2016/2 126
Fotó: Jakub Certowicz
 

Bárka a hegyen

A hetekben lenyűgöző kortárs középület-összeállítás futott végig a közösségi médián, amiből feketén-fehéren kiderült, hogy a szczecini új filharmónia épülete −, az új lengyel építészet remeke − nem véletlenül nyerte el tavaly az év európai épületének járó Mies van der Rohe-díjat (vezető tervező: Estudio Barozzi Veiga / OCTOGON 2015/2). Úgy tűnik ugyanis, hogy a lengyel tervezők, illetve a lengyel (állami) megrendelők kezei közül mostanság tucatjával kerülnek ki az izgalmasabbnál izgalmasabb építészeti alkotások. 

Fotó © Jakub Certowicz

Erre az észrevételre erősített rá a FUGA építészeti központban tavaly szeptemberben megnyitott Például. Új lengyel ház című utazó kiállítás is, ahol Marcin Kwietowicz makettjein és Juliusz Sokołowski fotóin kilenc nagyszerű lengyel családi házat láthatott a pesti közönség (kurátor: Agnieszka Rasmus-Zgorzelska, Aleksandra Stępnikowska). Az ott bemutatott anyag egyik legizgalmasabb háza a Katowicében működő KWK Promes iroda nevéhez köthető. Tulajdonképpen egy rendhagyó telepítésű és formálású családi nyaralóról van szó, aminek megrendelője maga az iroda vezetője, Robert Konieczny. Optimális helyzet ez, amiben a kísérletezésre, a szabad önkifejezésre, az építészeti értékrend bemutatására, egyszóval a tervező saját építészeti ars poeticájának megformálására nagyobb lehetőség adódik, mint egy szokványos megrendelés esetében történik.

Fotó © Jakub Certowicz
 
Világos, hogy a tervezők elsősorban arra törekedtek, hogy házuk a lehető legnagyobb „felületen” érintkezzék a természeti környezettel anélkül, hogy valódi fizikai kisajátítás történne a tájon. Ezt egyrészről a talajra támaszkodó felület csökkentésével, illetve a kerítések elhagyásával érték el. Másfelől a ház tolófalas határoló rendszere lehetőséget teremt arra, hogy az összes belső helyiség a lehető legnagyobb felületen nyíljon meg a látkép felé, ugyanakkor a ház zárt állapotban szinte feltörhetetlen, biztonsági szempontból tökéletes legyen. További építészeti kapcsolódási pont, hogy az épített tömeg alapformája, tetőszöge, mérete teljességgel megegyezik a környék pajtáinak, udvarházainak méretével, arányaival.  

Fotó © Jakub Certowicz

Az alapszerkezet negatív szögű geometriája sem öncélú, hanem ezzel a ház szintezése megoldható, sőt a lebegés hatását is kelti az erős lejtésű terepen, másfelől a tervezők törekedtek arra, hogy a hegyoldalon esőzés, olvadás után lezúduló víz, esetleg lemosott talaj akadálytalanul átfolyhasson a ház alatt. Konieczny bárkájánál a negatív forma tehát indokoltan idézi a hajótesteket, hiszen alatta időnként valóban víz, csermelyek, erek, patakocskák folynak át. Ezt a negatív formát egyébként úgy is dekódolhatjuk, mintha a háznak egy alsó és felső teteje is volna, amit akár az építészeti dekonstrukció narratívájában is elemezhetünk, ugyanakkor ez a szerkezeti megoldás merevíti a valójában csak három határoló falszerkezettel rendelkező épület.

Az építész leírásából tudható, hogy a teljesen zárható forma a feleség kérése volt, az ő biztonságérzetét elégíti ki, mint ahogyan a zárt formából kinyitható felvonóhidacska is, ami a hagyományos lépcső, bejárat funkciókra is rendhagyó megoldást nyújt. 

Az említett szöveg alapján világos, hogy a forma és szerkezet redukciójával egy gyorsan és olcsón építhető házat alkottak meg. Odafigyeltek például arra, hogy a felhasznált betont helyi üzem állítsa elő, a szigetelést belső szigeteléssel, ún. szórt, zártcellás szerkezetű habbal (sprayed closed-cell-structure foam) oldották meg, a rétegrendnél odafigyelve a megfelelő párazárásra. Noha a felületes megfigyelő talán máshogyan gondolja, alaposabban foglalkozva a házzal, teljességgel hitelessé válik a törekvés a program megvalósítására, vagyis a tájban úgy viselkedik a ház ugyan, mint egy idegen, de egy olyan idegen, aki tudja, hogy csak vendégként érkezett ide.

Építész: KWK Promes, Robert Konieczny
Társtervező: Łukasz Marciniak
Munkatársak: Marcin Harnasz, Aneta Świeżak
Szerkezet tervező: Kornel Szyndler
Beruházó: Robert Konieczny
Telek területe: 1694.0 m2
Nettó alapterület: 78.0 m2
Teljes alapterület: 138.0 m2
Lakótér méret: 624.0 m2
Építés ideje: 2011 május – 2015 november

Szöveg: Martinkó József
Építész: Robert Konieczny, Łukasz Marciniak
Fotó: Jakub Certowicz

MAGAZIN

MUTASS TÖBBET

építészet

design

tér

trend

SZERKESZTŐI AJÁNLAT

2016 január 19.

Ikrek hegye - Családi házak Budapest szélén

Az ikerség inkább erős kapcsolatot feltételez, mintsem egyformaságot, ha létezik egyáltalán az építészetben vagy az életben egyformaság. 

Telepi srác - Családi ház Kelenvölgyben

Szokott sétám közben szemet szúrt egy különös, érdekes épület: a környék szorosan egymás mellé épült családi házaitól merőben eltért.

2015 december 02.