Hirdetés

A Palackorrú Lebegő Kikötő projekt keretében a folyón összeszedett hulladékból kikötőt építettek. 

2020. augusztus elsején startol a nyolcadik Tiszai PET Kupa. Az esemény első napjaiban hajókat építenek újrahasznosított anyagokból Tuzséron, augusztus 3-án 11-kor pedig elindul a mezőny hulladékmentesítő missziójára. A kezdeményezés azonban nem csupán a hulladékgyűjtésről szól: a Palackorrú Lebegő Kikötő projekt keretében a folyón összeszedett hulladékból kikötőt építettek. 

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól - olvasható az esemény weboldalán. Kikötési hely alig-, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni.

A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyitnak átjárót, információs táblával ellátott, biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó mini-pontonok kialakításán és elhelyezésén dolgoztak több Tisza-menti település közelében.

E felépítmény egyben a műanyaghulladék építőanyagként való újjáélesztése is. Pillepalackok tartják a vízen a kikötőt, a kupakokból pedig a járófelület készült el. Több hónapon keresztül kísérleteztek azon, miként lehet a propilén-etilén vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, mely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag "deszkák" készítésére. Így jutottak el a Palackorrú Lebegő Kikötők fedélzetéül szolgáló lapokig, melyek rugalmasak, könnyen megmunkálhatóak és hasonlóan viselkednek a fa deszkákhoz. Összesen három Lebegő Kikötőt létesítettek Zsurk, Záhony és Tiszakóród partjainál. 

A Tiszai PET Kupán indulók egy mobiltelefonos applikáció segítségével találhatják meg azokat a szemétszigeteket, amelyeket a téli időszakban tártak fel.  A Tiszai PET Kupa eredményhirdetését augusztus 8-án este a rakamazi Tisza Camping és Kalandparkban rendezik meg.

Forrás: Tiszai PET Kupa
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felújítják a balatonfüredi kikötőt

Felújítják a balatonfüredi kikötőt

Az Appeninn széles körű kikötő- és szállodafejlesztést tervez.

Vitorláskikötő és apartmanok Ábrahámhegyen

Vitorláskikötő és apartmanok Ábrahámhegyen

Fókuszban a természet, a természet, a víz és az ember kapcsolata. 

Üveg, beton és vas hármasa

Üveg, beton és vas hármasa

Karakteres, funkcionális és jövő orientált az EGM Architects tervezte holland irodaház, amely egy hajóépítőállomáson épült fel. 

Hirdetés