Hirdetés

Fókuszban a természethez, a saját otthonhoz és az emberi jóléthez való visszavágyódás

A Christmasworld a szezonális és a karácsonyi dekorációk vezető nemzetközi szakvásáraként kijelöli a következő ünnepi szezon trendjeit. A Messe Frankfurt megbízásából ehhez gyűjt inspirációt világszerte a bora.herke.palmisano stílusügynökség. A szakemberek 2024. január 26. és 30. között három meghatározó stílustrendet mutatnak be a Christmasworld-ön: a 4.1-es csarnok előterében található, a kiállítók termékeivel díszített Trend Area a kereskedelem elé tárja, hogy mely új designok, színek, anyagok és technikák jutnak most fontos szerephez.

 

Beharangozzuk a ragyogó ünnepi szezont: A Christmasworld Trends 24+ a könnyedség, az optimizmus és a családias hangulat örömét ünnepli. A három irányzat az AURA OF PROGRESS_visionary+elemental, a QUALIRY OF SILENCE_pure+familiar és a SPIRIT OF CRAFT_bold+poetical természetes elemeket és futurisztikus innovációkat, szokatlan designokat, hagyományos kézművességet és modern esztétikát ötvöz. Mindeközben a trendvilágokra a fenntarthatóság és a digitalizáció témája is rányomja bélyegét.

„Mesterséges intelligencia által vezérelt folyamatok, társadalmi konfliktusok és klímaválság – a világ átalakulóban van. Ezekben a rohamosan változó, digitális időkben egy szembemenő trend bontakozik ki: a fókuszban a természethez, a saját otthonhoz és az emberi jóléthez való visszavágyódás áll. Ezek képezik az izgalmas formatervezés, a kreatív újrahasznosítási ötletek és a csúcstechnológiás innovációk alapját. A Christmasworld Trends 24+ hűen tükrözi e fejleményeket, és ihletet ad a termékkínálat megtervezéséhez az értékesítési pontokon”

- állítja Claudia Herke, a bora.herke.palmisano stílusiroda trendszakértője.


Az AURA OF PROGRESS_visionary + elemental az ellentétekkel játszik: eredetiség és haladás, kézzel készített és high-tech. A hagyományos előállítás találkozik a digitális, mesterséges intelligenciával támogatott folyamatokkal. Az alkotók archaikus, természetes elemeket és a jövőt megtestesítő technológiákat tudatosan kombinálják, így egyedi dizájnokat hoznak létre, gyakran a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Sok formatervező számára az érintetlen természet utáni vágyakozás, valamint a jövő iránti kíváncsiság jelenti a csend és az energia, a nyugalom és a változás, a földközeliség és a varázslat kreatív elképzeléseinek mozgatórugóját. A dekorációs téma a lényeges dolgokra összpontosít, ugyanakkor extravagáns hangsúlyokkal teszi hangulatossá az ünnepi szezont.

Az élénk színpaletta a friss aqua árnyalatoktól és az ibolyától a meleg barnán és a kőszürkén át a napsárgáig és a láva narancsig terjed. A semleges fehér világos kontrasztokat jelöl ki. A természetből kölcsönzött formák és anyagok, mint a fa, az acél és a kő, új jelentőséget kapnak: a durva, egyenetlen, elöregedett vagy rozsdás felületek eddig ismeretlen mintákat ihletnek. Futurisztikus elemek, fémes csillogás, elmosódott színátmenetek vagy üveggömbökön megjelenő színes tükröződések garantálják a ragyogó ünnepi hangulatot. A modern LED-technológia és a szofisztikált fényforrások izgalmas vizuális hatásokat teremtenek. A diffúzorok, gyertyák és illatos olajok az érzékek új világát tárják elénk, és különleges aurát kölcsönöznek az ünnepi díszbe öltözött helyiségnek.

Az AURA OF PROGRESS_visionary + elemental az ellentétekkel játszik. Itt archaikus-természetes elemek találkoznak technikai újításokkal és futurisztikus dizájnnal. Grafika: Messe Frankfurt.A QUALITY OF SILENCE_pure+familiar a szellemi és testi épség fontosságának egyre erősödő tudatát tükrözi természetközeli dizájnjával. Nyugalom és biztonság éppúgy jellemzi a stílust, mint a fenntarthatóság. Az alkotók a lehető legtöbb mindent felhasználnak, a fától és fahulladéktól kezdve a falevelekig és a fakéregig. A különleges az egyszerűségben rejlik. Az ismerős anyagok, egyszerű nyersanyagok és hétköznapi tárgyak kiszakadnak eredeti kontextusukból, és az innovatív dizájn révén új pompában ragyognak. Az időtálló és az időtlen termékek egyszerre tűnnek ismerősnek és szokatlannak. A kiselejtezett papírrostból puritán dísztárgyak jönnek létre, a természetes elemekből készült szobrok pedig az igazi fenyőfa alternatíváit testesítik meg.

