Hirdetés

Vida Gergely fotós tízes listát készített a tavalyi év leggyakoribb kereséseiből, majd 600-1200 fotó felhasználásával egy-egy képbe sűrítette ezeket.

Hirdetés

Vida Gergely fotós különleges képekben összegezte, mi foglalkoztatta leginkább az embereket 2020-ban. Felhők / Clouds című sorozatában az elmúlt év tíz leggyakrabban keresett kifejezését véve alapul annyi fotó pakolt egymásra, amennyit a keresőmotor engedett, amelyek egyedi, absztrakt „hangulatképekké” álltak össze.

„Ismerős az érzés, mikor ránézel egy bakelit lemezre (vagy egy hangminta hullámformájára) és látod a zenét. Előre tudod mikor mi várható. Ez az érzés kerített hatalmába akkor is, mikor rákerestem valamire az interneten és csak a képeket néztem. Egy hömpölygő massza, melyben felfedezni véltem ismétlődést, némi játékosságot, egy hangulatot. Egy keresés eredményét egymásra pakoltam és ebből állt elő egy-egy kép. Ezeket szeretném megmutatni most egy rendhagyó évértékelés formájában. A témákat az év legfelkapottabb keresései alapján választottam ki” – írja Vida. 

#1 Koronavírus

Vida Gergely mindegyik képe 600 és 1200 közötti eredeti fotóból állt össze, és 2020-ban kevesebb képet engedett leszedni a kereső, mint egy évvel korábban. A képeket a fotós a saját mag által írt srcipt segítségével átlagolta, Phyton nyelvet használva. 

A Felhők című sorozat magyar változata mellett, a legtöbbször keresett angol nyelvű keresésekből is megcsinálta a sorozatot, ezáltal egy hazai és egy globális képet alkotva arról, mi foglalkoztatta leginkább az embereket a tavalyi évben. Míg az első helyen mindkét esetben a koronavírus áll, a második helyen pedig az amerikai elnökválasztás (a globális kereséseknél egészen pontosan az „election results”, vagyis a választási eredmények), harmadik helyre itthon a Google Classroom került, a nemzetközi keresések esetében a tavaly elhunyt amerikai kosaras Kobe Bryant. A hazai lista utána a Telexszel, Benedek Tiborral, a koronavírustérképpel, Gesztesi Károllyal, a Redmnetával, a Magyar Közlönnyel és Kobe Bryanttal folytatódik, míg a globális keresések között megjelenik a Zoom, az IPL (az indiai premier liga), az „India vs New Zealand” krikett meccs, ezeket követte Joe Biden és a Google Classroom.

A képek egyszerre reflektálnak arra a határtalan mennyiségű információ áradatra, ami nap, mint nap zúdul az internethasználókra, ugyanakkor 2020 különböző hangulatait is összegzik, játékossággal ugyanakkor rengeteg feszültséggel. 

#2 Amerikai elnökválasztás

#3 Google Classroom

#4 Telex

#5 Benedek Tibor

#6 Koronavírus térkép

#7 Gesztesi Károly

#8 Redmenta

#9 Magyar Közlöny

#10 Kobe Bryant

Az idei év nemzetközi sorozatának képeit (itt), míg a 2019-es év hazai fotóit (itt) lehet megnézni.  
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Geometria a magasból: gyönyörű fotókon Barcelona

Geometria a magasból: gyönyörű fotókon Barcelona

Mogyorósy Márton drónfotói új perspektívából mutatják meg nekünk Barcelonát. 

Így épült a Telekom Székház: fotókon mutatjuk az építést

Így épült a Telekom Székház: fotókon mutatjuk az építést

A Telekom Székház építésének mozzanatai. Molnár Péter fotósorozata. 

Hirdetés