Hirdetés

A nyolc termes kiállítás globális szempontból közelíti meg a boldogság, az életminőség és a jólét témaköreit.

Hirdetés

„Gyakran hangoztatjuk mi skandinávok, hogy a világ legboldogabb emberei közé tartozunk, a múzeum pedig éppen ezt hivatott kifejezni” – ezzel a felütéssel nyitotta meg a Boldogságkutató Intézet vezetője Meik Wiking a boldogságmúzeumot (The Happiness Museum) Koppenhágában. A dán think tank a boldogság kutatásával és gyakorlati megvalósulásával foglalkozik, a nyolctermes múzeum azonban nemcsak dán, hanem globális szempontból közelíti meg a boldogság, az életminőség és a jólét témaköreit.

Mindegyik szobának más-más tematikája van, a The Politics of Happiness kiállítás a politikai berendezkedés és a GDP viszonylatában keresi a választ a boldogságra, míg például a The History of Happiness teremben a látogatók megismerhetik a boldogság filozófiáját vizsgáló tudósokat, Arisztotelésztől kezdve egészen a felvilágosodás koráig. 

Egyes interaktív kiállítások keretében a látogatók elmondhatják, mit jelent számukra a boldogság, például olyan irányított kérdések megválaszolásával, mint hogy mi történne, ha találnának egy pénztárcát az utcán, de a saját definícióikat is leadhatják, amelyeket aztán az intézet kielemez. 

Meik Wiking azt reméli, hogy a múzeum meglátogatása után a résztvevők bölcsebbek és motiváltabbak lesznek, így pedig több esélyük nyílik arra is, hogy egyéni szinten hozzáfoghassanak a világ jobbá tételéhez. A múzeum nagy hangsúlyt fektet a dánok boldogságreceptjének, a hygge-nek a bemutatására, amely a definíciójuk szerint egyet jelent  az otthonossággal, a meghittséggel és a jólléttel, és amelynek elsajátításával a dánok nemcsak papíron boldogok.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Péntek van - irány a Nemzeti Múzeum!

Péntek van - irány a Nemzeti Múzeum!

Ingyenes múzeumi délután minden augusztusi pénteken.

Átadták az USA olimpiai és paralimpiai múzeumát

Átadták az USA olimpiai és paralimpiai múzeumát

A Diller Scofidio + Renfro tervezte épület a világ leghozzáférhetőbb múzeuma lett.

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

És egy olyan könyvtárt, ami színházzá alakítható.

Hirdetés