Hosszúkás telek oldalhatáron álló beépítéssel.

Hagyományunkhoz híven, ilyenkor év vége felé a legjobb anyagainkat ajánljuk nektek újraolvasásra! Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10, számára meghatározó projektet a 2023-ban megjelent lapszámokból. Ezúttal íme egy panorámás kétszintes lakás az OCTOGON Deco 2023/5-ös lapszámából.

Hogyan lehet ilyen adottságokkal építészetileg is érdekes és belső tereit tekintve is jól használható tereket alkotni? A tervezők egyetlen hosszúkás kígyó helyett ötletesen megmozgatott tömböket terveztek, és leszámoltak a végtelen hosszúra nyúló közlekedőkkel.


Már a kezdetek kezdetén két tömbre osztották a hosszú telekre szánt épülettömeget a Pyxis Nautica tervezői. Hálószobákat és más privát tereket terveztek az utcafronti részre, míg a terasszal kiegészülő belső tömbben kapott helyet a konyha, az étkező és a nappali, vendégszobával kiegészítve. A két épületrészt egy középső taggal kötötték össze, ami egyúttal a bejáratot is magában foglalja. Mivel ez a nyaktag keskenyebb a szomszédos épülettömegeknél, egyúttal egy második teraszt képez, ami a konyha közelsége miatt sokoldalúan kihasználható.
 


Változatos eszközökkel hangsúlyozták a hármas tagolást a tervezők. Az épületrészek eltérő színű vakolatot, lábazatot és cserépfedést kaptak, emellett az archetipikus házformát is látványosan megmozgatták, így az egymáshoz képest játékosan eltolt tetőgerincek kellemes belmagasságot biztosítanak a kertre néző nappalinak és a szülői hálónak a másik oldalon.
 


A színezés a belső terekben is megjelenik, kiemelve egy-egy falszakaszt, vagy éppen bekeretezve az ablakon át látható kert látványát. Otthonos melegséget teremtenek a kiválasztott lekerekített bútorok, amikhez konceptuális festmények is tartoznak. Ezeket a kivételes alkotásokat a ház látványtervei, illetve a külső állapotról készült fotók ihlették. Az építészet és a tervezői koncepció ihlette azokat a műalkotásokat, amik párhuzamosan készültek a házzal, hogy végül a két szál, egy időben egy helyen találkozzon. Építészet és művészet kéz a kézben járt, az alkotó, Oláh Norbert épp a fotózás napjára készült el a képekkel, az olajfestmények mégis olyan tökéletesen passzolnak a közösségi térbe, mintha együtt alakultak volna a berendezéssel.
 


A játékos geometria, az egymással harmonizáló, mégis hangsúlyosan eltérő színek, illetve az összekötő elem fémlemez teteje összességében dinamikus, impulzív összhatást teremt. Semmiképp sem szokványos látvány, ami már az utca felől szemlélve is felhívja magára a figyelmet ebben a sátortetős, kertvárosi környezetben. Persze csak addig, amíg ilyen szabadon látszik, ugyanis a tervezők szándékosan pálcás kerítést terveztek, amit a tervek szerint hamarosan elnyom majd az előkertbe ültetett zöld növényzet.
 

Építészet: Tóth Dávid, Tótszabó Tamás, Valastyán Igor / Pyxis Nautica
Helyszín: Zsámbéki dombság 
Alapterület: 27 m2

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Új szelek a folyóparton
  • 2023-09-06 09:00
  • Deco

Új szelek a folyóparton

Családi ház Jászberényben

Kapcsolatok

Kapcsolatok

Családi ház Budajenő határában

Ház a tónál 8. rész – Felcsillant a fény

Ház a tónál 8. rész – Felcsillant a fény

Beltéri ajtók, lámpák, pasztellszínű falrészletek – a házból hamarosan otthon lesz... Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Hirdetés