• 2022-08-17 09:00
  • Deco

Hurrá, nyaralunk!

A balatonakarattyai ház tökéletesen belesimul a tájba, és belülről nem csak a látvány, de a természetközelség élményével is megajándékozza lakóit.

Hogyan lehet egy hajdani balatoni kúriát új életre kelteni? Vissza kell térni az alapokhoz, majd következhetnek a rusztikus és modern hozzávalók vegyesen, amiket a Balaton és a környező táj látványa koronáz meg. Cikkünk az OCTOGON Deco 2019/3-as lapszámából.
 


Még évekkel ezelőtt szeretett bele a család a balatonakarattyai ház elődjébe – sokáig vártak, míg a tulajdonosai lehettek. A felmérések során azonban hamar kiderült, hogy alapjaira kell bontani az épületet, így lényegében újraépítették az egész házat. Amit megtartottak az a tornác, és a bejárati lépcsősor volt: ezzel is emléket állítottak a korábbi kúriának – az építészeti és a belsőépítészeti munkálatok egyaránt Paller Eszter belsőépítész nevéhez fűződnek.

Az alapkoncepció az volt, hogy minél inkább megnyissák a tereket a természetes környezet és a kilátás felé. Ezt a szerepet töltik be az osztott ablaküveges, harmonika-tolóajtók – segítségükkel a kint és a bent szinte eggyé válik. A kúria jelleg leginkább az alsó szinten érvényesül: a fa különböző árnyalatai, a szürkés-fehér színvilágú bútorok, a visszafogottan mintás textilek, és a földszint különböző pontjain felbukkanó vidám, sárga színfoltok együttesen vidéki hangulatot teremtenek. Fontos szempont volt, hogy minél több családtag és a barátok is kényelmesen elférjenek a házban, sőt, akár ott is alhassanak.
 


A tágas terek mellett a többfunkciós bútorok is hozzájárulnak a férőhelyek számának növeléséhez – ilyenek a kényelmes, kinyitható kanapék és fotelek. A modern, szinte lebegő lépcsősor az emeleti szobák pihentetően puritán világába vezet. Itt szándékosan az egyszerű letisztultságra törekedett a tervező, hogy a kilátás minél hangsúlyosabb szerephez jusson. Így a lejtős domboldalra épült ház szinte transzparenssé válik a rengeteg ablakfelületnek köszönhetően, ezáltal még közvetlenebb kapcsolatba kerül a kerttel, ahol a tulajdonos aktív részvételével készített terasz mellett a medencéből is feltárul a balatoni táj látványa.

Bravúros szerkezeti megoldásoknak köszönhető, hogy a ház tökéletesen belesimul a tájba, és belülről nem csak a látvány, de a természetközelség élményével is megajándékozza lakóit. Emellett értékes, új színterévé vált a családi élet mindennapjainak – az egész éven át tartó nyaralás élményét kínálja.
 

Alapterület: 145 m2
Helyszín: Balatonakarattya

Tervező: Paller Eszter Interior Design
Belsőépítész munkatárs: Baisánszki Lívia

 

 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
  • 2019-07-05 12:39
  • Deco

Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza

Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal újult meg a Danubius Hotel Helia Episode étterme és a szálloda terasza.

Design a szabadban
  • 2019-07-04 07:30
  • Deco

Design a szabadban

Megnéztük, milyen kiegészítőkkel dobhatjuk fel a nyári kertet. 

Tanulósarkok és otthoni irodák
  • 2019-06-28 09:00
  • Deco

Tanulósarkok és otthoni irodák

Adunk pár tippet ahhoz, hogyan lehet kényelmes az otthoni munkavégzés vagy akár a tanulás.

Hirdetés