Az akusztikus széktől a hétköznapi tárgyakból konstruált szintetizátorig 

A Határtalan Design kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat első ízben valósul meg tematikus tárlatként 14 ország 54 művészének részvételével. A Reflexiók névre keresztelt különleges nemzetközi válogatás Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulójához kapcsolódva, Ligeti sokrétű alkotói tevékenységének inspirációjára született. A kiállított anyagban a hangszerektől kezdve, a hangzó bútorokon át, a design és a képzőművészet határterületén mozgó hangzó tárgyakon, installációkon és az azokat bemutató filmeken keresztül, egészen a hangzó vagy zenei asszociációkkal bíró ékszerekig terjedő anyagot láthat a közönség a FUGA Budapesti Építészeti Központban. 
 


A kiállító művészek között olyan nemzetközileg is jelentős alkotók szerepelnek, mint a fiatal finn Hemmo Honkonen, akinek a harmonika hangját idéző akusztikus széke, illetve az ajtóba épített cintányért nyitáskor megszólaltató fali szekrénye látható Budapesten. Az Oslóban élő grúz származású zeneszerző és hangművész, Koka Nikoladze zenélő objektjét kizárólag hétköznapi tárgyakból építi. A Koppenhágában lakó, művészeti, mérnöki és zenei alapokról induló George Koutsouris munkájában rozsdamentes acél gépcsavarok között elektromos motorral hajtott, festett bükkfa golyók mozognak az analóg és a digitális világ egymásra hatását szimbolizálva. A formatervezett tárgyak között különleges színfoltot képvisel a lengyel Kamil Laszuk Red Dot díjas Musiconja, valamint az olasz Lorenzo Bravi interaktív hangzó tárgya, amely izgalmas példa arra, miként válhatnak hétköznapi tárgyak valódi hangszerré. 
 


A magyar alkotók munkái közül látható például Kertész Krisztián fizikus, a Hermina Alkotócsoport egyik tagja fény-mozgás-hang kapcsolatára épülő interaktív objektje, Sztruhár Zsuzsa „biciklikerekes” zenegépe, Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás Glissonic fúvóshangszer-családjának Glissotar névre keresztelt darabja, Pinviczki Judit résdobjai és hangzó ékszerei, valamint az Ejtech fraktál faliszőnyege, amely intuitív módon tárja elénk a tapintás és a hangképzés összefüggéseit. 
 

Ejtech


A Határtalan Design kiállításokon hagyományosan minden évben más ország alkotói állnak a középpontban, ezúttal a spanyol alkotások kapnak kiemelt szerepet. Enrique del Castillo régi vetítőgépek újrahasznosított alkatrészeinek felhasználásával olyan optikai olvasókat hoz létre, amelyek a celluloidon megjelenő mintákat hanggá alakítják. Sofia Montenegro Ven y Ver című installációja a vizualitást hanggal és performatív elemekkel ötvözi. A spanyol válogatásban két eltérő alkotói attitűddel dolgozó ékszerművész, a világhírű Trinidad Conteras egyedi kerámiaékszerei mellett Juan José Ibáñez régi villanyborotvák újrahasznosításával készülő hangzó kitűzői is helyet kapnak. 
 

TEXTHIBITION


Külön tematikus egységet alkotnak a hangzó, illetve a zenére asszociáló ékszerek, valamint a IX. TEXHIBITION. Ez utóbbi szintén a Ligeti tematikához illeszkedik: a zeneszerző Musica ricercata című, 11 rövid darabból álló zongoraciklusára reflektálva textilművészek és egy grafikus közösen tervezett egy 11 darabos textilsorozatot. A kiállításhoz különleges zenei programok is kapcsolódnak, amelyek között szerepel Radnóti Róza Ligeti György és Bartók Béla műveiből összeállított zongoraestje, Lipták Zsófia Zámori Eszter ékszerére készült performansza, Mátrai Péternek a 2023. évi Velencei Biennálé Magyar Pavilonjába készített REZIDUUM projekt hang- és zenei koncepcióját bemutató előadása, Sofia Montenegro saját installációjához kapcsolódó performance-a. Hallható lesz továbbá Enrique del Castillo Phonoptic Reader nevű hangzó tárgya, valamint a modern jazzt játszó Glissonic Trió, a különleges glissotárt bemutató koncertjei. A finisszázson a Kerényi Mihály által rendezett, Radnóti Róza előadásában készült Musica ricercata című zenefilm lesz látható. 
 


 

A kiállítás a Budapest 150 emlékév részeként, az NKA és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával a Határtalan Design 20 jubileumi kiállítássorozat keretében a Budapest Design Week hivatalos eseményeként valósul meg.

Időpont: 2023. október 15. – november 26.
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi S. u. 5.)
Nyita tartás: Szerda - Vasárnap 14:00 – 19:00 között / 

A koncertek és a próbák miatt a nyitva tartás változhat. Pontos információk ITT


 

Design Without Borders | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Határtalan Design kiállítás a Vienna Design Weeken is bemutatkozik 

A Határtalan Design kiállítás a Vienna Design Weeken is bemutatkozik 

Szeptember 22-től a Collegium Hungaricumban 14 ország 76 alkotójának munkái lesznek láthatóak

Határátlépés: Így mutatkozott be Pozsonyban a Design without Borders kiállítás

Határátlépés: Így mutatkozott be Pozsonyban a Design without Borders kiállítás

Határtalan Design kiállítás nyílt Pozsonyban.

Hirdetés