Hirdetés

Szemünk a látáson kívül a cirkadián ritmusunk pontos működéséért is felelős. A HuGBC webinariumából megtudhatod miért és hogyan.

Web:https://www.hugbc.hu/rendezvenyek/well-kanape-osz-3-webinari...
Kezdődik:2020 November 03. 15:00, Kedd
Végződik:2020 November 03. 16:00, Kedd
Hely:online

 

Koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, alvászavar, felborult hormonháztartás vagy jetlag érzés nehezíti meg a napjaidat? Számos tünet, ami a belső biológiai ritmusunk felborulásának következménye lehet. Biológiai óránk elhangolódását a nem megfelelő beltéri megvilágítás is okozhatja. Szemünk a látáson kívül a cirkadián ritmusunk pontos működéséért is felelős. A HuGBC webinariumából megtudhatod miért és hogyan.

Cirkadián világítás kiépítésével támogathatjuk a beltérben élők és dolgozók napi biológiai ritmusát és egészségét. A napszaki és évszaki változások hatással vannak az élőlények életfolyamataira. Ezeket a hatásokat vizsgálja a biológia egy ága, a kronobiológia. A legtöbb élőlény 24 órás biológiai ritmus szerint él, amit cirkadián ritmusnak hívnak. A ritmus jelentős mértékben függ külső szinkronizáló hatásoktól (u.n. Zeitgereberek), amik közül legerősebb a fény napi változása.

A cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus felfedezését néhány éve orvosi Nobel-díjjal jutalmazták. Ehhez a ritmushoz igazodik a különböző hormonok szintje, az alvás, a testhőmérséklet és az anyagcsere. A belső óránk és az életritmusunk közötti eltérések komoly hatással lehetnek az életünkre és a jóllétünkre, mert ezek megnövelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát és csökkentik a produktivitást.

Az emberközpontú világítás a mesterséges megvilágítást a napfény szabályos változásához és az ember biológiai ritmusához igazítja a fizikai és pszichés jóllét érdekében.

Előadó: Dr. Szabó Ferenc, egyetemi docens, laboratóriumvezető, Fény- és Színtan Kutatólaboratórium
Házigazda: Kurucz Regina, okl. építészmérnök, WELL AP, WELL Faculty, a HuGBC WELL munkacsoportjának vezetője

Az alábbi kérdésekre ad választ a beszélgetés:
Miért jó, ha a nap során változik a mesterséges megvilágítás?
Megfelelő-e, ha a délelőtti órákban több fényt biztosítunk az épületben tartózkodók számára?
Hogyan lehet technikailag megoldani a változó világítást?
Milyen színhőmérséklet kedvező az ember számára és hogyan kerülhető el a káprázás és a fény vibrálása?
Tudja-e a mesterséges világítás pótolni a kültérben elérhető természetes fényt?

A webinárium magyar nyelvű. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 


Hirdetés