Hirdetés

„Rosszul időzített hiúsági projektnek” nevezte a teret Matthew Ponsford, az Icon kritikusa.

Hirdetés

Új, az amerikai Fehér Házét idéző sajtószobát terveztetett a brit kormány 2,6 millió fontért, ám a helyiség finoman szólva nem nyerte el az Icon designmagazin tetszését. „Nem egyéb egy rosszul időzített hiúsági projektnél” – írta róla sok egyéb mellett Matthew Ponsford

Boris Johnson a hatalmas zászlókkal

Boris Johnson új sajtószobájában először a hatalmas zászlók tűnnek fel. A két Union Jack a 175 centis Johnson fölé tornyosul, így az új terem első sajtótájékoztatóján „úgy nézett ki, mint egy gyerek, aki miniszterelnököt játszik egy felnőtt színpadon”, fogalmazott Ponsford, akinek az első benyomásai közé tartozott még a képernyők közt véletlenszerűen elhelyezett tölgyfa burkolat, és az, ahogy a Toryk kékje finoman összeolvad az állami szimbólumokkal.

De nemcsak a designkritikus elégedetlenkedett az új sajtószobával: Chris Masont a BBC-től a Judge Rinder című bírósági valóságshow berendezésére emlékeztette, míg a Guardianben egy köztisztviselő „egy ócska polgári esküvő brosúrájához” hasonlította a helyet. Az sem szerencsés, hogy a berendezés 2,6 millió fontos költsége pár nappal azután derült ki, hogy bejelentették: a nővérek csupán szerény, 3,5 fontos fizetésemelésre számíthatnak.

A járvány idején minden országban a legfontosabb kommunikációs terek közé kerültek a kormányok tájékoztató helyiségei. Franciaországban Olivier Véran egészségügyi miniszter egy makulátlan, higiénikus fehér háttér előtt tartott sajtótájékoztatókat, mindössze egy tricolor és egy EU-s zászló társaságában. Németországban a Bundestag (zászlók nélküli) sajtószobájában a miniszterek az egészségügyi szakértők egy csupasz, megnyugtatóan hétköznapi térben, racionálisan tájékoztatnak – emlékeztet az Icon.

„Nehéz megmondani, mi a legkínosabb a Downing Street új sajtószobájában – folytatja a designmagazin kritikusa. – A hatalmas zászlók egy olyan időszakban, amikor ez a legkevésbé fontos? Vagy a 2,6 millió fontos berendezés, ami egy öltöző minőségét hozza? Esetleg a White House amúgy is giccses szobájának suta majmolása?”

Végül arra jut, hogy a legnagyobb hiba 2,6 millió font közpénzt egy „hiúsági projektre” fordítani, ahelyett, hogy a transzparens kommunikációt segítenék elő. Ennek éppen az ellenkezője történik – írják –: „távolodunk az Egyesült Királyságban normának számító közvetlen elszámoltathatóságtól egy sajtótitkári rendszer létrehozásával, ami az Államokban is megakadályozza, hogy az elnöknek igazán kemény kérdéseket tegyenek fel.” 

A teljesebb képért jegyezzük meg, hogy a briteknél héthavi mélypontra jutott a megbetegedések száma, Johnson pedig hétfő este már a korlátozások „óvatos, de jelentős” enyhítéséről beszélt, melynek értelmében április 12-én kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, és a szabadtéri felszolgálóhellyel rendelkező vendéglátóhelyek, továbbá kinyithatnak a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tesztoszteronépítészet Hámori Péterrel

Tesztoszteronépítészet Hámori Péterrel

Folytatódik az Esték a Hild-villában sorozat.

80 ezer magyar háztartás újulhat meg napelemmel és korszerű fűtési rendszerrel

80 ezer magyar háztartás újulhat meg napelemmel és korszerű fűtési rendszerrel

Magyarország 16-17 milliárd eurót hívna le az uniós helyreállítási alapból.

A Sencsent körülölelő hegyekre is reflektál a ZDA futurisztikus Tenger Kapuja terve

A Sencsent körülölelő hegyekre is reflektál a ZDA futurisztikus Tenger Kapuja terve

A ZDA – Zoboki Építésziroda Sencsen Operaház nemzetközi tervpályázatán legjobbak közé válogatott terve.

Hirdetés