Tovább gyarapodott Budapest köztéri szoborparkja.

Tirana városnak köszönhetően újabb jelentős darabbal gazdagodott Budapest köztéri szoborparkja – írta a Városháza Facebook-oldala, miután felavatták Szkander bég szobrát a Városligetben.

A városligeti Platán sétányon avatták fel Kasztrióta György albán fejedelem, vagy ismertebb nevén Szkander bég szobrát Áder János magyar és Ilir Meta albán köztársasági elnökök, Erion Veliaj tiranai és Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterek, Gy. Németh Erzsébet budapesti és Anuela Ristani tiranai főpolgármester-helyettesek, valamint Agim Rada szobrászművész – írta az oldal.

Karácsony, Szkander bég, Erion Veliaj - Fotó: Budapest Városháza / Facebook

Szkander bég az albán történelem egyik fontos alakja, európai hírű törökverő hadvezér, Hunyadi János harcostársa. Emiatt találó és szimbolikus, hogy szobra mától a Vajdahunyad vára és a városligeti Hunyadi-szobor közvetlen közelében áll.

Budapest és Tirana együttműködése már évek óta hatékonyan működik: 2020 óta Tiranában Hunyadi Jánosról elnevezett szökőkút ékeskedik, melyet városunk és a Fővárosi Vízművek közösen ajándékozott Tiranának. A történelmi hagyományok ápolásán túl a két főváros vízművállalatai között is kiterjedt szakmai kapcsolat áll fenn.

A szoboravatás előtt Karácsony Gergely Erion Veliaj főpolgármesterrel és delegációjával tárgyalt a két várost egyaránt érintő globális kihívásokról és a további együttműködés lehetőségeiről – jegyzi meg a Budapest Városháza oldal. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lebegés Budapest fölött

Lebegés Budapest fölött

A Tóth Project Építésziroda családi háza a természetes felületeket a geometria tiszta szépségével ötvözi.

Milliárdos nyereséget termelhet a Gellért-hegyi sikló

Milliárdos nyereséget termelhet a Gellért-hegyi sikló

A sikló váltaná ki a Citadella turistabusz-forgalmát.

Tudatos eklektika
  • 2020-07-16 09:00
  • Deco

Tudatos eklektika

Felújított lakás a belvárosban

Hirdetés