Hirdetés

Stílusteremtő bútoraival és háztartási termékeivel a háború utáni apátiából akarta felrázni a fiatalokat.

"Conran nagyobb hatást gyakorolt, mint generációjának bármelyik más tervezője" - tartják pályatársai a szeptember 12-én, 88 éves korában elhunyt Terence Conran brit formatervezőről, a második világháború utáni Nagy-Britannia egyik legismertebb alakjáról. 1951-ben kezdett hozzá a design világának megreformálásához, stílusteremtő bútoraival és háztartási termékeivel a háború utáni apátiából akarta felrázni a fiatalokat, és ő volt az, aki megismertette a britekkel a paplant.

"Látnok volt, aki sokat tett azért, hogy a brit design és kultúra világszerte ismertté váljék, és soha nem lehetett megtörni abban a hitében, hogy a jó design hozzájárul az emberek életminőségének javításához" - olvasható a család által kiadott közleményben. 

A tervező nemcsak a korát előzte meg, hanem az IKEA-t is: az 1960-as években megalapította a Habitat bútorláncot, ahol lapra szerelt bútorokat kezdett árusítani jóval azelőtt, hogy az IKEA betört volna Nagy-Britanniába. Az addig ismeretlen szemlélete és formavilága forradalmasította Nagy-Britannia mindennapjait. Rendkívül színes életművet hagyott maga után, mivel a kiskereskedelmi lánc létrehozása mellett a társalapítója és finanszírozója volt a londoni Design Múzeumnak, emellett nyitott éttermeket és háztartási üzleteket is, de kétségtelenül lakberendezési munkássága hagyta a legnagyobb nyomot a britekben. 

Conran az Egyesült Királyságban született 1931. október 4-én, 1948-ban beiratkozott a Central School of Art and Design iskolába, ahol textiltervezést tanult. Tanára és mentora, a pop-art egyik jelentős képviselője, Eduardo Paolozzi szobrász tanácsára azonban pályát váltott, és a textilről hamarosan áttért a bútorra. Miután pár évig együtt dolgozott az építész Dennis Lennon-nal a milliós látogatottságú Festival of Britain megszervezésén, 1952-ben vágott bele a bútorkereskedelembe, hogy aztán 1956-ban megalapítsa saját vállalkozását, a Conran Design Group-ot.

A Habitat első üzletét 1964-ben indította útjára akkori feleségével, Caroline Herberttel. 1973-ban megnyílt az első The Conran Shop, amelyet hamarosan további boltok követtek Párizsban, New York-ban és Japánban. 1983-ban a tervezőt lovaggá ütötték.

"Senki nem tett többet a modern Nagy-Britannia megteremtéséért, mint Terence Conran" - mondta Deyan Sudjic, a Design Múzeum korábbi igazgatója. "Egész pályafutása során arra törekedett, hogy mindenki életét jobbá tegye. Megváltoztatta az életünket és a vásárlási szokásainkat."

A tervezői és a kiskereskedői munkássága mellett Conran a vendéglátásban is sikeres volt. Első éttermeit, a Soup Kitchen-t és az Orrery-t az 1950-es években nyitotta meg Londonban, amelyeket az 1970-ben elindított Neal Street étterem követett. 1991-ben megalapította a Conran Restaurants Group-ot, amely éttermeket, szállodákat és bárokat üzemeltet Londonban, Párizsban, New Yorkban és Japánban, legutóbbi étterme, a Wilder 2019-től fogad vendégeket.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Zalotay Elemér

Meghalt Zalotay Elemér

A svájcban élő magyar építész 88 éves volt.

Meghalt Enzo Mari, az olasz design meghatározó alakja

Meghalt Enzo Mari, az olasz design meghatározó alakja

A legrangosabb olasz designdíj négyszeres győztese 88 évesen halt meg.

Elhunyt Hollandia ikonikus alakja, Jan des Bouvrie designer

Elhunyt Hollandia ikonikus alakja, Jan des Bouvrie designer

Ha a hollandok a fehér színre gondolnak, minden bizonnyal Jan des Bouvrie jut róla az eszükbe.

Hirdetés