Calais csipkekészítési hagyományai megérdemelnek egy átütő falfestményt.

Ha már belül csipke, legyen kívül is az - ennek apropóján Nespoon, a lengyel street art művész talpig csipkébe öltöztetett egy, a calais-i textiltörténetet feldolgozó múzeumot. Az alkotás a 19. században épült ház teljes egészét befedi, olyan csipkemintát jelenít meg, amelyet a városban készítettek 1894-ben.

Az észak-franciaországi Calais híres csipkekészítési hagyományairól, amelyek egészen a 19. századra nyúlnak vissza: ebben az időszakban a gazdasági nehézségek elől menekülve az angol textilgyártók egy része a városban telepedett le.

A csipkeverés aranykorában a helyi gyárak több mint 40 000 embert foglalkoztattak, és olyan egyedi know how-t fejlesztettek ki a csipkeveréshez, amely a mai napig egyedülálló.

Az alkotónak művészeti védjegye a csipke, falak mellett agyagedényekre festi őket. Szerinte a csipkékben van egy különleges esztétikai kód, amely mélyen beágyazódott minden kultúrába és különösen izgalmas az, hogy minden csipkében találunk szimmetriát, rendszert és harmóniát. A múzeum felkérésére a calais-i utcaiművészeti fesztivál alkalmából készítette el a falfestményt. A múzeumban a nagy csipkegyűjtemény mellett van egy 200 éves, még mindig működő csipkekészítő gép is, a street art művész végignézte a múzeum teljes gyűjteményét, kipróbálta a gépet is és így esett a választása az 1894-es mintára.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Varsó új falfestménye megtisztítja a levegőt a szmogtól

Varsó új falfestménye megtisztítja a levegőt a szmogtól

Tisztító hatása megegyezik 780 fa teljesítményével. 

360 négyzetméteres festmény egy pesti tűzfalon

360 négyzetméteres festmény egy pesti tűzfalon

A Nordic Light Trio északi falára jellegzetes budapesti motívumok kerülnek. 

42 éves a MOME Anim

42 éves a MOME Anim

A legsikeresebb magyar animációs képzés szakmai programokkal és vetítésekkel ünnepel.

Hirdetés