Az új, 2020/3-as lapszámban központi szerep jut az építészetnek. Kezdve a borítóval.

Címlapján az Országos Villamos Teherelosztóval jelenik meg a legújabb, 2020/3-as Artmagazin, amelyet fellapozva számos más, építészeti vagy építészetet érintő cikket találunk. Nem mintha a többi része ne lenne ugyanolyan érdekes, például a Vermeer-kép visszabontásának története, a Bak Imre-interjú vagy éppen Arnold Schönberg festményeinek a pszichológiai vonatkozásai.

 

„Címlapunk mementó, mert lehet, hogy mire megjelenünk, már alig marad valami a hetvenes évek egyik legjobb modern magyar épületéből, ami a Várban állt, és mint ipari műemlék – néhány évig onnan irányították Budapest áramellátását – egy funkcióváltással tökéletes helyszíne lehetett volna különböző művészeti programoknak, és energetizálhatta volna a negyed életét – írja a lapszám főszerkesztői bevezetője. – Persze nagyon megosztó egy-egy ilyen épület, mint ahogy szinte mindegyik, ami állított valamit, és a közízlés előtt járt, vagy még közel ötven év múlva is előtte jár. A trendek változnak – a múlt század húszas éveiben a szecesszió iránti ellenérzéseket kellett leküzdeniük a hivatásos értékőrzőknek, most épp a brutalizmusnak nevezett irányzat csúcsteljesítményeivel kellene megbarátkoztatniuk a nagyközönséget.

Mindenesetre hülye dolog lesz majd húsz év múlva visszaépíteni a Teherelosztó tornyát.”

A címlapsztori Branczik Márta leletmentő kezdeményezéséről szól: megőrzésre érdemes, mégis lebontásra ítélt hetvenes évekbeli épületekről készül dokumentáció. Például az akkoriban tömegével épült lakótelepekről, melyek maguk is érdekes átalakuláson mennek keresztül, vagy amelyik nem, ott besegítenek köztéri művészeti projektek – mint Veszprémben, ahol megszülettek a város legújabb szelfipontjai.

De a Teherelosztó-címlap tökéletes kiindulópont a megőrzés, visszabontás, újraértékelés kérdésköreinek bejáráshoz is, például olvashatunk „a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának építésekor és újjáépítésekor zajló, a vicces elemeket sem nélkülöző csatározásokról, egy Czóbel-mű újranézéséről, vagy arról, érdemes volt-e visszabontani a Levelet olvasó lány című Vermeer-képet, és megkérdőjelezni, hogy maga Vermeer hajtotta rajta végre a Cupido-motívum eltüntetését.”

Ez utóbbi témakör már nem építészet, de éppoly érdeklődve várjuk az olvasását.

A tartalomból

Biennálé-történet – Boros Géza EGY KIS BARBÁR ERŐT ADVA A SUBTILIS RÉSZLETEKNEK – Maróti Géza velencei pavilonjáról

Európai kapcsolatok – Topor Tünde – PÁRIZS AZ Ő BAKONYUK – Miroslav Kraljević, a horvát modernista

Egy kép – Barki Gergely – JAJ, ÚGY ÉLVEZEM ÉN A… – Czóbel Béla: Strandon

Képek élete – Kemény Gyula AZ ELTÜNTETETT CUPIDO ESETE – Tönkretettek-e egy Vermeert?

Interjú – Farkasdy Melinda – VIRTUÁLIS LELETMENTÉS Interjú Branczik Mártával, a projekt ötletgazdájával

Emlék/hely – Csanádi Judit – TÖMB A BÚZAMEZŐN – A Bruder Klaus-kápolna 2019 nyarán

Köztér – Szilágyi Róza Tekla – EGYMÁSTÓL TISZTES TÁVOLSÁGBAN – A Paradigma Ariadné veszprémi köztéri projektjéről

Interjú – Balázs Kata – MAGA A MŰVÉSZETTÖRTÉNET IS LEHET AZ ALKOTÓFOLYAMAT TÁRGYA – Beszélgetés Bak Imrével a nyolcvanas évekről

Kortárs itiner – Molnár Ráhel Anna – MINT AHOGY EGY KALEIDOSZKÓP VÁLTOZÓ KÉPEIVEL JÁTSZADOZNAK – Jegyzetek Ulbert Ádám művészetéhez

Zene és kép – Keserü Luca – A PSZICHÉ DISSZONÁNS SZÍNEI – Arnold Schönberg képei a Leopold Museum állandó kiállításán

Kiállításajánló – Egyed Nóra NIETZSCHE HAZATALÁL – Szilárdi Béla képeiről

Gutenberg-galaxis – Tóth Ferenc – A BÉCSI SZECESSZIÓ A KORTÁRS ÉS A KULTÚRTÖRTÉNÉSZ SZEMÉVEL – Sármány-Parsons Ilona: Bécs művészeti élete Ferenc József korában, ahogy Hevesi Lajos látta

Gutenberg-galaxis – Gréczi Emőke – EGY MŰKRITIKUS TERMÉSZETRAJZA – P. Szűcs Julianna: Nagytotál

Az Artmagazin megtalálható az országos terjesztőhálózat, a Lapker Zrt. által ellátott Relay lapárusító pontokon. Ezen felül az alábbi helyeken, ahol régebbi lapszámok is megtalálhatóak: Magyar Nemzeti Galéria - Múzeum Shop, Várfok Galéria, Kiscelli Múzeum, FUGA könyvesbolt, Virág Judit Galéria, Missionart Galéria, Inda Galéria, Knoll Galéria, Írók Boltja, Mai Manó/Magyar Fotográfusok háza, Klauzál 13 Galéria, Magvető Café, ISBN BOOKS+GALLERY, Magyar Nemzeti Múzeum - Múzeumi Bolt, Művészetek Palotája - Könyvesbolt, Ludwig Múzeum - Múzeum Shop, Műcsarnok  - Art Box, továbbá a Libri országos bolthálózatában, illetve a könyvesbolti értékesítés mellett online a Bookline és Libri oldalán keresztül is megrendelhető.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

146

146 - 2018/6

Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

147

147 - 2018/7

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

Felfal, mint Szaturnusz a gyermekeit | „Popművészeti” relációk

Felfal, mint Szaturnusz a gyermekeit | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk legújabb részében.

Hirdetés