A Palackorrú Lebegő Kikötő projekt keretében a folyón összeszedett hulladékból kikötőt építettek. 

2020. augusztus elsején startol a nyolcadik Tiszai PET Kupa. Az esemény első napjaiban hajókat építenek újrahasznosított anyagokból Tuzséron, augusztus 3-án 11-kor pedig elindul a mezőny hulladékmentesítő missziójára. A kezdeményezés azonban nem csupán a hulladékgyűjtésről szól: a Palackorrú Lebegő Kikötő projekt keretében a folyón összeszedett hulladékból kikötőt építettek. 

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól - olvasható az esemény weboldalán. Kikötési hely alig-, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni.

A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyitnak átjárót, információs táblával ellátott, biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó mini-pontonok kialakításán és elhelyezésén dolgoztak több Tisza-menti település közelében.

E felépítmény egyben a műanyaghulladék építőanyagként való újjáélesztése is. Pillepalackok tartják a vízen a kikötőt, a kupakokból pedig a járófelület készült el. Több hónapon keresztül kísérleteztek azon, miként lehet a propilén-etilén vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, mely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag "deszkák" készítésére. Így jutottak el a Palackorrú Lebegő Kikötők fedélzetéül szolgáló lapokig, melyek rugalmasak, könnyen megmunkálhatóak és hasonlóan viselkednek a fa deszkákhoz. Összesen három Lebegő Kikötőt létesítettek Zsurk, Záhony és Tiszakóród partjainál. 

A Tiszai PET Kupán indulók egy mobiltelefonos applikáció segítségével találhatják meg azokat a szemétszigeteket, amelyeket a téli időszakban tártak fel.  A Tiszai PET Kupa eredményhirdetését augusztus 8-án este a rakamazi Tisza Camping és Kalandparkban rendezik meg.

Forrás: Tiszai PET Kupa
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kaszinó vasbetonból

Kaszinó vasbetonból

Balatonföldvár kikötőjében átadták a Balaton Klub felújított épületét, amely Magyarország első vasbeton szerkezettel készült nem ipari épülete volt. 

Szemléletes ábrák kerülnek az egyszerhasználatos műanyagokra

Szemléletes ábrák kerülnek az egyszerhasználatos műanyagokra

Egy 2019-es európai uniós irányelvet ültetnek át a gyakorlatba a nyártól.

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Az épület, amely jól jelzi, hogy beköszöntött az építészeti tervezés új korszaka.

Hirdetés