Hirdetés

November 6-ig látogatható az a független design- és összművészeti rendezvénysorozat, amely 24 ország 214 alkotójának munkáit mutatja be Budapesten.

A 18 éves múltra visszatekintő kezdeményezés a műfajok és a tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, elnevezése a nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak egymásra hatására reflektál. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a design tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet, az innovációt helyezik a középpontba. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – a designt, a képzőművészetet, a formatervezést, a vizuális művészeteket és az előadóművészetet – kapcsolják össze.

 

A sorozatban gyártott darabok mellett kis szériában készülő bútorok és kiegészítők, prototípusok, sőt kísérleti darabok is helyet kaptak, mi több, a design és a képzőművészet határán elhelyezkedő egyedi munkákkal, tárgy- és anyagkísérletekkel és képzőművészeti alkotásokkal is találkozhat a látogató. A meghívottak közül sokan olyan aktuális társadalmi és ökológiai kérdésekkel foglalkoznak, mint a fenntarthatóság vagy a szociális felelősség. A válogatásban különböző generációk munkái szerepelnek, a huszonéves egyetemi hallgatóktól a pályakezdőkön át a meghatározó, nemzetközileg is elismert, középgenerációs designerekig és a kilencvenes éveikben járó érett művészekig.
 

Fotó: Digitálisképműhely

A kiállítás középpontjában a régiós tervezők bemutatásán túl a finn formatervezés áll.  

A válogatás átfogó képet nyújt a finn design nemzetközi szinten is meghatározó szerepéről, az egyedi szemléletű finn designoktatásról, ezen belül a fenntarthatóság fontosságáról, valamint a finn kultúrára jellemző nyitottságról, befogadókészségről és kreativitásról. A válogatásban a design különféle területein jelen lévő és különböző generációkhoz tartozó alkotók mellett progresszív, a globális piacon is sikeres finn márkák is helyet kapnak, a főszerepben Alvar Aalto és az Aalto Egyetem Design és Építész Tanszéke hallgatóinak munkáival.

A Határtalan design minden évben reflektál a fontos szakmai eseményekre, így idén Az Üveg Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan a Templomtér apszisában egy reprezentatív nemzetközi válogatás látható. Az emeleti, Állandó kiállítóterekben Lukáš Jabůrek cseh üvegművész önálló kiállítása és a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található üvegtárgyakból álló szelekció kapott helyet. A Budapest Design Week idei mottójához – „Találkozások terei – építészet és design” – csatlakozva többek között az építészet és a design határterületén alkotó holland Kas Oosterhuis munkái láthatók.
 

Lukáš Jabůrek munkájaKas Oosterhuis munkájaA kortárs ékszertervezőket bemutató sorozat keretében széles körű nemzetközi és magyar válogatást mutatunk be, melynek keretében 2022-ben a milánói Istituto Europeo di Design Ékszer Tanszéke művész-tanárainak és hallgatóinak ékszereit, a Legnica Jewellery Festival SILVER díjnyerteseinek munkáit, a KHiO – Oslo National Academy of the Arts, a plzeňi LSFDA, a MOME, a VŠVU/AFAD Studio S+M+L_XL – METAL AND JEWEL válogatását láthatja a közönség.
 

Fotó: Digitálisképműhely

Külön egységet alkotnak a művészeti egyetemek hallgatóinak munkái, melynek keretében az ASP Academy of Fine Arts Władysław Strzemiński, az EKA Estonian Academy of Arts – Design Tanszék, az LSFDA Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia, a MOME Moholy­Nagy University of Art and Design Design Tanszékének és Építész Tanszékének, a VŠVU/AFAD Academy of Fine Arts and Design Bratislava, a TUZVO Technical University in Zvolen és az UAD University of Art and Design of Cluj-Napoca (UAD) hallgatóinak munkáit mutatjuk be.
 

Fotó: Juhász Tamás

A szervezők nem titkolt szándéka a design szélesebb kontextusba helyezése, a különböző művészeti ágak alkotóinak összekapcsolása. Immár második éve vesznek részt a kiállításon képzőművészek. A Hermina Alkotócsoport művészeinek munkáival az Oratórium terében találkozhatnak.

Szervesen kapcsolódik a kiállításhoz a 2014-ben Szigeti Szilvia textiltervező kezdeményezte, TEXHIBITION című projekt, amely a gyártók és a tervezők egymásra találását, együttműködését hivatott elősegíteni. Az idei fejlesztések közül 20 designer munkái kaptak helyet. 

Fotó: Digitálisképműhely


A szombati megnyitón adták át a Határtalan Design Díjakat.  

Az International Visegrad Fund díját Zuzana Zmatekova nyerte. A Budapest Brand elismerését két fiatal magyar alkotó, Király Adrienn és Szalai Bálint közös márkája, az Itthon. kapta meg.
 

Zuzana Zmatekova munkájaKirály Adrienn és Szalai Bálint közös munkája


A rangos ékszerválogatásból Kocsor Eszter Sára munkája a Spengler Katalin gyűjteményt,  Eva Růžičková ékszere a Horváth Alapítvány kollekcióját gazdagítja.

Kocsor Eszter Sára munkájaEva Růžičková munkája


Laguna lakástextil Nagykereskedés elismerését Balázs Viola textiltervező érdemelte ki. 

Balázs Viola munkája

 

Határtalan Design | Design without borders

Időpont: 2022. október 2. – november 6.
Helyszín: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
A kiállítás alapító kurátorai és szervezői: Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező

A kiállításhoz tartalmas programok, tárlatvezetések, koncertek, filmvetítések kapcsolódnak.
Bővebb információ és részletes program itt.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A szék, ami az agyat is stimulálja

A szék, ami az agyat is stimulálja

Egy biológus és egy asztrofizikus közös projektje.

A spanyol design legjava a Kiscelli Múzeumban

A spanyol design legjava a Kiscelli Múzeumban

Fair trade lámpaernyők PET-palackból, ékszerek és digitális szobrok a Határtalan Design kiállításon.

Fiatal alkotók kapták a Határtalan Design Díjat

Fiatal alkotók kapták a Határtalan Design Díjat

Szalai Bálint és Monika Beníšková egyaránt pályakezdők, eredeti, innovatív, magas design tartalmú munkával.

Hirdetés