Az Duna Múzeum és a Várfok Galéria közös pályázati kiállítása június 24-én nyílik Esztergomban

Az esztergomi Duna Múzeum és a budapesti Várfok Galéria Vízrajzi térkép hívószóval hirdetett pályázatot képzőművészek számára, hogy a közös együttműködés keretében szorosabbá tegye tudomány és művészet kapcsolatát, előmozdítsa új műalkotások létrejöttét és kifejezze a kortárs művészet iránti elkötelezettségét.

 

A pályázatra olyan művek beérkezését várták, amelyek a vízrajzi térképek formanyelvét értelmezik újra szabadon, dekonstruálva annak hagyományos módszereit, inspirációt merítve az űrszondák által készített delta-torkolatok fotóiból, az ókori térképkészítők korong alakú tengerábrázolásaiból, az atlaszok fekvő alakú térképeinek egységes kék hátteréből, vagy épp a Balaton hajózási térképének kikötőket összekötő cikkcakkjaiból.
 


A több mint háromszáz beérkezett pályaműből a zsűri tagjai – Kovács Krisztina, művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője, Róka Enikő, művészettörténész, a Fővárosi Képtár egykori igazgatója és Szöllősi-Nagy András, mérnök, hidrológus, az MTA doktora és műgyűjtő – végül olyan művészek vagy művészcsoportok alkotásait választották be a kiállítás anyagába, amelyek a legeredetibb módon reflektáltak a pályázati kiírásra.

A kiállított alkotások a médiumok széles spektrumát fedik le: találunk közöttük a hagyományosabb technikákat képviselő olaj-vászon festményt és fotómontázst, konceptuális alkotást, fény-installációt, összezúzott beton próbatesteket, de olyan hungarocellből készített makettet is, amelyet rézdrótokkal és purhabbal munkált meg az alkotócsoport.  Sokoldalúság, kreatív technikai kivitelezés, egyedi gondolatiság jellemzi a pályázati anyagot.


A rendkívül jó analitikai érzéket hordozó és gondolatébresztő művekben az alkotók olyan meglátásokat fogalmaznak meg vizuálisan, amelyek szorosan kapcsolódnak az ember természetre gyakorolt hatásához és az abból fakadó környezeti változásokhoz – mint például a tavak kiszáradása vagy a vízerőművek kiépítése – de emellett megjelennek a természet és metafizika együttes vonatkozására épült koncepciók is. A kiállítás a változatos műveknek köszönhetően játékos dinamikája a sík és térbeli felületeknek és testeknek, a különféle szellemi konstrukcióknak és a művészeti-tudományos megközelítéseknek.

A pályaművek – bár mind önálló világgal rendelkeznek – megegyeznek abban, hogy kreatívan és inspirálóan dolgozták fel a megadott kiindulási pontot: csak úgy, mint a kartográfiában a vízrajzi térképek, az ő alkotásaik is a saját valóságuk absztrakt leképeződéseit mutatják be, szemet és szellemet gyönyörködtető művek formájában.

 

 

 

Forrás: sajtóanyag 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kortárs művészek interpretációi a Dunáról

Kortárs művészek interpretációi a Dunáról

Az Duna Múzeum és a Várfok Galéria közös pályázati kiállítása június 24-én nyílik Esztergomban

Több mint 200 designer munkái a WAMP vásáron

Több mint 200 designer munkái a WAMP vásáron

Ötletes gyerekjátékok, igényes print termékek, hazai tervezők különleges ruhái a WAMP vásáron. 

Üveg a belsőépítészetben
  • 2019-12-04 07:00
  • Deco

Üveg a belsőépítészetben

Az üveg egyre sokoldalúbban használható a belső terekben is: akadnak térhatárolók, helytakarékos ajtók, de a színek és minták sem állnak távol tőlük.

Hirdetés