Markáns színek kis alapterületen

Bevett szabálynak számít a belsőépítészetben, hogy a kis alapterületű, rossz benapozottságú lakásokat világos színekkel érdemes tágítani. Ezt cáfolja meg ez a budai enteriőr, ahol mertek sötétkék, szürke és narancsos árnyalatokat is használni. Az unisex enteriőr színes, mégsem harsány, populáris, mégsem tucat. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/3 számából.
 


Lovas Cecília enteriőrtervező számára a megfelelő térstruktúra és az egyedi karakter megteremtése a legfontosabb egy-egy tervezési feladatnál. Ezt az összhatást legérzékenyebben megrendelő és tervező együttgondolkodásával lehet elérni, amikor az otthon valóban a tulajdonosának személyiségére rezonál. Ennél a projektnél azonban a fiatal tulajdonos befektetési céllal vásárolta meg az ingatlant, a tervező így teljes mértékben szabad kezet kapott.

A lakás átalakítása során egy élhető, kényelmes teret szeretett volna kialakítani, mégpedig intenzív színek használatával, annak ellenére, hogy viszonylag kicsi és nem túl benapozott lakásról volt szó.

 

A tervező úgy véli, sokan vágynak a karakteres árnyalatokra az élettereikben, de nem merik őket használni. Véleménye szerint azonban jó aránnyal, és okos világítási megoldásokkal a kisebb és sötétebb lakásokban sem kell elzárkózni tőlük. 

Az enteriőr inspirációja egy terrazzo csempe volt, ami a konyhában és a fürdőszobában is megjelenik. Ehhez választotta a tervező a nude caramel árnyalatot, a bátor sötétkékeket és a dió burkolatot, amit bézsekkel és szürkékkel lágyított. Izgalmas 
kompozícióvá állnak össze a színes geometrikus minták a hálószobában, a franciaágy feletti egyedi tapétán.

Ahhoz, hogy ennyi szín elférjen a kis alapterületen, a tervező először teljesen átszervezte az alaprajzot, és megnyitotta a tereket. Az egykori másfél szoba-konyhás lakásból a bejárat és a falak áthelyezésével végül csak egy multifunkcionális nappali-konyha, egy fürdő és egy hálószoba maradt az aprócska belső udvar mellett.

A kis lakások tervezése során fontos szempont a megfelelő mennyiségű tárolófelület kialakítása – az egyedi beépített szekrények jól kihasználják a rendelkezésükre álló teret. Ilyen a legnagyvonalúbb bútorelem is, a nappaliban található multifunkcionális darab, ami gardróbként működik, emellett nyitott polcaira esztétikus dekorációkat kapott. Kevésbé szokványos, ötletes megoldás, hogy a csöppnyi belsőudvar nem hagyományos terasszá alakult, hanem egy exkluzív szaunának ad helyet. 

 

   

Tervező: Lovas Cecília
Helyszín: Buda
Alapterület: 51 nm

 

Lovas Cecília | Web | Facebook | Instagram

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Online nézhető az Év Irodája díjátadója

Online nézhető az Év Irodája díjátadója

Április 30-án, mindössze egy regisztráció szükséges az esemény követéséhez.

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

German Design Award díjat nyert a Nordic Light irodakomplexumban található iroda.

Egy budapesti legenda metamorfózisa

Egy budapesti legenda metamorfózisa

Irodaként reinkarnálódott az egykori Pajtás étterem.  

Hirdetés