Hirdetés

Kisgyörgy Balázs „van új a pad alatt” projektje a Designblokon mutatkozott be

Lehet-e egyáltalán újdonságot létrehozni? Erre a kérdésre keresi a választ Kisgyörgy Balázs formatervező művész mesterszakos diplomamunkája, amiben a széles körben ismert „városligeti" padra tervezett vicces, abszurd, egyszerű, vagy éppen művészettörténeti és popkulturális jelenségekre reflektáló átiratokat. Az elkészült padverziókat legutóbb a prágai közönség előtt, a Designblok fesztiválon mutatta be. 
 

„A »városligeti típusú kerti pad« avagy a mindenki által ismert »piros pad« egy olyan utcabútor, amely egész Magyarország területén megtalálható, és ha passzív módon is, évtizedek óta része a tárgyi kultúránknak. Tervezőként úgy gondolom, hogy ugyanannyira a feladatunk meglátni a potenciált egy környezetünkben található tárgyban, mint valami újat megtervezni. Akár egy teljesen hétköznapi tárgyba is beleláthatunk ezernyi más dolgot” – írja Balázs a diplomamunkájában.

„Az idei 25. jubileumi Designblok-ra a MOME Design – Best of Forma programja kapcsán kerültem ki. Minden hallgató pályázhatott a tanév végén a munkáival, idén a MOME Formatervező és Tárgyalkotás MA szakjairól kaptak kiállítási lehetőséget hallgatók. A Tárgyalkotás szakról a MOME és az ONYX Műhely »The Gerbeaud Legacy« projektje, tőlünk formáról pedig Schillinger Laura Hinta-széke, Sárady Gergő 8FINITY lemezjátszója, Lőrincz Áron Fold Lamp lámpája és az én »van új a pad alatt« című munkámat állították ki a prágai Nemzeti Galéria »Trade Fair Palace« épületében. Mellettünk nem messze volt a HFDA Budapest Select kiállítása. Mindkét magyar stand a prágai Liszt Intézet támogatásával valósult meg”– osztotta meg velünk Balázs.


Balázs kiállítási  anyaga három részből áll. Az első részben a 70 megtervezett padverzióból 55 digitális rajzot, a második részben pedig 13+1 makettet válogatott ki, 1:10-es arányban. A pad eredeti, mindenki által ismert piros deszkás változatát, valamint 13 átiratot. A kiállítás harmadik részében az 1:1-ben elkészült „padátalakítások” kerülnek bemutatásra, A3-as méretű fotók formájában. Végül egy kiadvány (artbook) is készült, ami a projekt dokumentációjának lényegi részeit foglalja össze. 

„A prágai Designblok minden szempontból remekül megszervezett, friss, érdekes rendezvény. Minden nap nagyon sokan nézték meg a standunkat,  mind a formatervezők, mind a tárgyalkotók munkái iránt sokan érdeklődtek, így az én pados projektem is sikeres volt. Több cseh látogatóval is beszéltem, és kiderült, hogy nekik is van hasonló betonlábú padjuk (amit később meg is néztem személyesen). A makettek egyszerűsége és közérthetősége miatt instant tudtak kötődni a témához. A gyerekek körében is nagy sikert arattak a makettek, aranyosan eljátszottak a hintával vagy mutogatták a szüleiknek, hogy milyen ismerős tárgyakat sikerült felfedezniük a padverzióimon” –mondta el Balázs.

„Szóval akkor van új a nap alatt, vagy nincs? Szerintem van is, és nincs is. Attól függ, honnan nézzük. Az általam készített variációk sem teljesen újak, maximum abban, hogy erre a tárgyra lettek »ráhúzva«, tehát újak. Úgy terveztem új tárgyakat, hogy nem terveztem hozzá új tárgyat, csak újrakomponáltam és kiegészítettem az építőelemeit. A többit majd egy piros padon ülve megbeszéljük!”

 

Témavezető: Lakos Dániel
Szakdolgozati konzulens: Horányi Attila

 

 

„van új a pad alatt” | Instagram


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A „városligeti” piros pad Prágában | FRISS DIPLOMA

A „városligeti” piros pad Prágában | FRISS DIPLOMA

Kisgyörgy Balázs „van új a pad alatt” projektje a Designblokon mutatkozott be

Cseh faház recept | Cake Houses

Cseh faház recept | Cake Houses

A moduláris faházak építészeti receptje

Építészetileg és történelmileg is jelentős épületek újulnak meg Kőszegen

Építészetileg és történelmileg is jelentős épületek újulnak meg Kőszegen

Összesen hét egyházi épület, hatmilliárd forintból.

Hirdetés