Kontha Dora SOULSCAPES (Lélekképek) című kiállítása december 23-ig tekinthető meg a TOBE Gallery-ben.

A Lélekképek című sorozat az egyén környezetének érzékelését, az alternatív valóságokat és az emlékezés folytonos változását vizsgálja az idő múlásának tükrében. Törékeny belső tájképek jelennek meg az alkotásokon, ahol az emlékek és a hiányzó részletek egymást kiegészítve egy új realitást hoznak létre. Kontha Dora 2018-ban bemutatott nagy sikerű DREAMLAND című kiállítása után, SOULSCAPES a második önálló megjelenése a TOBE Gallery-ben.
 


Az emlékezet egy olyan képesség, amellyel élményeket és készségeket lehet eltárolni, megőrizni és előhívni. Ezen képesség elvesztése történhet akár az idő múlásával természetes úton vagy az agyi neurodegeneratív elváltozások következményeként is. Ez a visszafordíthatatlan folyamat az identitás, az emlékezés és a létezés témáit hozza előtérbe.

Kik vagyunk az emlékeink, az átélt élményeink, és a környezetünk ismerete nélkül? Hogyan lehet úgy érzékelni a világot, ha már elveszítjük azt a tudást, melyben egyértelműen felismerjük és megértjük a körülöttünk lévő valóságot? 


A képek a láthatatlant feltételezik azáltal, hogy reflektálnak ezen degradációk különböző szakaszaira. Az idő múlásával a szubjektív memória megállíthatatlanul átalakul, károsodik vagy eltűnik, csak úgy, mint a fényképek a kémiai reakciók során. Ebben a személyes valóságban az idő és az emlékezet úgy torzítja az érzelmeket, hogy

az emberi vonásokat lassan színek és formák váltják fel és a képen látható személy fokozatosan, egyre inkább absztrakcióvá válik. 


Az így létrejövő experimentális fényképek különböző kézi beavatkozások útján feszegetik az instant fotográfia határait. A hosszadalmas folyamatok során a művész különböző anyagokat és folyadékokat fecskendezett be a hagyományos polaroid fényképek rétegei közé, hogy azok egy sajátságos univerzumot hozzanak létre, amik így a távoli emlékek és folyamatosan változó érzelmek leképezéseivé válnak.
 

Kontha Dora (1987, Budapest) tanulmányait 2014-ben fejezte be a koppenhágai School of Design and Technology-ban, Multimedia Design szakon, azóta Dániában él. Fotográfiai munkássága a táj és annak személyes újraértelemzéséből áll. Több hazai és nemzetközi kiállításon és vásáron vett részt. A külföldi sajtóban rendszeresen jelennek meg munkái, legutóbb a Polaroid Now: The History and Future of Polaroid Photography c. kiadványba válogatták be egyik alkotását. A 2018-ban bemutatott nagy sikerű DREAMLAND c. kiállítása után, SOULSCAPES című tárlata a második önálló megjelenése a TOBE Gallery-ben.
Kontha Dora | Web | Instagram
TOBE Gallery | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kik vagyunk az emlékeink nélkül?

Kik vagyunk az emlékeink nélkül?

Kontha Dora SOULSCAPES (Lélekképek) című kiállítása december 23-ig tekinthető meg a TOBE Gallery-ben.

Még sosem volt ekkora szükség a modern örökségünk újrakondicionálására

Még sosem volt ekkora szükség a modern örökségünk újrakondicionálására

A Velencei Biennálé Magyar Pavilonja 12 épülettel, 12 irodával, 12 reflexióval.

Kőbányán épül meg Magyarország első fedett kerékpáros pályája

Kőbányán épül meg Magyarország első fedett kerékpáros pályája

A Kőbányai BringAréna a Sportligetben kap helyet.

Hirdetés