• 2020-05-04 09:00
  • Deco

Lakás három az egyben

A Batlab klasszikusa a Deco 2017/1-es számából.

Figyelmes olvasóink már megszokhatták, hogy extra tartalmakat is előásunk a múltból enyhítendő a karantén kínjain. Most a Deco magazin 2017/1-es lapszámából (melyet teljes egészében is letölthetsz itt) jöjjön egy igazi klasszikus, a Batlab 3 in 1 lakása, Németh Vera tolmácsolásában:

A három az egyben lakás receptje egyszerűnek látszik: végy egy 110 négyzetméteres lakást, közel a pesti „ringhez”, amely felosztható, ideális esetben akár 3 garzonlakásra is, és oldd meg, hogy egybezárva is elkülönülhessenek, de ha szeretnének, akár mikroközösséggé is alakulhassanak. íme, ilyen lett batlabék „főztje”. 

Fiatal párok, pályakezdő egyedülállók 30-40 négyzetméter körüli lakásokat keresnek, és van egy fílingje annak, ha a fal másik oldalán valami hasonszőrű lakik, akihez át lehet menni dugóhúzóért, ha minden kötél szakad. A régi bérház kiválasztásakor ilyesféle szociológiai és ingatlanpiaci megfontolások lebegtek a befektetők szeme előtt, de főként az, hogy ennek az L-alakú lakásnak az alaprajzi súlypontjába esik a bejárat, amitől lehetővé vált egy nagy közös előtér megtartásával három, többé-kevésbé egyforma nagyságú lakás kialakítása. Ha barátok, rokonok lakják, akkor a közös térben nemcsak a cipők és a kerékpárok találkozhatnak egymással, de akár közös csocsózások, kártyapartik színhelye is lehet.

 Bár nem a kék lakás a legnagyobb, a nappali - két utcai ablakával - egészen tágasnak tűnikA galériák nemcsak a hasznos négyzetméterek számát növelik, de kijelölik további helyiségek tereit is

A lakások alaprajzai – az adottságokból következően – különbözőek, de a tervezők mindegyikben galériával növelték meg a használható területet. Felmerült a tervezéskor, hogy a három lakás háromféle karakterű legyen, de végül úgy döntöttek, legyen egységes a stílusuk, és a színekkel különbözzenek egymástól: van a sárga, a kék és a zöld lakás. Így aztán a háromnak külön-külön is, de együtt is ez lett az egyedi, extravaganciája. A színek használatának is van egy ritmusa, ha a hármat egyben nézzük: az egyikben a galéria kapta a színt (sárga), a másikban a galéria alatti konyha (zöld), a harmadikban minden, ami nem a lakóblokkhoz tartozik (kék).

Ahogyan a lakások méretei nem egyformák, úgy a terek sem tükörképei egymásnak, és a használatuk is különböző: a zöld és kék lakásban a galériát fehérre meszelt hálórésznek alakították ki, a sárga galéria viszont dolgozósarok lett, ott ugyanis van egy külön hálófülke.

Az egyedi készítésű beton lámpatestek és a csepel gyárból megmentett ipari darabok illenek a retró bútorokhoz

A fiatalos, mobil életformához igazodva a tárolást beépített bútorok biztosítják. Az ülőbútorok a nagyszülői házból átmentett retró darabok, melyek egyedi színfoltjai lettek a lakásoknak. A hajdani Csepel gyárból megmentett lámpatestek is erre a gondolatra rímelnek. A közös előtérben és a lakásokban a karakteres ipari világítótestek mellett egyedi készítésű betonlámpák jelennek meg visszatérő designelemként.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Aláírásgyűjtés indult a balatoni „lakóparkszörny” ellen

Aláírásgyűjtés indult a balatoni „lakóparkszörny” ellen

92 lakásos társasházat terveznek Balatonvilágos egykori aligai részére.

Minden eddiginél nagyobb haladékot kaptak a Közel Nulla Energiaigényű épületek

Minden eddiginél nagyobb haladékot kaptak a Közel Nulla Energiaigényű épületek

A korábbi fél év haladék után most már másfél évnél járunk.

Mélyponton a budapesti albérletárak

Mélyponton a budapesti albérletárak

De a harmadik hullámnak még nem volt hatása a piacra.

Hirdetés