Ünnepel a Képző

A 150 éve alapított Magyar Képzőművészeti Egyetem nagyszabású megnyitó eseménnyel indítja jubileumi évét

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2021/2022-es tanévben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A jubileumi évforduló alkalmából, november 6-án indul a Képző egész tanévet átívelő programsorozata, az MKE150, Erős István rektor irányításával. Az MKE150 célja, hogy a széles nagyközönségnek is megmutassa az intézményben folyó sokrétű alkotói és oktatói munkát. Az MKE150 indító attrakciója, a Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói c. reprezentatív kiállítás november 6-án nyílik az egyetem Barcsay Termében.  

 

Székely Bertalan: Emberi fej, séma modell, 19. század vége. MKE tulajdona

A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói c. kiállítás az emberi test ábrázolását járja körbe. A reprezentatív tárlat lenyűgöző festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását, amely kíméletlenül rávilágít az aktuális társadalmi problémákra.

A kiállítás mottója Székely Bertalan idézete: “Miután a természetnek nem hivatása, hogy számunkra kész képeket állítson elő, így a természet által nyújtottak puszta másolása nem adhat műterméket.”

A tárlaton a nagy elődök - Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János - alkotásai mellett, kortárs alkotók - Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián - művei is szerepelnek. A reprezentatív kiállítás az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény gazdag anyagára épít, többek között Székely Bertalan csodálatos anatómiai rajzaira, de az egyetem a Magyar Nemzeti Galériából is kölcsönzött ikonikus festményeket, rajzokat a tárlatra.

 

Győrffy László: Én, 2009 (Fotó: Sulyok Miklós)Bellony László: Férfi akt

 

A kiállítás kurátorai Albert Ádám, a Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszék vezetője, valamint Bojtos Anikó művészettörténész, a MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény munkatársa.

A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói c. kiállítást november 6-án, szombaton 18.00 órakor megnyitja Nádásdy Ádám nyelvész, műfordító, köszöntőt mond Erős István rektor.

 Birkás Ákos: A populista odaliszk, 2014 (Fotó: Rosta József)

November 6-án, 17.30 órakor hallgatói kiállítás nyílik a Képzőművészeti Egyetem Aulájában, Adtál uram esőt, de nincs köszönet benne címmel. A tárlat azt vizsgálja, hogy a 19. század végétől a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg a Képzőművészeti Egyetem mindennapi működését és a művészetoktatást. Az Adtál uram esőt, de nincs köszönet benne kiállító művészei mind nők, akik munkáikkal szervesen kapcsolódnak a 150 éve alapított Képzőművészeti Egyetem történetéhez. A kiállításon a performanszok, tér- és videóinstallációk mellett felvonultatnak hagyományos művészeti műfajokat (pl. táblaképfestészet) is, és női nézőpontból foglalkoznak az emlékezettel, a kontinuitással. A személyes kapcsolatokból formálódott kiállítócsoport tagjai – Antalka Zsófia, Ács Kinga Noémi, Drótos Dominika, Jakab Borbála Róza, Liksay Csenge Gyopár, Papp Írisz, Papp Fanni, Pálóczi Andrea, Puskás Melitta Flóra – önmaguk kurátorai is.

Az MKE150 programsorozat további két reprezentatív kiállítása az És mégis mozi a föld! IMXXX – Intermédia retrospektív decemberben, A régi-új Műcsarnok című pedig februárban nyílik az egyetem Barcsay Termében. Az MKE150 eseménysorozat kiemelkedő programja lesz a frissen restaurált Lotz-freskók és a Képzőművészeti Egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor. 

A Lotz freskók restaurálása

Az MKE150 a reprezentatív kiállításokon túl is bővelkedik izgalmas és látványos programokban. A művészeti időkapukon keresztülhaladva hagyományos és modern, olykor meghökkentő hallgatói és oktatói alkotásokban gyönyörködhetünk: installációkban, festményekben, grafikákban, szobrokban, archív és kortárs fotókban.

A jubileumi tanévben tematikus épületsétákon csodálhatjuk meg az egyetem Andrássy úti főépületének impozáns tereit, részesei lehetünk az alkotás misztikus folyamatának, különleges sétaszínház keretében barangolhatunk a varázslatos Epreskert szobrai között.

Elindul egy intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív, az egyetem gyűjteményeit bemutató album is. Az MKE150 keretében az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre invitálja az érdeklődőket.

Az MKE150 programsorozat szakmai vezetője Lázár Eszter.

 

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.) 
Időpont: 2021. november 6.
Program:

16:00
A falanszter emlékezete - hallgatói projektek az EU4ART projekt keretében
kiállító hallgatók: Jakab Borbála, Kálazi Anna, Reining Vivien és Visnyai Zoltán

17.30
Adtál uram esőt, de nincs köszönet benne hallgatói kiállítás megnyitója az Aulában 
kiállító hallgatók: Antalka Zsófia, Ács Kinga Noémi, Drótos Dominika, Jakab Borbála Róza, Liksay Csenge Gyopár, Papp Írisz, Papp Fanni, Pálóczi Andrea, Puskás Melitta Flóra 

18.00
Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói kiállítás megnyitója a Barcsay Teremben
kiállítók: Balló Ede, Barcsay Jenő, Charles Bargue, Birkás Ákos, Bortnyik Sándor, Czene Márta, Dallos Ádám, Drozdik Orshi, Gadányi György, Gebauer Ernő, Giffing Ida, Guttmann Mária, Győrffy László, Harmati Kitti, Dr. Hermann Heid, Holzmann Friderika, Hoóz Anna, Huszár László, Jakab Borbála, Kacz Endre, Keresztes Zsófia, Knapp Eugénia, Kondor Béla, Kő Pál, Kőnig Frigyes, Kristóf Krisztián, Lakner László, Lábay János, Major János, Medveczky Jenő, Mézes Attila, Mosdóssy Imre, Nagy Gyula, Gustav Olofson, Philipp István, Piri Kálmán, Rakssányi Dezső, Somogyi József, Sváby Lajos, Szabó Vladimir, Szlovicsák Dömötör, Szende Dezső, Szentistványi Gyula, Székely Bertalan, Tóth Ilona, Tóth Nándor, Vaszary János, Visnyai Zoltán, Vörös Erzsi, Weinwurm Antal
Kiállítási koncepció: Albert Ádám
Kurátorok: Albert Ádám képzőművész, a Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék vezetője és Bojtos Anikó művészettörténész, gyűjteménykezelő Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény 

 

Anatómia terem az 1920-as években, MKE tulajdona

Forrás: MKE sajtó
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyát

Átadták a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyát

A felújított szárny három kiállítással nyílt meg, melyek július 21-től látogathatók.

Megnyílt a 17. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonja

Megnyílt a 17. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonja

A Ludwig Múzeum Facebook oldalán osztotta meg a virtuális megnyitóhoz készült videót.

A történelem aktív befogadására invitál az etiópiai emlékpark

A történelem aktív befogadására invitál az etiópiai emlékpark

Olafur Eliasson bemutatja Meles Zenawi Emlékparkját.

Hirdetés