Hirdetés

Biztos kell ahhoz öt csillag, hogy jól érezd magad?

Hirdetés

Hogyan gondoljunk újra egy hagyományos bed & breakfast hotelt és a kikapcsolódáshoz fűződő viszonyunkat? - tette fel a kérdést két művész és egy vendéglátós, a Nullacsillagos Hotel (Null Stern) megálmodói, akik csattanós választ adtak a kérdésre. Nincs sem fala, sem teteje, csak egy szép nagy ágy a semmi, azaz a minden közepén a Svájci-Alpokban.

Körülötted csak a hegyek, alattad a folyó, fölötted pedig a csodás kék ég (ha szerencséd van és éppen nem esik) és a csillagok. Ha már csillagok, a tulajdonos Daniel Charbonnier szerint

a csillag nem a szálloda, hanem a vendég maga, aki testközelből érezheti a természetet és gyűjtheti az ehhez kapcsolódó élményeket. Erre utal a mottó is, miszerint: "Nullacsilagos hotel - az egyetlen csillag Te vagy."

Ennél minimalistább ötletet nehezen tudnánk elképzelni. Fal nincs, de van ágy olvasólámpával, ingyenes reggelivel és a prototípusnál 10 perc sétányira volt az ágytól a nyilvános WC.

De hogy is indult a sztori?

Az ötlet nem Charbonniertől ered, először 2008-ban valósította meg két konceptuális művész, Frank és Patrik Riklin egy kevésbé romantikus helyszínen, egy bunkerben. A művészek aztán rájöttek, hogy valójában senki nem szeretne bunkerben aludni, túl negatív a konnotációja, de nem adták fel a megvalósítást.

A helyszín újragondolása mellett az ötlettel üzenni akartak a fennálló szállodai rendszernek, miszerint nem kell ötcsillagosnak lennie egy hotelnek ahhoz, hogy az ember jól érezze magát. 

Amikor először bemutatták a bunkerbeli változatot, kaptak hideget-meleget a hazai és nemzetközi médiától. Aztán jött Daniel Charbonnier, a Minds in Motion SA vendéglátóipari cég ügyvezető igazgatója, akivel kitalálták, hogyan lehet felhozni a hotelt a föld alól a hegyek közé. Ezután sorra jöttek a befektetői ajánlatok, de elhajtották őket, mert vitték volna a márkát, de nem érdekelte őket a mögöttes filozófia, valamint az ötletgazdák szerették volna fenntartani a művészet és az üzleti aspektus egyensúlyát is.

A szolgáltatás 2016-ban olyan népszerű lett, hogy keresni kellett egy ügynökséget, amely a foglalásokat intézi, Charbonnier pedig azt tervezte, hogy újabb és újabb nullacsillagos hotelek telepítésébe kezd Svájc népszerű hegyvidéki régióiban. A hotel weboldalán fellelhető információk szerint azonban a projekt megakadt kicsit, nincsenek tele az Alpok hegyei ágyakkal, de szomorúságra nincs ok, hiszen

2020 nyarán érkezik a Null Stern spin-off verziója Zero Real Estate néven, és ez bizony már több helyen elérhető lesz, hat darab Svájc keleti részén, egy pedig a Liechtensteini Hercegségben. A szolgáltatáshoz jár egy komornyik is, az árak 295 svájci franktól indulnak.

A koncepcióval egyébként számos díjat nyertek, innovációjának köszönhetően 2010-ben a GEO magazin Európa 100 legjobb szállodája közé választotta a Nullstern Hotelt. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Az építészirodát azzal bízták meg, hogy alakítson ki az épületből egy 20 fő elszállásolására alkalmas hotelt, amely egyben könyvtár is.

Videón Szolnok első ötcsillagos szállodája

Videón Szolnok első ötcsillagos szállodája

A 120 szobás hotel a vízisporttelep mellé épül, a látványtervekről videón mutatott be a város.

Szétvertek egy budapesti hotelt az ügyfelek, a vezetőség megköszönte

Szétvertek egy budapesti hotelt az ügyfelek, a vezetőség megköszönte

Az utolsó vendég kijelentkezésével új időszámítás kezdődött a budapesti Starlight Suiten Hotel életében.

Hirdetés