Hirdetés
  • 2023-11-29 10:00
  • Deco

A szépség oltára

Zenon Clinic a Breitner-házban

A Deák téri Breitner-házban megnyitott a Zenon Clinic, vagyis „a hely, ahol a szépség élménye valóra válik”. Mottójukhoz hűen pedig nemcsak magas színvonalú szolgáltatásaik, de a rendelő belsőépítészete is figyelemreméltó. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/4-es lapszámából.

Esztétikai klinika – a kifejezés önmagában megannyi asszociációt ébreszt, az archaikus görög szépségideáloktól kezdve, a futurisztikus sci- fi világokon át, egészen a hollywoodi szépségiparig.

Ezek a létesítmények azonban a hazai piacon sok esetben unalmas, steril enteriőrökben kapnak helyet, ahol az esztétika a kezelésekre korlátozódik, és a fogalom nem itatja át a környezetet. Egyebek mellett ezért is annyira tetszetős színfolt a Zenon Clinic belsőépítészeti koncepciója, amiért az ingatlanfejlesztői oldalról az Optinvest, építészeti oldalról pedig a Pyxis Nautica iroda felelt. Mintha egy görög szobrászműhely, a holland Rijskmuseum realista festményei és Budapest nagypolgári miliője lennének összegyúrva a skandináv minimalizmussal, egy tökéletes, csomómentes harmóniává.
 


Könnyednek és fiatalosnak hat a klasszikus elegancia az elegánsan otthonos hatást keltő, vajszínű térben, az aktuális, letisztult trendek viszont gazdag részletekkel telnek meg. Újonnan épített boltívek bontják meg az eredeti nyílászárók ritmusát, a falra helyezett képkeretszerű díszelemek pedig az egyedi bútorokon is megjelennek. Így a klasszikus és modern vonalvezetés kéz a kézben áramlik a térben.

A márványhatású kerámiafelületek a Breitner-ház előterének is a gondolati folytatásai, amit szintén a Pyxis Nautica tervezett pár évvel korábban. Kortárs, megvilágított oltárra emlékeztet a központi recepciós pult, ami az egyik leglátványosabb márvány kompozíció.
 


Mégis az egész atmoszférát egyfajta lebegő puhaság hatja át, amit a világos, bolyhos textúrájú, kortárs és mára már klasszikusnak számító designbútorok csak tovább fokoznak. A rendelőnek a belváros sokrétű látképe ad látványos hátteret – az impozáns panorámát az épület sarkában elhelyezett tágas váróból lehet „szélesvásznon” élvezni.
 

Tervező: Pyxis Nautica Építésziroda, Tibai Frida

 

Az Aranypaloták-projektről ismert Optinvest ingatlanbefektető cég és a Pyxis Nautica építésziroda duója ezúttal az egykori Modern- és Breitner Áruház három emeletét gondolták újra. Azok a járókelők, akik veszik a fáradtságot, hogy az utcai nyüzsgéstől és a telefonjuktól elszakadva felnézzenek az épületre, most újabb minőségi változásnak lehetnek szemtanúi az első emeleteken. Az első emeleti Meyer&Levinson-iroda belsőterei kapcsán az épület múltja volt a legfontosabb inspiráció. Cikkünk az OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) lapszámából.

Cikkünket ITT tudod elolvasni.

A Breitner-ház belsőépítészeti újravirágzása

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Arannyal kitöltött repedések

Arannyal kitöltött repedések

Interjú Dobos Máté ingatlanbefektetővel, az Optinvest Zrt. tulajdonosával és Tótszabó Tamással, a Pyxis Nautica építészével.

Családi ház workshop

Családi ház workshop

Hat építész hat családi házat tervezett kötetlenül, merev szabályok és költségplafon nélkül.

Hirdetés