Vida Gergely fotós tízes listát készített a tavalyi év leggyakoribb kereséseiből, majd 600-1200 fotó felhasználásával egy-egy képbe sűrítette ezeket.

Vida Gergely fotós különleges képekben összegezte, mi foglalkoztatta leginkább az embereket 2020-ban. Felhők / Clouds című sorozatában az elmúlt év tíz leggyakrabban keresett kifejezését véve alapul annyi fotó pakolt egymásra, amennyit a keresőmotor engedett, amelyek egyedi, absztrakt „hangulatképekké” álltak össze.

„Ismerős az érzés, mikor ránézel egy bakelit lemezre (vagy egy hangminta hullámformájára) és látod a zenét. Előre tudod mikor mi várható. Ez az érzés kerített hatalmába akkor is, mikor rákerestem valamire az interneten és csak a képeket néztem. Egy hömpölygő massza, melyben felfedezni véltem ismétlődést, némi játékosságot, egy hangulatot. Egy keresés eredményét egymásra pakoltam és ebből állt elő egy-egy kép. Ezeket szeretném megmutatni most egy rendhagyó évértékelés formájában. A témákat az év legfelkapottabb keresései alapján választottam ki” – írja Vida. 

#1 Koronavírus

Vida Gergely mindegyik képe 600 és 1200 közötti eredeti fotóból állt össze, és 2020-ban kevesebb képet engedett leszedni a kereső, mint egy évvel korábban. A képeket a fotós a saját mag által írt srcipt segítségével átlagolta, Phyton nyelvet használva. 

A Felhők című sorozat magyar változata mellett, a legtöbbször keresett angol nyelvű keresésekből is megcsinálta a sorozatot, ezáltal egy hazai és egy globális képet alkotva arról, mi foglalkoztatta leginkább az embereket a tavalyi évben. Míg az első helyen mindkét esetben a koronavírus áll, a második helyen pedig az amerikai elnökválasztás (a globális kereséseknél egészen pontosan az „election results”, vagyis a választási eredmények), harmadik helyre itthon a Google Classroom került, a nemzetközi keresések esetében a tavaly elhunyt amerikai kosaras Kobe Bryant. A hazai lista utána a Telexszel, Benedek Tiborral, a koronavírustérképpel, Gesztesi Károllyal, a Redmnetával, a Magyar Közlönnyel és Kobe Bryanttal folytatódik, míg a globális keresések között megjelenik a Zoom, az IPL (az indiai premier liga), az „India vs New Zealand” krikett meccs, ezeket követte Joe Biden és a Google Classroom.

A képek egyszerre reflektálnak arra a határtalan mennyiségű információ áradatra, ami nap, mint nap zúdul az internethasználókra, ugyanakkor 2020 különböző hangulatait is összegzik, játékossággal ugyanakkor rengeteg feszültséggel. 

#2 Amerikai elnökválasztás

#3 Google Classroom

#4 Telex

#5 Benedek Tibor

#6 Koronavírus térkép

#7 Gesztesi Károly

#8 Redmenta

#9 Magyar Közlöny

#10 Kobe Bryant

Az idei év nemzetközi sorozatának képeit (itt), míg a 2019-es év hazai fotóit (itt) lehet megnézni.  
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Főfotó standja nyerte a Best Booth By Artmagazin díjat

A Főfotó standja nyerte a Best Booth By Artmagazin díjat

A stand Varga Marietta munkáit mutatja be, akinek korábbi Octogon-címlapokat is köszönhetünk. 

Bede Kincső fotói Párizsban

Bede Kincső fotói Párizsban

Európa négy legjobb fotós diákja közé választották, több helyszínen is kiállítják a képeit. 

Ezt a vicces Instagram oldalt is a karanténnak köszönhetjük

Ezt a vicces Instagram oldalt is a karanténnak köszönhetjük

Edvard Munch Sikolya avokádóval nem is annyira félelmetes.

Hirdetés