Tudsz olyan pillanatot az építészet történetében, amikor egy építész a társadalom döntő kérdéseihez járult hozzá? 

Web:http://kek.org.hu/
Kezdődik:2020 November 09. 19:00, Hétfő
Végződik:2020 November 09. 20:00, Hétfő
Hely:Online

 

„Tudsz olyan pillanatot az építészet történetében, amikor egy építész a társadalom döntő kérdéseihez járult hozzá? Az építészek mindig a hatalmasok kiszolgálói voltak: paloták, templomok, stadionok és egész városok építésében vettek részt. Nagyrészt az idők szellemében, és csak ritkán a megújulás és változás kifejezéseként.” - Jacques Herzog*


Egy fenntarthatóbb épített környezet megteremtéséhez már most számos eszköz állhat a tervezők és döntéshozók rendelkezésére. Mégis az lehet az érzésünk, hogy nehéz a jó egyensúlyt megtalálni a beépíthető anyagok, az alkalmazható elméletek, valamint a kisebb környezeti hatással bíró építészeti terek között. Az ellentmondás feloldásához újra kellene gondolni az építőipart? Vagy csak rendszerezni kellene a meglévő tudásunkat? Talán a megbízókkal kellene több időt eltölteni fenntarthatóbb építészeti programok megalkotása céljából? Csak környezetbarát építőanyagokat kellene alkalmaznunk vagy az okos, programozható rendszerek és a tudatos felhasználók mindent megoldanak?


A 2020-as év őszén megrendezett Trust your Architect! kerekasztal-beszélgetései a fenntarthatóság témakörét dolgozzák fel. A harmadik alkalommal az ökológiai építészeti modellekben, illetve az okos rendszerekben jártas építésztervezőkkel beszélgetünk.

Hisszük azt, hogy a fentebbi Jacques Herzog idézet (és a köré felhúzott gondolatsor) tovább vihető és az építészek igen is egy zöldebb, környezettudatosabb jövő felé történő elmozdulás és társadalmi változás hajtómotorjai tudnak lenni.


Meghívott beszélgetők: Niczki Tamás (TIBA Studio), Szántay Zsófia, Medvey Boldizsár (BME Épületszerkezet Tanszék)
Moderátor: Balázs Bálint (KÉK)

* Jacques Herzog levele a domus magazin idei főszerkesztőjének, David Chipperfieldnek:
„Do you know of any moment in the history of architecture in which an architect contributed to the decisive issues of society? Architects have always kept company with the world’s mighty. They built palaces, temples, stadiums, entire cities. For the most part in the spirit of the times, and rarely as an expression of renewal and change.” (Jacques Herzog: letter to David Chipperfield, domusweb.it, 2020. 10. 13.)
 


Hirdetés