Hogyan találhat választ a design a klímaváltozásra, a pénz vagy az élelmiszer jövőjére, a metaverzum fogalmára?

Hogyan segíthet a design választ találni a jövő olyan nagy kérdéseire, mint a klímaváltozás, a pénz vagy az élelmiszer jövője, és a metaverzum fogalma? A MOME Innovációs Központ társszervezésben szeptemberben indul a Speculative Playrooms workshop. Jelentkezési határidő: szeptember 15.

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) részvételével, egy nemzetközi kulturális együttműködés részeként szeptember közepén indul az angol nyelvű Kara Agora virtuális művészeti és oktatási központ, amely kiállításokkal, rezidenciaprogrammal és workshopokkal várja az érdeklődőket. Az elsőként meghirdetett nemzetközi, online Speculative Playrooms workshopra szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Hogyan lehet egy virtuális teret valódi helyszínként használni?

A koronavírus-járvány által csak felfokozódott online kommunikációs helyzeteknek miatt jelenleg másképp érzékeljük az intimitást és a közelséget a technológiailag mediatizált terekben, ezért a virtuális terekben a jelenlét fogalma átértékelődik, komfortzónáink megváltoznak. Bár mindennapi életünkben inkább a videokonferencia-eszközöket használjuk, most már olyan 3D-s platformokat is alkalmazhatunk (pl. konferenciákra), mint különböző VR-chat programok, ahol avatárunk segítségével mozoghatunk a térben. Ilyen a Mozilla Hub, amelyet VR-felszereléssel és akár desktopról is látogathatunk, sőt akár a felhasználók maguk alakíthatnak ki tereket. 

A Kara Agora központját, amely kiállításoknak, workshopnak és művészeti rezidenciának fog helyt adni, a szervezők csapata építi fel, és használat során akár igény szerint módosíthatja. A virtuális központ tereiben olyan új típusú interakciókat tudunk kipróbálni, amelyek által az empátia vagy akár az eltávolodás új formáit is megtapasztalhatjuk.

Speculative Playrooms workshop

A MOME Innovációs Központ és ukrán partnerszervezete, az Art Optimist koordinálásával megvalósuló Speculative Playrooms workshopra designereket, kutatókat, 3D-animációs szakembereket, kurátorokat, (jövő)kutatókat és kreatív írókat is várnak. A workshop résztvevői olyan VR- és spekulatív design tereket, koncepciókat hoznak majd létre, amelyek a design segítségével igyekeznek választ találni a jövő olyan nagy kérdéseire, mint a klímaváltozás, a pénz jövője, az élelmiszer jövője és a metaverzum fogalma.

A workshop időtartama alatt a résztvevőkkel és a mentorokkal közösen olyan új formákat szeretnének kipróbálni a virtuális térben, amelyek a szolidaritás érzetét is előhívják, és amelyek segítségével akár az emberi kapcsolatokat is újraértékelhetjük.

A workshop angol nyelvű, a résztvevők 250 EUR részvételi díjban részesülnek. Jelentkezési határidő: szeptember 15. 

Az elkészített eredményekből kiállítás nyílik a Mozilla Hubs-ban található Kara Agora tereiben november 10-30. között. 
A jelentkezéssel kapcsolatos információk és a program részletei itt találhatók.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ökológiai sound design tanfolyam indul

Ökológiai sound design tanfolyam indul

Új területtel ismerkedhetsz meg a MOME Open képzésén.

Négy különleges hallgatói világításterv, amiből működő modellek lesznek

Négy különleges hallgatói világításterv, amiből működő modellek lesznek

Megvannak a MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatok továbbjutói.

Hogyan javíthat a design vállalkozásunk versenyképességén?

Hogyan javíthat a design vállalkozásunk versenyképességén?

Nagy siker a MOME Design az üzletben 1.0 képzésének folytatása.

Hirdetés