light Art csapata fontosnak tartja, hogy minden befolyásoló körülmény ellenére méltó módon mutathassa be az elkészült alkotásokat a nagyközönségnek. Ezért a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy ha az érvényes járványügyi rendelkezések nem tennék lehetővé a valós közönség előtti bemutatót, akkor egy külön erre a célra fejlesztett virtuális valóságban, kockázatmentes, és előremutató módon virtuális vetítés formájában kívánja majd publikálni az alkotásokat” – írják a szervezők.

A pályázatok leadási határideje 2021. április 5., érdeklődni itt tudsz

Carpet I am

A Carpet I am fényszőnyeg festő pályázat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatóinak szól. A cél együttműködést építeni a Zsolnay Örökségkezelő és a Pécsi Tudományegyetem között, magas színvonalú bemutatkozási lehetőséget biztosítva az idén 25 éves jubileumát ünneplő Művészeti Kar diákjai számára. A legjobb három alkotást bemutatják a Zsolnay Fényfesztivál 2021-en és az alkotók pénzdíjazásban részesülnek. Itt a pályázatok benyújtásának határideje május 1.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a pécsi Uránváros megújított épületeit és közterületeit

Átadták a pécsi Uránváros megújított épületeit és közterületeit

Felújították a piacot és kerékpárutat építettek egy 580 milliós beruházás keretében.

Így nézne ki az újragondolt Pécsi TV-torony

Így nézne ki az újragondolt Pécsi TV-torony

Jakab Zsófia diplomamunkája.

Vidámpark helyére kemping

Vidámpark helyére kemping

A diplomamunka tervezési területe Pécsen, a Mecseki parkerdő területén elhelyezkedő Dömörkapunál fekszik, a régi vidámpark területén.

Hirdetés