A moduláris faházak építészeti receptje

Az idei prágai Designblok fesztiválon bemutatott Cake Houses egy olyan moduláris házkoncepció, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy személyre szabott, nyeregtetős otthonokat tervezzenek online. A Matyáš Švejdík, Pavel Špringl és Šimon Marek által alapított csapat a projektet „a moduláris faházak építészeti receptjeként” definiálja.
 


Céljuk, hogy alternatívát nyújtsanak a „katalógusprojektekkel” szemben, amelyek bár gyorsan megépíthetők, hiányzik belőlük a testre szabott szempont. A terv adaptálásakor a ház megtartja ugyanazt az általános formát, de hosszabb vagy rövidebb lesz, különböző belső elrendezéssel, az ügyfél igényeinek és anyagi lehetőségeinek megfelelően.

A Cake Houses csapata szerint az online konfigurátor segítségével több száz különböző elrendezés, valamint belső és külső kivitelezés érhető el. A tervezést ezután előregyártott alkatrészekből készült faépítményre fordítják le.

„A Cseh Köztársaságban a családi házak általános megjelenése és tervezési minősége többnyire gyenge –  ennek az az oka, hogy ezek a házak katalógusprojektek, általában identitás és mélyebb kreatív gondolatok nélkül. Mi a jó építészet és a szabványosítás előnyeit szerettük volna egyesíteni. A Cake Houses alapgondolata azon a meggyőződésen alapul, hogy ha jó alaptér- és építési elveket találunk ki, akkor gyorsan és megbízhatóan lehet variálható, mégis egyedi terveket létrehozni” – mondta el Švejdík. 


Néhány tervezési szempontot minden különböző konfigurációban megtartottak: a sötét folyosókat elkerülték, a belső tereket pedig nagy ablakokkal kötötték össze a kerttel. A legelső Cake Houses idén épült meg a csehországi Okrouhlá u Nového Boruban.

„Az első Cake House típust a cseh környezetnek megfelelő hagyományos módon, de modern esztétikával terveztük. A későbbiekben szeretnénk többféle családi háztípust, különböző tipológiákat tervezni, amelyek szintén testre szabhatók. Sokféle lehetőségeket tudunk elképzelni, az apró házaktól kezdve a sorházakon és felhőkarcolón át a variálható térszerkezetekig vagy a menekülttáborokig” – tette hozzá Švejdík.


A Cake Houses-t a Designblok kiállításon egy interaktív modellel mutatták be, amellyel a látogatók a fizikai szobamodulok átrendezésével különböző lakásalaprajzokat hozhattak létre egy digitális képernyőn. A Cake Houses aztán annyira elnyerte mindenki tetszését, hogy a idei Designblok Awards nagydíját is elnyerte.
 


A 2022-es Designblokról írt beszámolónkat nyomtatásban az OCTOGON magazin 180-as (2022/8-as) lapszámában olvashatjátok.  

 

Forrás: Dezeen

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Külvárosi romantika

Külvárosi romantika

Századelős villa újjászületése Prágában.

Szabad! – hóban hemperegni

Szabad! – hóban hemperegni

Üveg és kabin, ahogy a Mjölk architekti képzeli.

Ház a tó fölött

Ház a tó fölött

Kabin Csehországból a Les Archinautes irodától.

Hirdetés