Absztrakt formák és az olyan anyagok, mint a fa és a szalma, újszerűen értelmezik a karácsonyfát díszítő gömböket. A hangsúly a meglévő nyersanyagok megbecsülésén és a fenntartható jövőn van. A holisztikus formatervezési szemlélet pozitív, oldott, meghitt hangulatot kölcsönöz a feldíszített helyiségeknek.
A dekorációs trend egyszerű, természetes jellege a színvilágban is visszaköszön: a világos, barátságos pasztellárnyalatok – mint a zsálya és a satírozott kék – könnyedséget és optimizmust sugároznak. A barack, a terrakotta és a szalmasárga lágy árnyalatai a meleg nyári napokat idézik. A matt ekrü, homok és fa árnyalatok egyensúlyteremtő hatással bírnak, és bensőséges, harmonikus térélményt teremtenek. A szerves formák és biológiai alapanyagok, például a fa és kő, az agyag, rafia és kerámia behozzák a természetet az otthonokba.

A QUALITY OF SILENCE_pure+familiar a mentális és fizikai jólét iránti növekvő elköteleződést tükrözi fenntartható, természetbarát dizájnnal. Grafika: Messe Frankfurt.A SPIRIT OF CRAFT_bold+poetical nagyon személyes hangulattal ötvözi a kézműves tudást, a vintage vonzerejét és a letisztult esztétikát. Ebben a stílusvilágban találkozik a régi az újjal, a 70-es évek hangulata a modern dizájnnal, és festői minták kapcsolódnak össze a színpompás anyagmixekkel. A szabad szellemet közvetítő stílus a sokszínűséget ünnepli: a különböző, látszólag szokatlan technikák, anyagok és minták hatásos elegyet alkotnak. A markáns sziluettek, az erőteljes színek és a geometrikus formák magukra vonják a tekintetet a terekben. A különféle módon szőtt textíliák vagy a színgazdag üvegművészeti alkotások hangsúlyozzák az expresszív trendet, amely az újrafelfedezés és a feltalálás között mozog. Az anyagokat lehetőség szerint újrahasznosítják, és egyedi művészi alkotásokká formálva felértékelik. A hagyományos technikák és a már-már elfeledett anyagok, mint amilyen a kerámia, számtalan új dizájn lehetőségét rejtik magukban.

A kifinomult színkombinációk hangulatos, művészi igénnyel dekorált helyiségeket teremtenek. A festői színösszeállítások és a mintázatkeverékek ösztönösnek és mégis koherensnek tűnnek. Jótékony melegséget áraszt a mézsárga borostyán, a rézbarna brandy és az intenzív chili. A világos- és a sötétszürke a szépiával kiegészülve egyensúlyt teremt. A lápisz lazuli, a mély üvegzöld és a hűvös türkiz kerekíti le a karizmatikus színskálát, ráadásul jókedvre derít.

A SPIRIT OF CRAFT_bold+poetical összekapcsolja a kézművességet, a vintage jelleget és az egyedi, modern esztétikát egy nagyon személyes hangvétellel. Grafika: Messe Frankfurt.A trendkutatók: Claudia Herke, Cem Bora és Annetta Palmisano a bora.herke.palmisano stílusügynökség munkatársai. A Messe Frankfurt számára elemzik a divat és a művészet, az enteriőr és az életmód nemzetközi irányzatait. Sokéves tapasztalatukkal, a trendek előrejelzésében és az anyagkutatásban szerzett szakértelmükkel kiegészített elemzéseik, előadásaik és különleges, inspiráló bemutatóik értékes útmutatást nyújtanak a szakma számára. A trendek prezentációjában szemléletesen és piacközeli módon jelenítik meg a következő szezon stílusait.

A beszerzők, terméktervezők és kollekciófelelősök a Colour Spoton keresztül különböző színvariációkban kapnak további dekorációs ötleteket, amelyek garantálják azt a változatosságot, amellyel a vásárlókat meg lehet szólítani az értékesítési pontokon. Minden trend esetében kilenc szín és nyolc apró színakcentus teszi lehetővé, hogy egyéni hangsúlyok valósuljanak meg, amelyek az évek során módosíthatók és újragondolhatók.

 

A Christmasworld rendezvényét a jövőben is egyidejűleg tartják az Ambiente és Creativeworld kiállításokkal a frankfurti vásár területén:
Ambiente/Christmasworld: 2024. január 26-30. 
Creativeworld: 2024. január 27-30.


 

Christmasworld | Facebook | Instagram | Linkedin | Twitter

 


További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A műfajok és generációk közti határon is átlép a Határtalan Design

A műfajok és generációk közti határon is átlép a Határtalan Design

Idén 14 ország több mint 140 designerét vonultatja fel a 15 éves összművészeti rendezvénysorozat.

A kutyaházak legjobbjait bemutató kiállítás nyílt Londonban

A kutyaházak legjobbjait bemutató kiállítás nyílt Londonban

A tárlatot kutyák is látogathatják. 

Virtuális térbe költözik a glasstec kiállítás

Virtuális térbe költözik a glasstec kiállítás

Az üvegipar első számú kereskedelmi kiállítását online rendezik október végén.

Hirdetés