Két hetes programsorozattal készül a Képző

Magyarország húsz évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. A jeles évfordulót a Magyar Képzőművészeti Egyetem egy kéthetes nemzetközi eseménysorozattal, kiállítással, konferenciával és Nemzetközi Héttel ünnepli. A programsorozat egyik kiemelt eseménye a Let Your Star Shine című nemzetközi kiállítás, amelynek keretében az elmúlt évtizedekben Erasmus mobilitásban részt vett hallgatók és nemzetközileg is elismert képzőművészek műveiből látható válogatás az egyetem Barcsay Termében.

Az Unióhoz való csatlakozás az Erasmus programon keresztül az MKE hallgatói és oktatói számára a képzőművészet nemzetközi vérkeringésébe való bekapcsolódásának lehetőségét jelentette. Ezért a Let Your Star Shine kiállításon látható művek kiválasztásakor – a művészi érték mellett – fontos szempont volt, hogy az alkotás létrehozásának ideje, tematikája kapcsolódjon a Erasmus tanulmányút során szerzett tapasztalatokhoz, élményekhez. A Let Your Star Shine kiállításon számos médium megjelenik, a műalkotások leképezik az egyetemen található szakokat, a képzés széles palettáját, a művészi megközelítések sokféleségét. A 35 magyar kiállító művész mellett 17 külföldi, egykor Budapesten tanuló alkotótól is érkeznek művek, és a jelenleg is a Képzőn tanuló hallgatók frissen készült műveivel is találkozhatunk. Az oktatókból, szakemberekből álló zsűri arra törekedett, hogy az ígéretes tehetségek és a kiforrott, neves alkotók egyaránt kapjanak bemutatkozási lehetőséget.

Antonina Lorek GretaKicsiny Martha

„Különleges és erőteljes alkotások érkeztek az Erasmus programban részt vett hazai és külföldi hallgatók körében közzétett pályázatunkra. A művek érzékenyen reflektálnak a diákok utazások során szerzett élményeire, lenyomatot képeznek a benyomásaikról. Az alkotásokat számomra is új megvilágításba helyezi, hogy az alkotók nagy része már születésekor uniós állampolgár volt, így ennek a generációnak az európai értékrend már természetes viszonyítási pont, identitásképző alap. A Magyar Képzőművészeti Egyetem az Erasmus és más nagy múltú együttműködések – mint például a Stipendium Hungaricum –, révén Európában majdnem az összes művészeti egyetemmel szakmai kapcsolatban áll. Ugyanakkor mi különösen nagy hangsúlyt fektetünk az Európán kívüli szakmai kapcsolatok kialakítására, ápolására is: ez idáig már több, mint 15 intézménnyel kötöttünk szakmai együttműködést, többek között dél-afrikai, ghánai, indiai, koreai, mongol, nigériai és az indonéz nemzeti művészeti egyetemmel. Így a nyugati és keleti kultúrákból is fogadhatunk hallgatókat a Képzőn, illetve küldhetünk mi is magyar diákokat hozzájuk, hogy inspirálódjanak, feltöltődjenek, tanuljanak, alkossanak” – emelte ki  Prof. dr. Erős István rektor.

Mayer Eva


A Nemzetközi Hét (2024. április 22. – 26.) keretében külföldi és magyar szaktekintélyek tartanak előadásokat, workshopokat az egyetem MKE Barcsay termében. Többek között a japán szobrászművész Ito Toshimitsu, a Hiroshimai Egyetemről, Ludger Pfanz, filmes szakember a karlsruhei főiskoláról (Hochschule für Gestaltung), Georg Winter német vendégprofesszor a Saarbrückeni Egyetemről, Zhang Wei kínai kalligráfus, valamint az indiai mobilitáson részt vett magyar látványtervezők, Nagy Fruzsina és Tihanyi Ildikó

„Hazánkat az Európai Unió tagjaként számtalan hatás érte az elmúlt húsz évben és éri ma is. Nem csak a szabályozás, a működés, a gazdasági, politikai stratégiák vagy a mindennapi életünket érintő apró ügyek tekintetében, de a gondolkodásmódunk, az érzelmeink, vagy ha úgy tetszik a globális perspektívánk szintjén is - mind egyéni, mind össztársadalmi tekintetben. Mindezek a kortárs képzőművészetre, az alkotókra, a műalkotásokra, és persze a befogadókra is természetszerűleg hatnak. Hogy az elmúlt 20 évben miként, és mik a jövővel kapcsolatos várakozások a képzőművészet és a képzőművészeti köz- és felsőoktatás terén, ezt igyekszünk körbejárni az április 30-i konferenciánkon, amelyet – a Magyar Közgazdasági Társaság inspirálására – a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termébe szervezünk” –hangsúlyozta ki Dr. Dóczi Gergely, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kancellárja.

Anastasiya Norenko

A Let Your Star Shine kiállítás és a Nemzetközi Hét ideje alatt egy igen különleges művészeti akció is felhívja a figyelmet a Képzőművészeti Egyetem uniós eseménysorozatára. Georg Winter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem promenadológiát, azaz sétatudományt oktató vendégprofesszora és hallgatói nyilvános promenadológiai művészeti akciót szerveznek 2024. április 4-én, csütörtökön, 11 órakor az egyetem közelében található VI. kerületi Hunyadi téren. A promenadológia a séta költészete, a környezetészlelés művészete az urbanisztikában. Miközben az utunkat járjuk, az út is átformál minket, így kölcsönhatások körforgása indul el. A sétatudomány vagy promenadológia, mint módszer az esztétika és a kultúratudomány területén helyezkedik el, célja a környezet észlelésének tudatosítása és magának a környezeti észlelésnek a fokozása. Az április 4-i promenadológiai művészeti akció a sajtó képviselői számára nyilvános, de regisztráció köteles. 

Frierdrich Barnabas

Let Your Star Shine
Időpont: 2024. április 16. – május 3.
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem 1062 Budapest, Andrássy út 69–71.
Megnyitó: 2024. április 16., 18 óra
Megnyitja: Szurcsik József, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense
Nyitvatartás: hétköznapokon és szombaton 10 – 18 óra között.

 

Forrás: sajtóanyag

 

 

 

 


 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

12 magyar jelölt a Mies van der Rohe-díjon

12 magyar jelölt a Mies van der Rohe-díjon

Bejelentették a 2024-es Európai Unió Kortárs Építészeti Díj jelöltjeit

Jótékonysági aukció a Törökországi földrengés károsultjainak

Jótékonysági aukció a Törökországi földrengés károsultjainak

A Képzőművészeti Egyetem jótékonysági adományozást szervez a török földrengés áldozatai javára.

Megújul az Európa Parlament Paul Henri Spaakról elnevezett épülete

Megújul az Európa Parlament Paul Henri Spaakról elnevezett épülete

Neville Zoltán személyében magyar vonatkozása is van a nyertes EUROPARC páneurópai kollektívának.

Hirdetés