Hirdetés

A londoni COS a ecoLogicStudióval közös látványos kollaborációjával tér vissza a milánói designhétre. 

Hirdetés

Idén kilencedszer tér vissza a milánói design hétre a londoni székhelyű COS divatmárka idén, méghozzá az izgalmas építész és várostervező ecoLogicStudio párosával közös látványos kollaborációval.

A COS és az ecoLogicStudio installációja a természetes világ és az épített környezet közötti interakciót vizsgálja - egy olyan interaktív szerkezetet mutat be, amely hidat képez a tudomány és a design között. A magával ragadó élményt egy különleges innováció fogja életre hívni, amelyben a sokszínű, fotoszintetizáló organizmus, az algák is fontos szerepet játszanak.

A műalkotás a „körforgásosság” koncepcióját fedezi fel a design és a városi közeg látásmódján keresztül, méghozzá új, biotechnológiai módszerekkel. Miközben megmarad a modern innovációknál, a helyszín, vagyis a Palazzo Isimbardi gazdag történelméből, illetve Leonardo da Vinci 16. századi tanulmányaiból is ihletet merít (ezeken a tanulmányokon alapul Milánó csatornarendszere is).

Az installáció a levegőből szenet kivonva olyan környezetet biztosít, amely beindítja a fotoszintézis folyamatát, és ezáltal vizsgálja a mikro-algák előnyeit és felhasználási lehetőségeit a Palazzo fallal körülvett kertjében.

„A fenntarthatóság és az anyagok fejlesztése mindig is a COS figyelmének középpontjában állt – mondta Karin Gustafsson, a COS kreatív igazgatója. – Az idei Salone del Mobile kiállításon szeretnénk a természet innovációit vizsgálni, és azt, hogy ezeket hogyan tudjuk úgy felhasználni, hogy új utakat mutassanak a hétköznapi életünk vezetésében, amellyel csökkenteni tudjuk a környezetünket és a bolygónkat érő negatív hatásokat. Az ecoLogicStudio figyelemreméltó munkája nemcsak azt mutatja be, hogy a tudomány és a biológia hogyan tud finomítani és javítani a mindennapi folyamatokon, hanem azt is, hogy mindez hogyan lehet része a vizualitásnak.”

Az ecoLogicStudio párosát Claudia Pasquero és Marco Poletto alkotja, akik így nyilatkoztak az együttműködésről: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy olyan installáción dolgozhatunk együtt a COS csapatával, amely egy fontos, és időszerű témát mutat be, és egy jelentős előrelépés is a számunkra. Már sok-sok éve dolgozunk azon, hogy a bolygónk regenerálódásra képes organizmusai bevonásával olyan körforgásos rendszert építsünk, amelynek segítségével a városaink által kibocsátott anyagokat fenntartható nyersanyagokká formáljuk. A projekt segítségével egyedi lehetőségünk van arra, hogy a mikro-algák fotoszintetizáló erejét, a művészet és a tudomány közötti kapcsolatot (amely a COS és a közöttünk lévő közös látásmód alapját is képezi) szemléltethessük a nagyközönség előtt Milánóban.”

Az installáció 2020. április 21-25-ig lesz látogatható a közönség számára a Palazzo Isimbardi udvarán (Milánó, 20122, Corso Monforte 35.).

COS x SALONE DEL MOBILE

A COS már 2012 óta mutat be különleges és innovatív kollaborációkat művészekkel, formatervezőkkel és építészekkel Milánóban a Salone del Mobile rendezvénye során. A korábbi együttműködései között olyan neveket láthatunk, mint Gary Card, a Bonsoir Paris, Nendo, Skarkitecture, Sou Fujimoto, Phillip K. Smith III: és Arthur Mamou-Mani. A New Spring című installáció, amelyet a Studio Swine csapatával közösen alkottak, megnyerte a Milano Design Award „Most Engaging Exhibition” díját 2017-ben, azóta pedig már a Design Miami alkalmával, illetve a shaghai The Bell Tower termében is kiállították 2019-ben.

ECOLOGICSTUDIO

Az ecoLogicStudio egy olyan építészeti és várostervezéssel foglalkozó stúdió, amely élen jár az élő rendszerek épített környezetbe való integrációjában. 2005-ben, Londonban alapította Claudia Pasquero és Marco Poletto, majd innovatív projektjeikkel, kisméretű művészi installációikkal, valamint építészeti pavilonjaikkal, és nagy volumenű eco-mesterterveikkel vívtak ki maguknak nemzetközi hírnevet.

A munkáikat a legfontosabb építészeti biennálékon is bemutatták már (Velence 2008, 2010, 2016, 2020), világkiállításokon (Milánó és Astana) és nemzetközi művészeti galériákban, mint például a párizsi Pompidou Center (2019) és a tokiói Mori Art Museum (2019).
2014-ben a Metropolis Magazine az ecoLogicStudio párosát a tíz legizgalmasabb feltörekvő nemzetközi design stúdió közé választotta. Claudia Pasquerót nemrég beválogatták a Wired Smart List top 10-es listájába a legnagyobb nemzetközi innovátorok közé.

Az ecoLogicStudio közeli kapcsolatban van a nemzetközileg is elismert akadémiai és kutatási intézményekkel, és jelenleg részt vesz a Photosynthetica nevű vállalkozásban a UCL London Urban Morphogenesis Research Labbal, valamint az innsbrucki egyetemen a Landscape Architecture/Sythetic Landscape Labbal karöltve.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Valicsek Éva és Ildikó az NLXL számára tervezett Geometrikus tapétát, amely a Milánói Design Héten debütált, és már világszerte elérhető.

Nagy érdeklődés övezte a magyar designerek kiállítását Milánóban
  • 2019-04-18 11:47
  • Deco

Nagy érdeklődés övezte a magyar designerek kiállítását Milánóban

A 13 magyar tervező kiállítását többek között nemzetközi szakemberek, újságírók és showroomok vezetői látogatták meg a Brera Design Districten.

Magyar designerek a Milánói Design Héten

Magyar designerek a Milánói Design Héten

13 magyar tervező különleges kiállításával képviseli magát Magyarország a rendezvényen.

Hirdetés