Müller Mónika enteriőrtervező munkája.

Hagyományunkhoz híven, visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2022-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Négy testvér, egy ház az OCTOGON Deco 2022/6-os lapszámából.
 

Korábbi ikerházból alakítottak ki egy társasházat Budán, aminek különlegessége, hogy négy testvér számára készült, és mindegyik lakása hasonló stílusú, mégis egyedi designt kapott.
 


Markáns külső és belső átalakuláson esett át a meredek budai utcácskában álló épület. Az eredeti, posztmodern stílusú ikerház külsejét modernizálták, belül pedig négy külön bejáratú apartmanra osztották. Bár az épület tömege változatlan maradt, korszerű, minimalista külsőt kapott: új, grafitszürke tetőt és lábazati kőburkolatot, a fehér kovácsoltvas erkélyek helyett pedig elegáns üveglapokat.

Az újjászületett, összesen valamivel több mint ötszáz négyzetméteres épület érdekessége, hogy négy testvér számára készült, így a lakások mellett egy közösségi teret is kialakítottak benne. Fontos szempont volt a koncepció és a tervek megalkotásakor, hogy az esetleges jövőbeli tulajdonosváltásokat követően is teljes értékű társasházként tudjon működni az épület. Plusz értéket kap a ház attól, hogy az építészeti átalakítást, az eredeti házat is tervező Vonnák János és lánya, Vonnák Kata végezte. Végeredményben így két korszak és két generáció tanulsága és ízlésvilága ért össze, ami egyben csodálatos példa arra is, hogyan lehet egy, ma már kevésbé korszerű – vagy akár divatos – ingatlant lebontás helyett újragondolni.
 

A nappali szürkés árnyalatú, matt textúráit narancsos tónusokkal, fényes taftokkal és olyan finom mintákkal párosították, mint a dohányzóasztal márványozott lapja és a színeiben hozzá passzoló, kézi tűzésű absztrakt mintás szőnyeg.

Müller Mónika munkáját dicséri az épület belső kialakítása és a lakások enteriőrjének megtervezése. Hasonló, ám mégis egyedi koncepció mentén születtek meg a lakások belső terei és az egyedi tervezésű bútorok. Az épület letisztult, fehér-szürke külsejét ellenpontozva, a belsőt mély árnyalatok és meleg textúrák jellemzik. Nagyban meghatározza a tereket az épület extravagáns, szigorú vonalvezetésű formája, valamint az ebből fakadó térbeli játékok. Ezeket kihangsúlyozva a tervező szándékosan szellősen rendezte be a helyiségeket.
 


Egzotikus részletek, orientális hangulatú tárgyak, afrikai szobrok, ázsiai kerámiák és organikus mintázatú tapéták gazdagítják a modern, fiatalos enteriőröket. A színpaletta változatos: a lakásokon és a ház burkolatán is átvonuló szürke alapszínt vörösek, narancsok, sárgák és zöldek élénkítik.
 

Alapterület: lakás 136,5 m2, lobby 24 m2
Helyszín: Budapest, II. kerület

Építész: Vonnák János, Vonnák Kata, Vonnák és Társai Építész Stúdió
Enteriőrtervező: Müller Mónika


 

További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Változatos egység budai környezetben

Változatos egység budai környezetben

Az SA43 társasház projekt.

Zöld tengellyé bővült a Millenáris Park

Zöld tengellyé bővült a Millenáris Park

A Széllkaput augusztus 20-án adják át, íme egy előzetes az OCTOGON következő, 162-es számából!

Fényjáték a lépcsőztes terekkel
  • 2020-06-17 09:00
  • Deco

Fényjáték a lépcsőztes terekkel

Felújított lakás a Batthyány utcában

Hirdetés