Hirdetés

A költöző bútoroknak új téri viszonyok között kell értelmes, arányos, élhető kompozícióvá összeállniuk.

Nem állhat nagyobb kihívás a tervező előtt egy új lakásprojekt esetén, mint ama bizonyos otthonosság megteremtése. Arra az atmoszférára, kisugárzásra, azokra a rétegekre kell gondolni, ami valójában csak a régóta lakott, úgymond belakott, hasznát otthonok sajátja. A cikk az Octogon Deco magazin 2017/2-es lapszámában jelent meg.

Varázslatról van szó azokban a tervezési folyamatokban, amikben egy friss projekt kapcsán az az érzés keríti hatalmába a külső szemlélőt, hogy az új lakás nem pusztán a magazinok elvárásainak próbál megfelelni, hanem valódi élettel van teli. Matisz Alíz és tervezőtársa Szabó Z. Milán különleges felkéréssel találkoztak egy Paulay Ede utcai lakás kapcsán.

Történt ugyanis, hogy egy nagy alapterületű villa eladása után az egykori ingatlan ingóságainak, bútorainak egy része új otthont talált a pesti belváros egyik polgári bérházának másfél szobás terében.

Nem éppen ideális helyzet, így valódi kihívás egy tervező számára ez a szituáció, hiszen a költöző bútoroknak immár az új téri viszonyok között kell értelmes, arányos, élhető kompozícióvá összeállniuk. Ráadásul esetünkben szinte az összes újrahasznosított bútor a kortárs designvilág topkategóriájába tartozó gyártóitól származnak. Önmagukban egy-egy primadonnáról, szólótáncosról, erős önálló karakterről van szó, amik egymás mellett akár erőltetett, kaotikus, kiállítótermi hangulatot is eredményezhetnek.

Így a tervezőknek a különféle forma- és stíluskarakterek adagolásával csínján kellet bánniuk a vágyott otthonosság megteremtése érdekében. Nagyszerű döntésnek bizonyult, hogy ha a korpuszbútorok ennyire erős jelenléttel, kisugárzással rendelkeznek, akkor a beépített elemek, konyhafrontok, egyéb kiegészítők, falszínek háttérben kell, hogy maradjanak. Kapóra jött, hogy az étkező zónája és a nappali finom, puha átmenettel érintkezik, illetve a karakteres stiláris kontrasztnak köszönhetően, képesek egymás mellett is megélni.

Minden márkás és kifinomult, ám a végeredmény felől nézve arányos mix jött létre úgy, hogy a redukált alapterületet nem feszíti szét ez a sokféleség.

A visszafogott színek megfelelő hátteret képesek adni a szólistáknak, ami révén létrejön a megcélzott otthonos atmoszféra is. Tagadhatatlanul sűrű az összkép ugyan, de a kötélen táncoló tervezők végül nem veszítik el az egyensúlyt. 

Tervező: Matisz Alíz, Szabó Z. Milán



Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a karantén idején is kapható, a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken.



Kapcsolódó cikkek

Díjazták az Év fürdőszobáját

Díjazták az Év fürdőszobáját

Méghozzá a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon.

Bravúros loft a félemeleten
  • 2019-11-25 08:00
  • Deco

Bravúros loft a félemeleten

Az egykori bérház hangulatát és adottságait indusztriális jegyekkel ötvözték.

A konyhában ingott meg a minimalizmus trónja

A konyhában ingott meg a minimalizmus trónja

Visszatértek a színek és a vegyes stílusok: a letisztultság még mindig meghatározó, de már nem mindenható. 

Hirdetés