Az adatbázis elindításának alapját a Magyar Építőművészet (MÉ) 1958–1979 között megjelent számai adják.

Száz modern magyar épületet tett elérhetővé a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ). A kiválasztás szempontja elsősorban a minőség és ismertség, valamint a potenciális veszélyeztetettség. Jónéhány kevéssé ismert házat is közlünk, melyek méltók arra, hogy a már „kanonizáltak” között említsük őket.

„A válogatásnál arra is hangsúlyt fektettünk, hogy lehetőleg egyenletesen válogassunk az ország minden részéből. Kérjük, hogy akinek ismeretségi körében van hasonló minőségű, 1956-1990 között épült magyar modern épület, az alábbi adatok megjelölésével segítse a MÉSZ Magyar Modern adatbázisának bővítését" – írja a szövetség.

Az épületeknél a fénykép mellett szerepel az épület helyszíne, építész tervezője és tervezőirodája, a tervezés éve, valamint az épület típusa és funkciója. Mindemellett egy szabadszavas keresővel is navigálhatunk, illetve rákereshetünk helyszínre, építészre. A további „kanonizáláshoz” pedig az alábbiakat várja a szövetség:

  • 1 db fénykép (lehetőleg archív, a forrás megjelölésével)
  • Az épület rövid megnevezése
  • Az épület helye (város/kerület)
  • Az építész vezető tervező megnevezése
  • A tervező vállalt (rövid) megnevezése
  • Az épület átadásának éve
  • Az épület típusa (középület/ lakóépület/ ipari épület)
  • Az épület eredeti funkciójának rövid megnevezése
  • Konkrétan az épületről szóló releváns szakirodalom/cikk megjelölése (amennyiben rendelkezésre áll)   

Tátika étterem (Callmeyer Ferenc, 1962)

Felhívásuk célja, hogy tovább bővítsék a rendszerváltás előtt épült épületeket felvonultató „Magyar modern” adatbázisukat és felhívják a figyelmet az előttünk élt és alkotott magyar építészek munkáira, megvalósult épületeinek értékeire. 

Bővebb információkkal, vagy kérdésekkel kapcsolatban a Magyar Építőművészek Szövetsége Titkársága készséggel áll rendelkezésre. A beérkező adatokat a titkar@meszorg.hu email címre várják. 

Miskolc, Avasi Tv-torony (Hofer Miklós, 1963)

A MÉSZ „Magyar Modern” adatbázisának létrehozása mellett egy videó sorozatot is indít „Modernizmus újratöltve” címmel, bemutatva egy-egy modern épület megújításának jógyakorlatát.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hétvégén itt a Nemzetközi Építészeti Kongresszus

Hétvégén itt a Nemzetközi Építészeti Kongresszus

Bemutatkoznak az előadók

Egy szög miatt...

Egy szög miatt...

Veszélyben az Építészek Háza, petíció indult a megmentéséért

Hirdetés