Hirdetés

Hogyan irányítják az életünket a birtoklás rejtett szabályai?

Hirdetés

MINE! (AZ ENYÉM!) – ezzel a lényegretörő címmel írt könyvet a birtoklásról Michael A. Heller és James Salzman. Hogyan irányítják az életünket a birtoklás rejtett szabályai, szól az alcím, ami már pontosabban felvezeti a tartalmat: ha ugyanis eltávolodunk az autó, lakás, pénz és társai jól ismert területéről, akkor elég hamar ingoványos talajra tévedünk. De mi az a birtoklás design, és mit kínál a könyv a mezei olvasónak? 

A Mine! beleveti magát ezekbe a szürke zónákba, ahol törvényi szabályozásnak nyoma sincs, legfeljebb szokásjog él (de tudjuk, ahány ház), illetve az nyer, aki meggyőzőbben tudja előadni a maga álláspontját. Kié az a néhány értékes centiméter a térd és előtte lévő ülés háttámlája közt a repülőn vagy a buszon? Az elöl ülőé, aki hátradöntheti az ülését vagy a térd gazdájáé, aki szabadon mozogna? Kényszeríthet a szomszéd, hogy visszametsszem a fákat a kertben, mert napelemeket telepített a tetőre? Mire gondol pontosan az Amazon, amikor egy e-book megvásárlása után figyelmeztet, hogy a könyv „elérhetetlenné válhat” a számomra? Ehhez hasonló helyzetekkel foglalkozik Heller és Salzman könyve

A kicsinyes „sövénycsaták” sokszor egészen természetesnek tűnnek, de a szerzők meggyőzően bizonyítják, hogy egyáltalán nem azok.

„A dolgaink – köztük a testünk – meghatározzák, kik vagyunk, nemcsak mint egyének, de mint közösségek részei” – írják. Arra kondicionáltak bennünket, hogy a birtoklást valamiféle természetes rendből eredőnek tekintsük, ennél fogva előre elrendeltnek és elkerülhetetlennek. Ezzel szemben a birtoklással kapcsolatos vélelmeink értékvezéreltek, következetlenek, és rendszeresen konfliktusba kerülnek mások ugyanolyan jogos követeléseivel. A Mine! szerint összesen hat módja van a tulajdonjog igénylésének, és ha fel tudnánk ismerni a saját mögöttes feltételezéseinket a birtoklásról, akkor jobb ügyvédei lennénk magunknak és a közösségeinknek is, végeredményben mindenki javára.

A két jogász szerző, Heller és Salzman tehetséges tanárnak bizonyul, amennyiben képesek elengedni a nehézkes akadémiai nyelvezetet, és érthetően írnak a hétköznapi jogi helyzetekről. Ugyanolyan otthonosan beszélnek a Coase-tételről (a Nobel-díjas Ronald Coase jogi-közgazdasági elmélete), mint a baseballról vagy a férfiről, aki lelőtte a kertje fölé repülő drónt – állapítja meg David McCraw a New York Timesban megjelent recenziójában.

A könyv tele van a mindennapi életből vett példákkal, és bár az olvasó időnként bizonyára csak vakarja a fejét, Heller és Salzman számos mainstream problémát – éghajlatváltozás, jövedelmi egyenlőtlenség, nemi megkülönböztetés – is körüljár.

És mutatnak néhány jó példát a „birtoklás design”-ra: a verseny szabályozására hozott okos szabályokra, amelyekkel gazdálkodókat vagy épp szénerőművek üzemeltetőit győzték meg, hogy a mások számára káros önérdekeiket félretéve cselekedjenek. 

A Mine! mindannyiunkat arra sarkall, hogy gondolkodjunk el a megrögződéseinken – ha sikerül, nem feltétlenül csak annyit fogunk mondani, hogy „Az enyém!” Árnyaltabban gondolkozhatunk arról, hogy mi méltányos, mi helyes. Vagy ha nem, legalább lesz néhány klassz érvünk a mindennapi vitákban a sövény fölött.

MINE!
How the Hidden Rules of Ownership Control Our Lives
Michael A. Heller, James Salzman
322 oldal, Doubleday. 28,95 USD
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapest rejtőzködő téri világát tárja fel egy új könyv

Budapest rejtőzködő téri világát tárja fel egy új könyv

Szövényi Anna Budapesti terek című könyve a Terc kiadó gondozásában jelent meg.

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

A ferencvárosi Markusovszky tér 9000 négyzetméteren változik, a projekt a TSPC tervezőinek bevonásával készülhet.

Magyarok étterme Amerikában
  • 2020-06-05 07:00
  • Deco

Magyarok étterme Amerikában

A TG Italiano tulajdonosai Los Angeles Downtown városrészében nyitottak éttermet.

Hirdetés